Uludağ'ın sorunları, kar yere düşünce aklımıza geliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA'DAN / Ömer Faruk ÇİFTÇİ

Uludağ'ın sorunlarını cümle alem biliyor ama somut bir adımı soracak olursanız maalesef yok. Yasak savan birkaç girişim ve açıklama, gerisi yalan. Konu klasikleşti. Kar yağıyor, Uludağ aklımıza geliyor. Sanırım geçen yılın sezon ortasında konuşuluyordu Uludağ'ın sorunları. Sonra bahar geldi, beyaz örtü dağın üzerinden çekildi ve o örtü ile birlikte dağın bütün sorunları da bir anda unutuluverdi. Hemen hatırlatalım; Uludağ birinci yatırım bölgesinde yüzde 5'lik ruhsata aykırı yapı bulunuyor. Alt ve üstyapı eksiklikleri giderilemedi. Güncel bir imar planı olmaması nedeniyle binaların dış cephe estetiklerindeki uyumsuzluktan dolayı çirkinlik had safhaya ulaştı.

Büyükşehir belediye başkanının seçim vaatleri arasında olması nedeniyle bir ara Vali Şahabettin Harput, Devlet Bakanı Faruk Çelik ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Uludağ'ı 'Davos' yapmak için İsviçre'ye giderek Davos'u yerinde inceledi. Sonra bir açıklama geldi: Uludağ, Davos yapılmayacak, kendine özgü yeni bir model olacak. Sonra, sonrası tıss. Ve geçtiğimiz günlerde yılın ilk karı Uludağ'a düştü. Meteorolojiden aldığımız bilgilere göre kar kalınlığı 50 cm'ye kadar çıktı. Bursa'nın önemli markaları arasında yer alan Uludağ, gazeteciler yani bizler için de iyi bir haber kaynağıdır. Geçtiğimiz yıl ancak yılbaşında sezon açabilen turizmciler, kar yağışı ile birlikte bu yıl sezonu erken açabilecekler miydi? Hemen bu soru soruldu. Geçtiğimiz yıl otelini erken kapatan ve dağda sorunlar çözümlenmeden de açmayacağını deklare eden Uludağ'ın önde gelen yatırımcılarından Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu'nun açıklamalarını okuyunca durumda bir değişiklik olmadığını gördük. Bu arada Çevre ve Orman Bakanlığı'nın 'Dönüşüm Planı' adı altında 30 Kasım tarihinde Uludağ'ın birinci yatırım bölgesinde gerçekleştirmeyi düşündüğü yıkımın, sezon sonuna bırakıldığını öğrendik. Bu açıklama da Bursa Valisi Şahabettin Harput'tan geldi. Açıklamayı da değerlendiren Ağaoğlu, "Biz erteleme değil, çözüm istiyor ve bekliyoruz. Sezonluk erteleme yılların kangrene dönüşen sorununun çözümü için gerekçe değildir. Çözüm olmadığı sürece de otelimi açmayacağım. Tesisleri depoya koyacağım" restini çekti. Hatırlatmakta fayda var, Uludağ'daki telesiyejlerin 5'te 3'ü Ali Ağaoğlu'na ait.

Uludağ ve sorunları ile ilgili bir başka açıklama da Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı aynı zamanda Sönmez Holding Başkanı Celal Sönmez'den geldi. Uludağ ikinci bölgede bir oteli bulunan Sönmez, Uludağ'ın 30 yıllık sorunu olduğunu ve bunun 30 günde çözümlenemeyeceğini söyledi. Uludağ Turizmi Geliştirme Derneği Başkanı Serdar Yazıcı da "Bizim sıkıntımızın kökünde plansızlık var. Oteller bölgesine, 1993 yılından bugüne kimse ciddi anlamda el atmadı. Uludağ hakkında çıkan olumsuz haberler de gelen turist sayısını olumsuz etkiledi. Yeni planın bir an önce hayata geçirilmesini bekliyoruz" diye serzenişte bulundu. Sözün özü Uludağ aynı tas aynı hamam. Geçtiğimiz yılın bütün hararetli tartışmalarına çözüm çabalarına rağmen Uludağ yeni sezona yine aynı sorunlar yumağıyla girmeye hazırlanıyor. Bu arada Ağaoğlu gibi Uludağ'ın sembol yatırımcısının da otelini açmayacağını belirtmesi, bölgeye olan ilginin azalmasına neden olacaktır. Yatırımcılardan gelen tepkilerin dikkate alınmasını, bürokrasi kesiminin de insafa gelmesini dilemekten başka da bir şey diyemiyorum. Görülen o ki Uludağ bu yıl da sezon boyunca tartışılacak. Umarım bu tartışmalar son olur ve yeni sezona da aynı sorunları konuşarak girmek zorunda kalmayız.