Üçlü danışma kurulu sona erdi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dinçer, Sendikal haklarla ilgili daha önce hazırlanan ve TBMM'ye sunulan yasa teklifinin esas zemini oluşturduğunu söyledi
ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, "Sendikal haklarla ilgili daha önce hazırlanan ve TBMM'ye sunulan yasa teklifi bizim için esas zemini oluşturmaktadır. Bu zeminin üzerine evrensel standartlara daha yaklaşabildiğimiz kadar değişiklik yapma fırsatını değerlendirmeye çalışacağız" dedi.
Bakan Dinçer başkanlığında, bakanlıkta yapılan Üçlü Danışma Kurulu Toplantısı'na, Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, Hak-İş Başkanı Salim Uslu, TİSK Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, bakanlık bürokratları ve diğer ilgililer katıldı.
Yaklaşık üç saat süren toplantının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Dinçer, toplantıda, 2821 ve 2822 sayılı sendikalar ve toplu iş sözleşmesiyle ilgili kanun, iş kollarının yeniden tanzimiyle ilgili konular ve işçi istatistiklerinin yayımlanmasıyla ilgili çalışmaların ele alındığını bildirdi.
Bakan Dinçer, şunları kaydetti:
"Daha önceki dönemde yine 'Bursa Mutabakatı' olarak bilinen çalışmayla meclisin gündeminde bekleyen bir kanun tasarısı var. Biz bu kanun tasarısından sonra Üçlü Danışma Kurulu üyeleri olarak 'bu tasarının üzerinde daha ideal bir yapı oluşturmak mümkün mü değil mi' tartışmalarını başlatmıştık. O tartışmalarımız devam ediyor.
Daha önceden ILO standartları ve AB beklentilerine cevap verme niteliği olan bir kanun tasarısı üzerinde değerlendirme yaptık, bir çalışma hazırladık. Bu çalışmanın da üzerinden hem işçi hem de işveren sendikası başkanlarımız değerlendirmelerini bugün bize ulaştırdı. Ayrıca ILO'nun bu konuda ortaya koyduğu eleştiri ve değerlendirmeleri, bu gözden geçirme çalışmalarına devam edeceğiz. Aynı mutabakat üzerinde hemfikiriz, meclisteki kanun bizim için esas zemini oluşturmaktadır. Bu zeminin üzerine evrensel standartlara daha yaklaşabildiğimiz kadar değişiklik yapma fırsatını değerlendirmeye çalışacağız. Belki ihtilaf sayılabilecek mevzular çok az sayıya kadar düştü ama zaman içinde tartışmaları daha da olgunlaştırmaya ihtiyacımız var."
Yeni iş kolları için komisyon
Özellikle son yıllarda yeni iş kollarının çıktığına işaret eden Bakan Dinçer, "Esas işveren-alt işverenle ilişkilerde sendika iş kollarının belirlenmesiyle ilgili ihtilafların ortadan kaldırılması ve yine uluslararası gelişmelere paralel olarak iş kolları ve sayılarının azaltılmasıyla ilgili bir tartışmayı bugün gündemimize aldık" diye konuştu.
Bu konuda çalışmaları devam ettirmek üzere bir komisyon kurmaya karar verdiklerini bildiren Bakan Dinçer, bütün sosyal aktörler olarak birer uzman temsilciyle oluşturulacak ekip içinde çalışmaların yürüyeceğini ve bu tamamlandığı zaman kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi.
Bakan Dinçer, gündemin diğer bir konusuyla ilgili olarak da bakanlığının her yıl Ocak ve Temmuz ayında işçi istatistikleri yayımladığını anımsattı. Bu konuda sistemin değiştiğine işaret eden Dinçer, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu sistem değişikliğine göre daha önce sendika üyelikleriyle ve kayıtlı işçilikle ilgili bilgiler iki farklı kurumda buluşmaktaydı ve iki farklı kuruma yapılan bilgilerle tamamlanmaktaydı. Yapılan bir kanuni düzenlemeyle Sosyal Güvenlik Kurumundaki kayıtlı işçilerin üzerinden bir istatistik yayımlama kararı alındığı için bununla ilgili çalışmalar yaptık.
SGK'nın istihdamla ilgili kayıtlarını alırken takip ettiği iş kolları, esasıyla bugüne kadar sendika üyelikleri ve kayıt olduğu iş kolları birbirinden farklı istatistikler taşıyordu. Bunların uyumlaştırmasıyla ilgili sorunlar vardı. Biz bakanlık olarak bu çalışmaları yaptık ancak şimdi daha üst bir komisyon kurarak bütün sosyal tarafların da katıldığı bu komisyonda yapılan çalışmaları inceleyeceğiz, gözden geçireceğiz, tabiri caizse denetleyeceğiz. Herhangi bir sorun olmadığını görürsek sizlerle paylaşacağız."
İşçi istatistikleri 2011'de
Bakan Dinçer, bir soru üzerine, Ocak ayında çıkan kanunla işçi istatistikleriyle ilgili yayının yıl sonuna kadar tehir edildiğini söyledi. Dinçer, "2010 yılı Ağustos ayına kadar tehir edilmiş gözükse de fiilen Temmuz ayında yayımlanması gerekirken Ağustosa bırakılması sene sonunu gerektiriyor. 2011 Ocak ayında bu istatistikleri yeniden yayımlayacağız" dedi.
Ömer Dinçer, başka bir soruyu yanıtlarken de "Tarafların iş koluyla alakalı barajla ilgili ihtilafları yok kendi arasında" dedi.
Dinçer, "Türkiye'de iş kollarıyla alakalı yüzde 10'luk bir baraj söz konusu. Bu baraj büyük oranda mutabakatlı. Sadece bir sendikamızın konuya dair başka şartları bulunuyor. İş kolundaki yüzde 10'luk barajın kaldırılması konusunda mutabakatımız var ama iş yeri barajıyla ilgili tartışmalarımız devam ediyor. Bu açıdan biz o sorunu aşabileceğimizi tahmin ediyoruz" şeklinde konuştu.
Bakan Dinçer, sendika ücretleri ve görev süreleri konusundaki ihtilaflara ilişkin bir soruya "Bu konularla ilgili biz zaten bir kanun taslağı üzerinde mutabakata varırsak sizlerle paylaşırız. O tip değerlendirmelerde ILO'nun da eleştirilerine bakıyoruz. Birçok hususu sendikaların tüzüğüne bırakmanın daha doğru olduğu kanaatini taşıyorum kendi adıma" görüşünü dile getirdi.