Tüzükte değişiklik önerileri reddedildi
CHP'nin 17. Olağanüstü Kurultayı'nda 362 delegenin hazırladığı ve tüzüğün 9 maddesinde değişiklik öngören teklif reddedildi. CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, değiştirilmesini teklif ettikleri tüzük maddeleri üzerinde söz hakkı verilmemesini eleştirdi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - CHP'nin 17. Olağanüstü Kurultayı'nda, 362 delegenin imzasıyla hazırlanan ve tüzüğün 9 maddesinde değişiklik öngören teklif reddedildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, daha önceki tüzüğü kendisinin yapmadığını belirterek, "Geçmiş tüzük, geçmişte yapılmıştı ama biz geçmişe değil, geçmişten ders alarak, geleceğe bakacağız" dedi. Öte yandan CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, değiştirilmesini teklif ettikleri tüzük maddeleri üzerinde söz hakkı verilmemesini eleştirdi.
CHP'nin Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda yapılan 17. Olağanüstü Kurultayı'nda, Divan Başkanı Adnan Keskin, 362 delege imzasıyla hazırlanan ve tüzüğün 9 maddesinde değişiklik öngören teklifini tek tek maddeler halinde okutarak, delegelere işari yolla oylama yaptırdı.
Oylama sonucunda, tüzük değişikliğine ilişkin maddelerin tümü reddedildi.
Tüzük değişikliğine ilişkin maddeler okunurken, bazı maddelerin oylamasının gizli oyla yapılması istemli önerge Divan Başkanlığı'na sunuldu. Keskin, önerge lehine söz almak isteyen olup olmadığını sordu. Kimsenin söz almaması üzerine önergeyi oylatan Keskin, önergenin reddedildiğini duyurdu. Önergenin reddedilmesine itiraz eden eski milletvekili Sabri Ergül'ün oturduğu yerden itiraz etmesi üzerine Keskin, "Sayın Ergül, burası şov yapılacak yer değil, oturun yerinize" dedi.
Tüzüğün maddelerinde değişiklik yapılmak istenen önergeler tek tek okunarak reddedilmesi üzerine, solanda bulunan bazı delegeler ve İsa Gök salondan ayrıldı.
CHP yeni bir yol haritası çiziyor
Kemal Kılıçdaroğlu, kurultayda yaptığı konuşmada, CHP'nin kendisine yeni bir yol haritası çizdiğini söyledi.
Partisinin, Ankara Spor Salonu'nda dün yapılan 16. Olağanüstü Kurultay'ının gerçekleştirildiğini anımsatan Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:
"Birileri şunu bekliyordu; CHP'de kurultay olacak kavgalar, sandalyeler uçuşacak. İşte bu CHP yok mu, hep kavga eden CHP. Şimdi geldik bir yere. İşte bu CHP var mı? Barışı, özgürlüğü, demokrasiyi her kurultayında savunan CHP yeni bir yol haritası çiziyor. Halka doğru giden, halktan yana bir yol haritası çiziyor. Ülkenin, insanının sorunlarına kilitlenen bir yol haritası çiziyor. Demokrasi, özgürlük bağlamında bir yol haritası çiziyor. 16. Olağanüstü Kurultay'da neden demokrasiye, özgürlüklere bu kadar büyük vurgu yaptık? Çünkü ayaklarımızın altından demokrasi kaçıyor, özgürlüklerimiz kayıyor bizim. AKP'nin oluşturduğu kendi yandaş medyasıyla sabahtan akşama 24 saat Türkiye'de demokrasi varmış gibi gösteriliyor, toplum ikna ediliyor. Onunu için dedik ki: Bu ülkede demokrasi yok, sağlıklı işleyen bir demokrasi yok, güçler ayrılığı ilkesi oturmamış."
Dün çok önemli bir sınav verdik
Başta medya olmak üzere tüm kesimlerin baskı altında olduğunu ileri süren Kılıçdaroğlu, tüm dünyanın dikkatini bu noktaya çekeceklerini söyledi.
CHP'nin demokrasi ve özgürlüğü içselleştirmiş bir parti olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, tarihi sürecinde bunu gösterdiğini anlattı.
Kılıçdaroğlu, tek boyutlu düşünceyi kabul etmediklerini, kendileri gibi düşünmeyenler için de özgürlük istediklerini ifade ederek, şöyle konuştu:
"Dün çok önemli bir sınav verdik. Türk demokrasi tarihi açısından çok önemli bir sınav verdik. 'Madem ki siz demokrasi istiyorsunuz, özgürlük istiyorsunuz, bu tüzükle mi yapacaksınız?' diye soracaklar. Şimdi onların bu soruyu sormalarına da olanak verdik. Önce demokrasiyi, tüzüğümüzü değiştirerek kendi partimizde yaptık. Demokrasisi gelişmiş bir CHP var artık. Bu toplumun yarısı kadın yarısı erkek, erkek egemen bir toplumdan çıkarıp artık kadınların da bu ülkede siyaset yapmalarının yolunu açıyoruz."
Delegelere teşekkür
CHP'nin kurultaylarının artık değiştiğini, barışın, özgürlüğün ve demokrasinin dile getirildiği kurultaylar olduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, dün yapılan kurultayda yeni tüzüğün, katılan delegelerin oy birliğiyle kabul edildiğini ifade etti.
Delegelere bir kez daha teşekkür eden Kılıçdaroğlu, "CHP'de değişim ve dönüşümün altına imza attıkları için teşekkür ediyorum" dedi.
Hiç kimseye telefon açıp "oyunu şöyle, böyle kullan" demediğini belirten Kılıçdaroğlu, onları özgür iradeleriyle baş başa bıraktığını, hiçbir delegenin iradesine ipotek koymadığını söyledi. Kılıçdaroğlu, "Çünkü ben, CHP'li delegelerin sağduyusuna güveniyorum. Onların yurtseverliklerine güveniyorum. Onlar boşuna delege olmadı" dedi.
Biz bir ulu çınarız
Kılıçdaroğlu, kurultayın kapanış konuşmasında, CHP'nin her iki kurultayının toplanmasına vesile 362 delegenin CHP'li olmalarından en ufak bir endişesinin olmadığını vurguladı. Tüzük kurultayındaki oylamalarda "evet" ya da "hayır" diyenlerin CHP'liliğinden de endişe duymadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:
"Elbette ki eleştiriler olacaktır. Saygı ölçüsü içinde bütün eleştiriler benim başımın üstündedir. Herkese saygı duyacağım, herkesi seviyorum, herkese inanıyorum ama bir şey var; biz bir örgütüz. Biz bir ulu çınarız. O çınarın dalları, kökleri, Türkiye Cumhuriyeti'nin bütün coğrafyasında vardır. Hiç kimseyi ötekileştirmeden herkesin eleştirilerini büyük bir dikkatle okuduğumu da beni eleştiren arkadaşlarımın bilmesini özellikle isterim. Bu kurultayımızın da güzel geçmesinden, sağlıklı bir tartışma ortamında gerçekleşmesinden son derece mutlu olduğumu da bilinmesini isterim."
CHP, çağdaş bir sosyal demokrat parti olacaktır
Kılıçdaroğlu, kurultayı yöneten Divan Başkanlığı'na da teşekkür ederek, "Hiç kimsenin endişesi olmasın CHP, halkın partisi olacaktır. CHP, çağdaş bir sosyal demokrat parti olacaktır" dedi.
Daha önce tüzüğü kendisinin yapmadığını belirten Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
"Geçmiş tüzük, geçmişte yapılmıştı ama biz geçmişe değil, geçmişten ders alarak, geleceğe bakacağız. Hedefimiz gelecek, hedefimiz CHP'nin iktidar olması için çalışmak. Bu yolda herkese başarılar diliyorum. Yolunuz açık olsun"
Konuşmaların ardından kurultay çalışmalarını tamamladı.
Maddelerde dahi konuşturmadılar
Öte yandan CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, değiştirilmesini teklif ettikleri tüzük maddeleri üzerinde söz hakkı verilmemesini eleştirerek, ''Bu, kınanacak bir durumdur. Bu, yeni CHP mantığının, hukukun bittiğinin ispatıdır'' dedi.
Gök, kurultay çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, değiştirilmesi öngörülen tüzük maddeleri üzerinde görüşme yapılmasının kabul edilmediğini belirterek, ''Çok basit bir soru Mecliste hükümet kanun tasarısı getirirken veya birileri kanun teklifi verirken her maddede kimlerin nasıl konuşacağı yazılır mı, bu nerede görülmüştür?'' diye sordu.
''Yönetim maddeler üzerinde konuşulmaktan o denli korkuyor ki yerel seçimlerde ön seçim isteyen maddemizi konuşmuyor'' diyen Gök, şöyle devam etti:
''Çünkü Genel Merkez, yerel seçimlerde ön seçim istemiyor. Maddelerde demokrasi beyanında bulunacağız, demokrasiyi getiren maddeler bu maddeler, 'o maddeleri biz değiştirdik, demokrasiyi biz getiriyoruz' dediklerinin yalanını ortaya çıkaracağız.
Olağanüstü Tüzük Kurultayı'nın gündemini isteyenler belirler. Diğer kurultayda genel merkez belirledi. Gündem böyle yazılır, her madde için şu kadar kişi konuşacağı, onun için her madde için de şu kadar kişi konuşacak, yeterlilik önergesi bundan önce verilemez, bunlar yönetmelikte yazıyor. Konuşmaların serbest olacağını yönetmelik beliriyor ama Genel Merkez ve Adnan Keskin başkanlığındaki Divan, o maddelerde konuşulmasından ürktüler. 'Maddelerde gerçek sorun, gerçek demokrasinin ne olduğunu gösteririz' diye maddelerde dahi konuşturmadılar. Bu kınanacak bir durumdur. Bu, yeni CHP mantığının, hukukun bittiğinin ispatıdır.''
Tekin: Partinin asıl sahibi delegeler
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, partinin asıl sahiplerinin delegeler olduğunu belirterek, ''Bu iki gündür arkadaşlarımızın vermiş olduğu karara hepimiz saygılı olacağız'' dedi.
Tekin, 17. Olağanüstü Kurultayı'nın yapıldığı salondan ayrılışında gazetecilere açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı. Tekin, dün ve bugün gerçekleştirilen olağanüstü kurultaylara ilişkin değerlendirmesinde, ''Sadece bize değil, aynı zamanda CHP camiasına ve Türkiye'ye hayırlı olsun. Bu tüzük kurultayı, sadece CHP için yapılmış değil aynı zamanda bütün siyasi partilerin örnek alıp, parti içi demokrasiyi işletmesi gerekiyor'' dedi.
Yeni anayasa çalışmalarını hatırlatan Tekin, şöyle devam etti:
''Yeni bir anayasa hazırlayacağız. Yeni anayasa ne demektir? Daha demokratik, daha özgürlükçü bir ortam olacaktır. O zaman haklı olarak seçmen der ki: Kardeşim bana devasa bir anayasa diyorsunuz, kendi ufacık anayasanızı önce bir yapın. Şu anda dünyada parlamentolarda millet kendi vekilini kendisi seçer, ne yazık ki Türkiye'de parlamentoda milletvekillerinin neredeyse tamamı tayinli geliyor. Yani milletin kendi iradesi ile seçilen vekiller değil. Bu nerden kaynaklanıyor, 12 Eylül'de yapılan Siyasi Partiler Yasası'ndan kaynaklanıyor. '12 Eylül'ü, Evren'i yargılayacağım' diyenlere, Evren'i yargılamayı bırak kardeşim, eğer Evren'i yargılamak istiyorsanız, Evren'in yapmış olduğu bütün anti demokratik yasaları değiştirirsiniz. Başta Siyasi Partiler Yasası, yüzde 10 barajı... Bütün bunları kaldırdığınızda Evren'i de 12 Eylül'ü de yargılamış olursunuz. Bugün ki yapılan tüzük kurultayının da daha demokratik olabilmesi için Siyasi Partiler Yasası'nın mutlaka değişmesi gerekiyor, halen eksiklerimiz var. Çünkü o yasayı aşamıyorsunuz.''
''Bugün bazı gazetelerde CHP'de ayrılmaların olabileceğinin yazıldığının'' anımsatılması üzerine ise Tekin, ''Öz CHP'de biziz, öz CHP delegedir. Bin 200 delegenin bin 31 tanesi buradaysa öz CHP burada'' değerlendirmesini yaptı.
''CHP'de tartışmalar bitti mi?'' yönündeki soru üzerine de Tekin, ''Kesinlikle bitmiştir. Yani tartışmaların, ayrışmaların kararını verebilecek en önemli irade, partinin delegesidir. Kurultay delegesi önemli mekanizmalardan seçile seçile geliyor. Partinin asıl sahipleri delegeler. Bu iki gündür arkadaşlarımızın vermiş olduğu karara hepimiz saygılı olacağız'' ifadelerini kullandı.
Bu konularda ilginizi çekebilir