Üçlü Balkan Zirvesi'ni ev sahibi kabul etmedi

Türkiye, Sırbistan ve Bosna Hersek devlet başkanlarının katılımıyla bu ay içerisinde Sırbistan'ın evsahipliğinde yapılması planlanan zirve, Sırbistan Cumhurbaşkanlığı tarafından iptal edildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SARAYBOSNA - Türkiye, Sırbistan ve Bosna Hersek devlet başkanlarının katılımıyla bu ay içerisinde Belgrad'ın ev sahipliğinde yapılması planlanan zirve, Sırbistan Cumhurbaşkanılğı tarafından iptal edildi.

Sırbistan medyasında yer alan bazı haberlerde, Sırbistan'ın ev sahipliğinde aralık ayı içerisinde başkent Belgrad'da yapılması planlanan zirvenin Sırbistan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamayla iptal edildiğinin duyurulduğu ifade edildi. Zirvenin iptal edilmesine neden olarak da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kosova ziyareti sırasında katıldığı mitingde, ''Kosova Türkiye, Türkiye Kosova'dır'' ifadelerinin ardından Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç'in Türkiye'den beklediği "özrün" bugüne kadar gerçekleşmemesi olduğu belirtildi. 

Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumciya, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüm bu gelişmelere rağmen Bosna Hersek, Türkiye ve Sırbistan arasındaki ilişkilerin geleceği konusunda iyimser olduğunu kaydetti. Daha önceki toplantılarda, zirvenin yıl sonunda yapılması konusunda anlaştıklarını kaydeden Lagumciya, şunları söyledi:

''Ancak şimdi yılın son günlerindeyiz. Bugünden sonra zirve için tarih belirlemek zor. Ancak yeni yılın hemen ardından bu toplantıyı gerçekleştireceğimizi ve bu toplantının gerekli olduğunu düşünüyorum. Bu üçlü toplantının, önümüzdeki ocak ayı içerisinde gerçekleşmesini umut ediyorum"

Lagumciya, Bosna Hersek-Türkiye-Sırbistan ve Bosna Hersek-Türkiye-Hırvatistan üçlü toplantılarının, olumlu sonuçlar doğurduğunu vurgulayarak, ''Özellikle, Bosna Hersek-Türkiye-Sırbistan üçlü toplantıları, hem daha uzun hem de daha yoğundu. Gerek dışişleri bakanları, gerekse devlet başkanları düzeyinde yapılan bu toplantılara bakılınca, toplantıların sadece bu üç ülkede değil, genel olarak bölgenin tamamında olumlu etkiler yaptığını görüyoruz'' dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir