UAEK Yönetim Kurulu toplantısı sona erdi

Yönetim Kurulu, 26 Martta olağanüstü toplanarak UAEK başkanlığı için oylama yapılması kararlaştırıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

VİYANA - Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun (UAEK) Viyana'daki merkezinde yapılan yönetim kurulu olağan toplantısı sona erdi.

UAEK başkanı Muhammed El Baradei'in İran ve Suriye'nin nükleer programına ilişkin hazırladığı son raporun ele alındığı toplantıda, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu yönetim kurulu üyesi 35 ülkenin heyet başkanları, sözlü beyanlarda bulundu.

Bu arada görev süresi bu yıl sonunda dolacak olan UAEK başkanı Muhammed El Baradei'in yerine talip olan iki adaydan, Japonya heyeti başkanı Yukiya Amano ile Güney Afrika heyeti başkanı Abdul Samed Minty de, yönetim kurulu üyelerine takdim edildi.

Yönetim Kurulunun, El Baradei'in halefini belirlemek üzere 26 Martta olağanüstü toplanarak iki aday için oylama yapılması kararlaştırıldı.

Oylamanın gizli yapılacağını belirten UAEK kaynakları, adaylardan birinin kazanmak için asgari 3'te 2 oy alması gerektiğini, bunun mümkün olmaması halinde ikinci ve gerekirse üçüncü tur oylama yapılacağını bildirdiler.

Diplomatik kaynaklar, 26 martta yapılacak gizli oylamanın üçüncü turu sonunda da başkan adayının belirlenememesi halinde, yeni adayların gösterilebileceğini belirtiyorlar.

Oylama sonucu belirlenecek yeni başkan adayı bu yıl Ekim ayında yapılması planlanan genel kurulun onayına sunulacak.

Görev süresi bu yıl kasım ayında dolacak olan UAEK başkanı El Baradei üç dönemdir kurumu yönetiyordu.