ÜFE beklentileri geriledi

Merkez Bankası'nın anketine göre imalat sektöründe ÜFE beklentileri azalırken, üretim artışı beklentileri güç kazandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Merkez Bankası'nın Ocak ayı İktisadi Yönelim Anketi'ne ilişkin yaptığı değerlendirmeye göre, gelecek 12 aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE enflasyonu beklentisi, geçen aya kıyasla 0,7 puan azalarak yüzde 7,2 oldu.

Merkez Bankası'nın anket kapsamında imalat sanayinde faaliyet gösteren 1627 işyerinin yanıtlarına göre yaptığı değerlendirme uyarınca, son üç aydaki değerlendirmelerde, "üretim hacminde artış" diyenler lehine olan seyir devam ediyor.

"Son üç ayda alınan iç piyasa sipariş miktarı azaldı" diyenler lehine olan seyir, geçen ay seviyelerinde oldu. İhracat sipariş ve toplam sipariş miktarı eğilimlerindeki azalış seyri, zayıflayarak devam etti.

Mevsim normallerine kıyasla yapılan değerlendirmelerde, "mevcut toplam sipariş, ihracat sipariş ve iç piyasa siparişlerinin mevsim normallerinin altında olduğu" yönündeki değerlendirmeler sürdü. "Mevcut mamul mal stoklarının seviyesinin mevsim normalinin altında olduğu" yönündeki değerlendirmeler de azalarak devam etti.

Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, önceki aylarda üretim hacminde azalış bekleyenlerin lehine olan seyir, Ocak ayında yeniden artış bekleyenler lehine döndü. Gelecek üç aydaki ihracat sipariş, iç piyasa sipariş ve toplam sipariş miktarlarında da önceki aylarda gözlenen azalış beklentileri, yerini artış beklentilerine bıraktı.

Gelecek üç aydaki toplam istihdam beklentisindeki azalış yönlü seyir de oldukça zayıfladı. Gelecek 12 aya ilişkin "sabit sermaye yatırım harcamalarındaki azalış" diyenler lehine olan seyir, 2008 yılı Nisan ayından sonra ilk defa, Ocak ayında "artış" diyenler lehine döndü.

Ortalama birim maliyetlerinde son üç aydaki ve gelecek üç aydaki artış eğilimi, bir önceki aya göre güçlenerek sürdü.

Gelecek üç ayda satış fiyatlarında artış beklentisi ise önceki aya kıyasla oldukça güçlendi. Gelecek 12 aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE enflasyonu beklentisi ise geçen aya kıyasla 0,7 puan azalarak yüzde 7,2 oldu.

Sanayi dalındaki genel gidişat konusunda kötümserler lehine olan seyrin tekrar iyimserler lehine döndüğü görülürken, içinde bulunduğu sanayi dalı hakkında "bir ay öncesine kıyasla daha iyimser" olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 23,9, "daha kötümser" olduğunu belirtenlerin oranı ise yüzde 17 oldu.