TZD: Hayvan üretimi artırılmalı

Kırmızı et açığının karşılanmasında alınması gereken önlemin ithalat yolunun açılmasının olmadığı belirtildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin,Türkiye'nin 1 milyon 200 bin ton civarında kırmızı et tüketimi, 576 bin ton ise kayıt altında kırmızı et üretimi bulunduğunu belirterek, et açığının karşılanmasında alınması gereken önlemin ithalat yolunun açılması değil, hayvan üretiminin artırılması olduğunu söyledi.

Yetkin, Ankara İçkale Otel'de düzenlediği basın toplantısında, et fiyatlarındaki büyük artışlar sonucu gündeme gelen et ithalatının serbest bırakılması tartışmalarını değerlendirdi.

Sözlerine Türkiye'nin 1980'li yılların ortalarına kadar et hayvancılığında Ortadoğu'nun en zengin ülkesini olduğunu hatırlatarak başlayan Yetkin, 1980'lerin ortalarına gelindiğindeyse, Türkiye hayvancılığının merkez bölgeleri olan Doğu ve Güney Anadolu'da meraların terör nedeniyle kullanılmaz hale geldiğini, ülke hayvancılığının büyük darbe aldığını anlattı.

Yetkin, Türkiye'nin o dönemde önlem almak yerine, hayvancılığa verilen teşvikleri kaldırarak dışarıdan sağlıksız ve hastalıklı et ithalatına gittiği eleştirisinde bulunurken, hayvancılık politikalarında yapılan yanlışlıklar sonucu 1940 yılında 44 milyon hektar olan çayır mera alanlarının 2000'li yıllarda 12 milyon hektara kadar düştüğünü bildirdi.

Et ithalinin serbest bırakılmasının üstüne, Et ve Balık Kurumu'nun (EBK) özelleştirilme kapsamına alınmasının yanlışların devamı olduğunu ifade eden Yetkin, üreticinin yetiştirdiği hayvanların değerlendirilmesinde ve hayvan hastalıklarının denetlenmesinde önemli yere sahip olan kombinaların kapanmasıyla, EBK'nın piyasadaki belirleyiciliğinin kalktığını, et piyasasında ancak yüzde 1 paya sahip bir konuma itildiğini dile getirdi.

Yetkin, Türkiye'nin 1 milyon 200 bin ton civarında kırmızı et tüketimi, 576 bin ton ise kayıt altında kırmızı et üretimi bulunduğunu, gelinen noktada et açığının karşılanması için alınması gereken önlemin ithalat yolunun açılması değil, hayvan üretiminin artırılması olduğunu söyledi ve ''Önlemler damızlık ve süt hayvanlarının kesimini engellemeye, kuzu ve dana et tüketimi yerine koyun ve sığır eti tüketimini teşvik etmeye, toplu bakım ve sağılma yapılacak hayvan kreşleri kurulmasına yönelik olmalı'' dedi.

İbrahim Yetkin, EBK'nın et piyasasında yeniden düzenleyici konuma getirilmesini ve kayıt dışı üretimi engellemeye yönelik yaptırımlar uygulanmasını önerdi.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın Türkiye'nin Rusya Federasyonu'nun en büyük beyaz et tedarikçisi olabileceğini açıklamasının ardından gündeme gelen beyaz et ihracatı konusuna da değinen Yetkin, Türkiye'nin yılda 1 milyon 240 bin ton beyaz et ürettiğini, Rusya Federasyonu'nun Türkiye'ye tahsis ettiği 500 bin ton beyaz et ithalatının gerçeklemesi durumunda beyaz et fiyatlarında da artışlar yaşanabileceği uyarısı yaptı.

Bu konularda ilginizi çekebilir