Üç parti yeni anayasa paketi için buluştu

Meclis'te grubu bulunan 3 parti yeni anayasa paketinde yargı değişikliklerini görüşmek üzere ilk kez bir araya geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AK Parti, CHP ve MHP temsilcileri Meclis'te yeni anayasa görüşmeleri için bir araya geldi. Parti temsilcileri konuşmalarında uzlaşmanın önemine dikkat çekti. 

"Acil ihtiyaçlar için bir araya geleceğiz"

AK Parti temsilcisi Abdülhamit Gül yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Yaşanan hadisenin hukuki ifadesi vatana ve devlete ihanettir. Millete iradenin sembolleri Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve Gazi Meclis'imiz tarihinde ilk defa bombalanmıştır. Gazi Meclis'imizin yaşamış olduğu o hadiseyi canlı ve diri tutmaktır. Sayın Tezcan ile yaptığımız görüşmede, milletin vekilleri olarak nöbetimizi tuttuk, tarih bu destanı yazdı.

Anayasa'da yapılacak değişiklikleri görüşüp, genel başkanlarımıza sunacağız. 15 Temmuz demokrasi mücadelesini kalıcı hale getirmek için bu uzlaşma zeminini korumaya kararlıyız. Ülkemizin acil ihtiyaç duyduğu hususlarda anayasa değişikliğini gerçekleştireceğiz."

"3 önemli aşama var hesaplaşma, normalleşme ve demokratikleşme"

CHP temsilcisi Bülent Tezcan'ın yaptığı konuşması ise şöyle: 

"Öncelikle her gün yeni şehit haberleriyle acımız, yüreğimiz dağlanıyor, her gün yeni şehit haberleriyle ortak acıyı paylaşıyoruz. Bütün şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum ve bir an önce bu acı olayların dinmesini arzu ettiğimi belirtmek istiyorum.

Bugün (dün) 3 siyasi partinin temsilcileri, Gazi Meclis'in 15 Temmuz gecesi bombalanan Meclis'te ortak açıklama yapıyoruz. Bu da Türk siyasetinin sorunlarını ortaklaşa çözebilmesi için önemli bir adım olarak düşünüyorum.

Önümüzdeki dönemde 3 önemli aşama var. Hesaplaşma, normalleşme ve demokratikleşme aşamasıdır. Hukuk devletini çetelerden ayıran en önemli özellik hukuk içinde kalmasıdır o yüzden hesap sorma sürecinin tamamen hukuk devleti sınırları içerisinde sürmesi gerektiği kanaatindeyiz. Eğer süreç hesaplaşma süreci hukuk içinde yürürse hızla normalleşme sürecine gireriz. Hızla normalleşme zorundayız. Her alanda hızla normalleşme zorundayız."

'Uzlaşma zemini heba edilmemeli'

MHP'li Mehmet Parsak, şeref holünde yapılan toplantının sembolik ancak son derece önemli olduğuna dikkati çekerek şu açıklamayı yaptı:

"Acele etmeden ama hızla zaman kaybetmeden uzlaşma iklimini devam ettirmek suretiyle çalışmalarımızın yapılması ve tamamlanması birinci önceliğimizdir. Bu sembolik görüntü ve çalışmalarımızda çıkacak sonuçların ikinci önemli bir tarafı vardır. Uzlaşma zemininin heba edilmemesi adına milletimizin ihtiyacı ötesinde farklı siyasi projelere alt yapı çalışması mahiyetindeki girişimleri , önerilerin, tekliflerin zamanı olmadığını bu görüntü ortaya koymaktadır kendiliğinden."

Bir sonraki toplantı 16 Ağustos'ta

3 partinin temsilcileri 16 Ağustos Salı günü tekrar bir araya gelecek.