Uçakta haberleşme için altyapı hazır

Uçakta haberleşmeyle ile ilgili koordinasyonun sağlandığı ve çalışmaların yıl sonuna kadar tamamlanmasının hedeflendiği bildirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, uçakta haberleşme ile ilgili koordinasyonu sağladıklarını ve alt yapıyı hazırladıklarını söyledi.
BTK Başkanı Acarer, BTK İkinci Başkanı Dr. Ayhan Beydoğan ve TİB Başkanı Fethi Şimşek ile 2011 yılı faaliyetleri ve 2012 İş Planı hakkında BTK binasında basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda 2011 yılı faaliyetleri ve 2012 hedefleri hakkında bilgi veren Acarer, 2011 yılının en önemli konularından birinin ulusal siber güvenlik tatbikatı olduğunu belirterek, bu yılda en az 2 kez siber güvenlik tatbikatı yapılacağını söyledi.
SMS, bilinmeyen numaralı arama ve ayrıntılı fatura tarifelerine üst sınır getirilmesinin geniş kitleleri ilgilendiren önemli bir konu olduğuna dikkati çeken Acarer, "İsteyen aboneler, kendilerince faturalarına üst sınır getirip, bu üst sınıra yaklaştıklarında işletmelerin kendilerini uyarmasını söyleyecekler. Önemli bir hizmet" dedi.
Modemlere şifre ve kilit yazılımı konmaması konusuna da değinen Acarer, ücretsiz verilen modemlerde, abonelerin işletmesini değiştirmeleri durumunda, ücretsiz aldıkları modemlerin kullanmadıkları kısmının ödemelerinin yapılacağını ve söz konusu modemle her işletmecinin abonesi olabileceğini söyledi.
Otoyollarda KGS'nin yerini alacak olan Hızlı Geçiş Sistemi'le ilgili düzenlemelerin yapıldığını ifade eden Acarer, yakında uygulamanın pilot bölgelerde başlayacağını kaydetti.
Toplantının ardından uçaklarda telefon haberleşmesiyle ilgili soruya Tayfun Acarer, "Uçakların bulunduğu mesafe nedeniyle sinyalin baz istasyonlarına ulaşması imkansız. Uçağın içindeki haberleşme seyir cihazlarına zarar veriyor, deniliyor. Bu haberleşme, uçağın içindeki haberleşmesinin uçağın üzerinden uydu sistemine çıkması, oradan da aşağıda bir yer istasyonuna inmesi mantığıyla çalışacak. Benzer şey hızlı trende de olacak" cevabını verdi.
Zamanının sorulması üzerine söz alan Beydoğan, test izinlerinin verildiğini ifade ederek, bunun düzenlemelerinin hazırlanmasının ardından yıl sonuna kadar tamamlanmasının amaçlandığını söyledi.
Bu konularda ilginizi çekebilir