Üç boyutlu yazıcıyla canlı doku üretildi

Üretilen canlı doku parçaları, nakledilen hayvanlarda normal işlevini yerine getirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bilim adamları, üç boyutlu yazıcıyla canlı doku parçaları yapıldığını açıkladı.

Sonuçları Nature Biotechnology dergisinde yayımlanan çalışmada, ABD'deki Wake Forest Baptist Tıp Merkezi'nden araştırmacıların, üç boyutlu yazıcıyla besinlerin dokuya nüfuz etmesini sağlayan süngerimsi yapı yerine mikro kanallı, delikli bir doku ürettikleri belirtildi.

Çalışmanın lideri Profesör Anthony Atala, BBC'ye yaptığı açıklamada, üç boyutlu yazıcıyla üretilen kemik, kas ve kıkırdak parçalarının hayvanlara nakledildiğinde normal işlevini yerine getirdiğini belirterek bu çalışmada yumuşak doku olarak kas üretiminde, sert doku olarak da kemik ve kıkırdak üretiminde başarı sağlandığını söyledi. 

Bilim adamları, insan hücrelerinin, zarar gören çene, kopan kulak ya da hasarlı kalp kasının yerine geçecek biçimde yapılandırılması ihtimalini ümit verici olarak nitelendirdi.

Araştırmada kullanılan Entegre Doku ve Organ Baskı Sistemi'nin (ITOP), hücreler içeren ve onları besleyen su bazlı jel ile yapı kazandıran çözünebilir plastiği birleştirdiği belirtildi.

Yapıların hayvanlara nakledildiğinde plastiğin çözündüğü, yerine hücreler tarafından üretilen doğal ve yapısal protein "matriksinin" geçtiği, bu arada, damarların ve sinirlerin nakledilen yapı içinde büyüdüğü kaydedildi.

Anthony Atala, nakillerin, insan dokularıyla aynı oranda güçlü olduğuna işaret ederek araştırmacıların nakledilen yapıların dayanıklılığını gözlemleyeceği dile getirildi. 

Önce çözünebilir taslağın inşa edildiği, daha sonra hücrelere yerleştirildiği benzer teknikler halihazırda hasta tedavisinde kullanılıyor.

Tıp alanında üç boyutlu yazıcı teknolojisi kullanımında, 0,2 milimetreden kalın dokularda oksijen ve besin açlığı çeken hücreleri canlı tutma konusunda zorluk yaşanıyor.