Ulaşılabilir bir başkan olacağım

TSRŞB hafta sonu seçimli genel kurula gidiyor. Aksigorta Yönetim Kurulu Danışmanı Fahri Altıngöz de büyük bir yarış içinde.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yakup SAYAR

İSTANBUL - Sigorta sektörü önemli bir hafta sonuna hazırlanıyor. Sektör şirketlerinin en önemli temsil organı olan Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği (TSRŞB) hafta sonu seçimli genel kurula gidiyor.

Birlik başkanı ve yeni yönetim kurulu seçilecek. Başkanlık için adaylığını açıklayan Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, Dubai Group Sigorta Genel Müdürü Çetin Alanya ve Aksigorta Yönetim Kurulu Danışmanı Fahri Altıngöz büyük bir yarış içinde.

Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su geçtiğimiz hafta düzenlediği basın toplantısı ile Başkan seçilmesi durumunda yapacaklarını anlattı. Dubai Group Sigorta Genel Müdürü Çetin Alanya'dan henüz bu yönde bir girişim olmazken, Aksigorta Yönetim Kurulu Danışmanı Fahri Altıngöz ise başkan seçilmesi durumundaki olası hedeflerini DÜNYA ile paylaştı.

TSRŞB'de 2002-2005 yıllarında TEB Sigorta'nın Genel Müdürü iken Yönetim Kurulu üyesi olarak iki dönem görev yaptığını hatırlatan Altıngöz, "Birlik birçok çalışmaya imza koydu. Görev yaptığımız dönemde de beraber birçok çalışmaya imza koyduk ama yeni dönemde yapılması gerekenler nedir, ne olmalıdır diye baktığımız zaman gerçekten bir değişim şart görünüyor.

Yeni dönemde, itimat ve güven sektörü olan sigortacılık sektörünün daha iyi anlatılıyor olması son derece önemli. Birlik yönetim kurulu da birlik yönetim kurulu başkanları da geçmişte birçok olumlu çalışmaya imza attı tabii, ama yeni döneme baktığımız zaman yeni dönemde birçok farklı uygulamalar söz konusu olacak.

Yeni Türk Ticaret Kanunu, Yeni Borçlar Kanunu, Yeni Sigortacılık Kanunu, bunlarla birlikte gelen yeni düzenlemeler bizim hayatımızı değiştirecek. Sigortacılıkla ilgili alışkanlıklarımızı değiştirmek mecburiyetinde bırakacak bizleri. Dolayısıyla yeni döneme bizim mutlaka bir değişim kültürü ve değişim anlayışı ile çıkıyor olmamız gerekiyor. Yeni dönemde, itibar ve güven üzerine kurulan sigortacılık sektörünün daha iyi anlatılıyor olması son derece önemli.

Sigorta deyince akla ilk gelen "güven" olmalıdır. Yeni yönetim mutlaka bu konuyu her ortamda ön planda tutmalı; sigortanın hayatın bir güvencesi olduğunu ihtiyaç ve gerekliliğini anlatıyor olmalıdır" dedi.

Ülkemizdeki ekonomik büyümeye bakıldığında, dünya sıralamasına bakıldığında sigortalılık oranında çok geri seviyelerde kaldığına dikkat çeken Altıngöz, "Bizim bu sigortalılık oranını arttırıyor olabilmemiz de bir farkındalık yaratmaktan; sigortanın bir ihtiyaç olduğunu anlatmaktan geçecektir. İşte birliğin asli görevlerinden biri tanesi de bu. Dolayısıyla birliğin önümüzdeki dönem itibariyle bu yeni yapıya hazır hale gelmesi lazım" diye konuştu.

İş planı doğrultusunda ilerleyeceğim

Seçilmesi durumunda öncelikle ihtiyaçları çok iyi belirlemeye çalışacağını söyleyen Altıngöz, sözlerini şöyle sürdürdü, "Bunun için sahayı dinlemek lazım. Müşteriyi anlamak lazım. Şirketlerimizin ihtiyaçlarını Birliğin çok net anlıyor ve algılıyor olması lazım. Bir iş planı oluşturmak lazım. Oluşturulan iş planını aksiyona dönüştürüyor olması lazım. Bu aksiyonla ilgili mutlaka sektörde yönetim kurulunda olan ya da olmayan yöneticileri sponsor olarak bu projelerin lideri konumunda görevlendiriyor olmak lazım.

Bugün baktığımız zaman mesela ihtisas sigortaları, kredi sigortaları, alacağın garantisi sigortaları, politik risk sigortaları gibi sigortalar son derece önemli. Bununla ilgili bir çalışma grubu kurmamız lazım. Önümüzdeki dönem Türk Ticaret Kanunu yeni sorumluluk sigortalarını getirdiğinde ne yapacağız? Bugünden onunla ilgili bir çalışma grubu olmalı, bu çalışma grubu bununla ilgili bir takım projeler geliştirmesi lazım, bir takım planlar yapması lazım."

Değişime değinen Altıngöz, ilk önce hiçbir alanda kavga kültürünün olmamasına dikkat çekerek, uzlaşı kültürünün hakim olması gerektiğini, kavgayla hiçbir yere varılmayacağını, bütün sektör temsilcilerinin ve bütün kurum ve kuruluşların farkında olması gerektiğine vurgu yaptı.

Hesap verebilir bir başkan

Hesap verilebilir bir başkanlık yaratma hedefinde olduğunu söyleyen Fahri Altıngöz, "Eğer birlik başkanı seçilirsem 3 ayda bir tüm sektördeki yönetici arkadaşlarıma yönetim kurulundaki diğer arkadaşlarımla birlikte hesap verir konumda olacak. Bana hangi görevi verdiniz? Bu, bu, bu görevleri verdiniz. Ben bu görevleri ne kadar gerçekleştirebildim, ne kadar ben bu görevleri yapabildim, hangilerini yapamadım, hangi nedenlerle yapamadım. Yapamadığım konularda ben sizlerin nasıl desteğini alabilirim? Bir şekilde mutlaka hesap verilebilir bir yönetim anlayışı içerisinde olunacak" şeklinde konuştu.

Yönetim kurulundaki herkes farklı projelere lider olacak

Yönetim kuruluna aday olan yöneticilere de seslenen Altıngöz, "Aday olacak arkadaşlardan 'Ben burada bir göreve talibim' diye aday olmasını beklemek lazım. Sadece ve sadece buradaki toplantılara gelme gitme şeklinde bir yapı içerisinde burada bir adaylık ise işlevsel olmayacaktır, doğru olmayacaktır.

Eğer yeni dönemde bana bir görev verilirse, sektördeki yönetici arkadaşlarım bilmelidir ki, yönetim kuruluna seçilen arkadaşlarım mutlaka farklı farklı projelerde lider olacaktır, mutlaka birçok projelerde görev alacaklardır ve zaman ayırmak mecburiyetinde kalacaklardır. Onun için böyle bir göreve aday olan, yeni yönetim kurulu için aday olan arkadaşlarımın da mutlaka adaylığını koyarken 'Evet, ben buraya belli bir zaman ayıracağım, ben belli bir takım görevlerde, belli projelerde liderlik yapacağım' anlayışında olmaları lazım" dedi.

Ulaşılabilir bir başkan olacağım

Birlik başkanının tüm sektörün ve yöneticilerin ulaşabileceği bir konumda olması gerektiğine özellikle dikkat çeken Altıngöz, "Telefon numaramı ilk gün açıklayacağım, cep telefonu numaramı, ev telefonu numaramı, birlik başkanı olarak seçildiğim takdirde sektördeki, tüm şirketlerdeki yönetici arkadaşlarım, tüm genel müdür, genel müdür yardımcısı arkadaşlarım, bir telefon uzaklığında hiçbir tereddüt etmeden mutlaka ulaşılabiliyor olacak.

Ulaşılabilirlik çok önemli, derdini anlatabilmek çok önemli. Ama ben de aradığım zaman SGM'ye SGK'ya, müsteşara, müsteşar yardımcısına, gerekiyorsa bakana ulaşabilmeliyim. Bunun için de iletişim önemli. Bunun için de ne yapmamız lazım bizim? O iletişimi bizim sağlayabiliyor olmamız lazım, uzlaşı kültürünü bizim ön plana çıkarıyor olmamız lazım. Bu bir koltuk konusu değil bence bu bir hizmet konusudur" diye konuştu.

Sadece milli sermaye penceresinden bakılmaz

Son olarak sektördeki yabancı payına yönelik düşüncelerini sorduğumuz Altıngöz, birlik başkanının sadece milli sermayedarın penceresinden bakılabilecek bir oyun planı kurgulayamayacağının altını çizdi ve "Birlik başkanı global pencereden bakan bir oyun planını kurgulamak mecburiyetindedir. Bu çünkü global bir oyundur, Türkiye'deki pastanın, pazarın bugün neredeyse %80'i yabancıların ortak olduğu bir yapıdadır, emeklilik olsun, hayat olsun veya hayat dışı alan olsun, dolayısıyla buralarda mutlaka global perspektiften bakan bir anlayış hakim olmalıdır. Eğer sen bu görevdeysen herkese eşit mesafede olmak ve sevmek zorundasın.

Ona göre iletişim kurmak zorundayız. Bizim, tüm sektörün oyuncularının 59 kişi bir araya gelmemiz lazım. Hacmi büyütmek, suiistimalleri ortadan kaldırmak, bilgiyi sağlıklı bir şekilde paylaşmak, raporlamak gerekli. Eğitim çok önemli, dijital platformlarda eğitim verelim, daha bilgili, nitelikli çalışanımız olsun, bizim acentelerimiz, çalışmış olduğumuz sistemdeki insanlar daha bilgili olsun, daha sigortacılığa hakim olsun, 59 kişinin de bunlar ortak paydası. Ne yapabiliriz? Fırsatlar ne, imkânlar ne, projeler ne? Bunların peşinden bizim koşuyor olmamız lazım. Bunları yaptığımız takdirde ben sektörün daha sağlıklı, beklenen ve hak ettiği yere gelebileceği inancındayım" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir