Ucuz balık tezgahlara veda ediyor

Balıkçıların 1 Eylülde "Vira Bismillah" diyerek açtıkları av sezonu 15 Nisan itibariyle sona erecek. Balıkçı esnafı, av sezonunun sona ermesiyle tezgahlardaki balık çeşitliliğinin azalacağını ve fiyatların yükseleceği bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MERSİN - Yaklaşık 1 ay sonra gelecek av yasağı nedeniyle balıkçılar tezgahtaki ürün çeşitliliğinin azalacağına ve fiyatların yükseleceğine üzülürken, bilim adamları ise tüketicilerin şu günlerde bol bol taze ve ucuz balık tüketmesini öneriyor. 1 Eylül itibariyle "Vira Bismillah" diyen Mersinli balıkçılar, her sabah büyük bir özveriyle yakaladıkları çeşit çeşit balıkları, tezgahlarına dizerek, müşteri beklemeye başlıyor. Ancak, 15 Nisan'da gelecek av yasağı nedeniyle üzüntülü olan balıkçılar, 1 ay sonra tezgahtaki ürün bolluğunun  azalacağını ve bu yüzden fiyatların yükseleceğini belirtiyor.

Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bedii Cicik yaptığı açıklamada, Türk insanının taze balığa ulaşma olanağının yılın 12  ayında mümkün olduğunu, ancak av sezonunun serbest olduğu dönemdeki kadar çeşit seçeneğinin olmayacağını söyledi.

Avlanma yasağının gelmesiyle birlikte dil, barbun ve karides gibi dipte bulunan su ürünlerine ulaşmanın zorlaşacağına işaret eden Cicik, şöyle konuştu: "Av yasağının gelmesiyle balıkçılardaki çeşit bolluğu azalacak. Ayrıca balık bolluğu olmadığı için fiyatlar da gözle görülür şekilde artacaktır. Mesela şu an 25-30 TL'ye alınabilen karides, yasak dönemde geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da 60-70 TL'ye kadar yükselecek. O yüzden bu dönemlerin iyi değerlendirilmesi gerekir."

Cicik, Türkiye'nin özellikle deniz balığı üretimi anlamında önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. Fakat bu zenginliğe karşı, Türk insanının balık tüketme alışkanlığının henüz beklenen seviye ulaşmadığını anlatan Cicik,"Mesela AB ülkelerinde taze balığa ulaşma  olanakları bizdeki kadar yüksek değil. Ama ona rağmen, bizden 50-60 kat daha fazla balık tüketimleri var. Geçtiğimiz yıllardaki balık tüketimimizi, şimdiyle  kıyaslarsak, bir nebze de olsa artış gözlemleyebiliriz. Fakat bu yeterli değil. Tanıtım faaliyetleriyle tüketim miktarını daha yukarılara çekmemiz gerekir" dedi.

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir