Üçlü danışma toplantılarının beşincisi yapıldı

Türkiye-Bosna Hersek-Sırbistan üçlü danışma toplantılarının beşincisi, Ankara'da yapıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye-Bosna Hersek-Sırbistan üçlü danışma toplantılarının beşincisi, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Sven Alkalaj ve Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç'in katılımıyla Ankara'da yapıldı.

Toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ilk toplantıda verdikleri sözü tutarak son beş ayda beş kez bir araya geldiklerini, bu görüşmelerin de ilk meyvesini verdiğini, yakın zamanda Bosna Hersek'in Sırbistan'a büyükelçi atayarak diplomatik ilişkilerde üç yıldır yaşanan sıkıntıların aşılacağını açıkladı. 

Hedeflerinin, üç ülke arasındaki ortak vizyonu kendi aralarında paylaşarak, Balkanları bir çatışma ve gerilim alanı olmaktan çıkarmak; bu coğrafyayı zihinlerdeki imajı açısından ülkelerin, toplulukların birbirlerine ön yargıyla baktıkları bir coğrafya olmaktan çıkarmak olduğunu belirten Davutoğlu, "işbirliğinin, istişarenin, meseleleri diplomasi yoluyla çözmenin alanı olarak tekrar Balkanları zihinlere yerleştirmeyi" amaçladıklarını söyledi.

Davutoğlu şöyle konuştu:

"Bugün mutlulukla söyleyebilirim ki, gerçekten bu beş ay içinde Türkiye-Bosna Hersek-Sırbistan arasındaki bu mekanizma Balkanlar'ın imajında ciddi bir yenilenmeye yol açmıştır. Ben değerli arkadaşlarıma, dostlarıma, bu dönem içinde gösterdikleri anlayış, açık görüşlülük ve vizyon dolayısıyla teşekkür ediyorum. Gerçekten bu başlı başına bölgemiz için yeni ve güzel bir gelişmedir."

Türkiye olarak bu gelişmeden büyük mutluluk duyduklarını belirten Davutoğlu, "Balkanlar'daki her dostluk, bizim için geleceği aydınlatan bir adımdır" dedi.

Davutoğlu, aldıkları karar çerçevesinde her ay buluşmaya devam edeceklerini, gelecek ay Saraybosna'da ve Nisan ayında Belgrad'da bir araya geleceklerini belirtti. Davutoğlu, "Sizlere güzel haberler vermeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir