Ukrayna'da gerilim artıyor

Timoşenko yanlıları yasağa rağman oturma eylemlerine devam ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KİEV - Ukrayna'nın eski Başbakanı Yulya Timoşenko yanlıları, cuma günü gözaltına alınan muhalif liderin serbest bırakılması için başkent Kiev'in ortasında yaptıkları oturma eylemini yasaklama kararına rağmen sürdürüyorlar.

Kiev'de bir mahkeme dün gece eski Başbakan Yulya Timoşenko'nun yargılanacağı mahkeme yakınınında muhalefetin gösteri yapmasını yasakladı.

Mahkemenin bulunduğu Hireçatik caddesi ve Timoşenko'nun gözaltında tutulduğu yerin önü ile 2004'te Yulya Timoşenko'nun önderi olduğu ve Batı yanlısı bir hükümetin iktidara gelmesini sağlayan Turuncu Devrim'in merkezi Bağımsızlık Meydanı'nda her türlü gösteri yasaklanırken, yaklaşık 200 gösterici mahkeme yakınında kurdukları çadırlarda oturma eylemlerini sürdürüyor.

Göstericilerin kurduğu 30 çadırın etrafında da yüz kadar çevik kuvvet polisi geniş güvenlik önlemleri aldı.

Muhalif lider Timoşenko, görevini kötüye kullanmaktan yargılandığı mahkemede tanık olarak dinlenen Başbakan Mikola Azarov'u yolsuzlukla suçlamasının ardından mahkeme kararıyla gözaltına alınmıştı. Timoşenko yarın yeniden yargıç karşısına çıkacak.

Hakkında açılan davanın, Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in seçimlere katılmasını engelleme girişimi olduğunu savunan Timoşenko'nun, yargıca hitap ederken ayağa kalmayı reddettiği, hakaret ettiği ve yargıcın tarafsızlığını sorguladığı bildirilmişti.

Rusya ile 2009 yılında varılan doğalgaz anlaşmasında görevini kötüye kullanmakla suçlanan Timoşenko'nun yargılanmasına geçen ayın sonunda başlanmıştı. Eski Başbakan, hakkındaki suçlamaları reddediyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir