TÜZDER, üstün zekalı 100 çocuk arıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 
İSTANBUL - TÜZDER (Tüm Üstün Zekalılar Derneği), Türkiye'nin geleceğinde önemli rol alması beklenen üstün zekalı ve dahi çocukların tespit edilerek aldıkları eğitimin seviyesini yükseltecek yeni bir proje başlatıyor. "TÜZDER, Yüzümüzü Güldürecek 100 Çocuk Arıyor" sloganıyla başlatılan projede, yapılacak eğitsel değerlendirmeler ve sıralamalarla kabul edilecek 100 çocuk, özel ve zenginleştirilmiş bir müfredat ve atölye çalışmalarıyla desteklenecek. Proje kapsamında TÜZDER, üstün zekalı ve dahi 100 çocuğa seviyelerine göre farklı oranlarda eğitim bursu da sağlayacak.
TÜZDER, üstün zekalı ve dahi çocukların erken dönemlerde tespitinin yapılması ve zenginleştirilmiş müfredatla eğitilmeleri ihtiyacından hareketle "Yüzümüzü Güldürecek 100 Çocuk Arıyoruz" projesini başlattı. Proje ile yapılacak eğitsel değerlendirme ve sıralamalarla kabul edilecek 100 çocuk, özel ve zenginleştirilmiş bir müfredat ve atölye çalışmalarıyla da desteklenecek. Başvuran diğer çocuklar ise zeka seviyelerine göre TÜZDER'in atölyelerinde yıl boyunca takip edilerek, seviyelerinin yükseltilmesi için eğitim görecekler.

Eğitim Bursu ve Atölye Çalışması

TÜZDER Başkanı M.Hilmi Eren, İstanbul Teknik Üniversitesi'nin Maçka Kampüsü'nde bulunan Havuzbaşı Restoran'da proje ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi. TÜZDER Başkanı Eren, proje kapsamında ailelerin, çocuklarıyla ilgili ön değerlendirme ve başvuru formunu internet üzerinden gönderebileceğini belirterek, "TÜZDER tarafından grupla ve bireysel değerlendirmeler gerçekleştirilecek. Yapılan bireysel değerlendirmeler neticesinde ailelere; çocuklarının gelişim alanları, gözlemlenen durumları ve eğitsel anlamda tavsiyeler, uzmanlar tarafından aktarılacak. Bireysel değerlendirmesi yapılan her bir çocuk için detaylı rapor veliye verilecek. Yapılan değerlendirme ve komisyon kararları neticesinde desteklenmeye hak kazanmış çocuklar açıklanacak" dedi.
Yapılacak değerlendirmelerin ardından çocukların seviyelerine göre destekleneceğini dile getiren TÜZDER Başkanı Eren, şunları söyledi: "Seviyelerine göre bu çocuklarımıza eğitim bursu vereceğiz. Proje kapsamında kabul gören çocuklarımız "Dünya Ölçeğinde Üstün Nitelikli İnsan Yetiştirme Modeli" kapsamında 36 hafta boyunca belli aralıklarla atölyelere katılacaklar. Bu atölyeler arasında 'Zeka ve Akıl Oyunları Atölyesi, Düşünme Becerileri Atölyesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Atölyesi, Gastronomi ve Yemek Sanatları Atölyesi, Estetik Sanatları Atölyesi, Model Uçak Atölyesi ve Robot Atölyesi' de bulunuyor."

Fark Edememek Kayıp Olur

TÜZDER Başkanı Eren, üstün zekalı ve dahi çocukların zamanında fark edilememesi ve en uygun eğitimin sağlanamaması gibi sorunlar nedeniyle bu yeteneklerin toplumumuz için kayıp olacağını vurgulayarak "Bu olumsuz ihtimali önlemek için de bu durumdaki çocukları en güvenilir yollardan küçük yaşlarda teşhis etmek ve durumlarına en uygun olan eğitim ortamı içinde yetiştirmek bugün toplumumuzun en önemli sorunlarından birisidir. Ülkemizin kalkınması,  geleceğin dünyasında söz sahibi olması da bu özel bireylerin bilgi ve becerileri doğrultusunda toplumun yararına yöneltilmesine, üretken kılınmasına, sağlıklı yetiştirilerek iyi eğitilmesine bağlıdır" diye konuştu.