Ücretlilerin vergisi, şirketlerin ödediğine eşit

İSMMMO'nun raporu vergi toplanamaması ve vergideki adaletsiz dağılımı gözler önüne seriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler  Odasının (İSMMMO) hazırladığı "Türkiye Vergi Profili" araştırmasına göre;  Türkiye'de 10 ücretli bir şirketten daha fazla vergi ödüyor.

İSMMMO'nun Gelir İdaresi Başkanlığı istatistikleri, OECD vergi tabanı  verileri ve genel bütçe vergi gelirleri tahsilatı üzerinden yaptığı çalışmaya  göre; sayıları 5 milyona yaklaşan asgari ücretliler, Türkiye'nin en büyük 90  firması kadar vergi öderken, 6 milyon 750 bin civarındaki tüm ücretlilerin  ödediği vergi Türkiye'deki 652 bin şirketin ödediği vergiyi geçti.

2010 yılının tamamında 4 milyon 738 bin asgari ücretlinin ortalama bin 63  lira vergi ödeyerek kamunun kasasına 5 milyar 38 milyon lira kaynak aktardığının  belirtildiği raporda, böylelikle asgari ücretlinin Türkiye'de 2010 yılında en  fazla kurumlar vergisi veren 100 firmanın 90'ının toplamı kadar vergi ödediği, 22  milyar 649 milyon lira vergi ödeyen diğer ücretlilerin ise asgari ücretlilerle  beraber toplamda 12 milyar lira vergi ödeyen 100 firmanın iki katından fazla  vergi ödediği bildirildi.

Toplamı, şirketlerin ödediğine eşit

Ücretlilerin toplam ödediği verginin ise tüm şirketlerin ödediği vergi  miktarına ulaştığı, buna göre yaklaşık 6 milyon 750 bin ücretlinin 652 bin  şirketten daha fazla vergi ödediğine dikkati çekilen raporda, böylelikle  Türkiye'de 10 ücretlinin bir şirketten daha fazla vergi ödediğinin altı çizildi.

Raporda, toplam servet, gelir ve sermaye karlarından elde edilen verginin  yüzde 43'ünün ücretlilerden alındığı, OECD ülkelerinde 9 ülkenin asgari ücrete  vergi uygulamazken, 6 ülkede vergi oranının yüzde 10'un altında olduğu,  Türkiye'deki vergi oranının ise yüzde 15 olduğu kaydedildi.

ÖTV, toplamın dörtte biri

Raporda, Özel Tüketim Vergisinin (ÖTV) tüm vergi gelirlerinin dörtte  birini karşıladığına dikkat çekilerek, 2010'da 56 milyar lira ÖTV toplandığına  değinildi. 2010 yılında petrol ve doğal gaz ürünlerinin 32 milyar liralık gelir  yarattığı, alkol ve tütün ürünleri ile kolalı gazozda 18 milyar liraya ulaşan  kaynak sağlandığı, Özel İletişim Vergisinin de 4 milyar lira ile önemini  koruduğuna değinildi.

İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, rapora ilişkin değerlendirmesinde, "vergi  toplanamaması ve vergideki adaletsiz dağılımın" Türkiye'nin "kronik sorunu"  olduğunu, bu tablonun değişmesi gerektiğini belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir