Üniversite AR-GE projesine destek arıyor
KARABÜK'ten / Hakkı BİLGÜCÜ
Yeni Teşvik Yasası beklentileri artırdı. Bölgelere ve sektörlere göre kademeli olarak teşvik uygulamayı öngören yeni Teşvik Yasası bölgemizin en önemli sektörü demir-çeliği kapsamıyor. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, bu konuda AR-GE ve enerji alanında, altyapı hizmeti sayılacak projeleri destekleyerek, teşvik sağlanmış olacağını düşünüyor.
Karabük Organize Sanayi Bölgesi'nin temeli atılalı yaklaşık yirmi yıl oluyor. Fakat, demir-çelik fabrikası kurmak isteyen müteşebbis yatırımcılar, elektrik ihtiyacını karşılayabilmek için, milyonlarca dolar yatırım yapmak zorunda kalıyor. Oysa zaten OSB demek; suyu, elektriği, arazi yapısı ve cevre düzeni ile alt yapısı tamamlanmış bölge demektir.
Demir-çelik sektöründe hizmet veren ve hizmet vermeye hazırlanan şirketler için ikinci ve çok önemli bir alt yapı hizmeti de AR-GE yatırımı. Demir-çelik sektöründe hizmet veren kuruluşlar, gelişmiş ülkelerdeki AR-GE merkezlerinin benzerlerini kurmak isterlerse çok ciddi maliyetleri de gözden çıkarmak zorunda.
Demir-çelik sektöründe son yıllarda hurdadan üretim yapan izabe tesislerinin sayısında önemli artış oldu. Karabük ve İskenderun Demir-Çelik Fabrikaları gibi cevherden üretim yapan entegre tesislerde de kapasite artışı için çok ciddi yatırımlar yapıldı ve üretim kapasitesi iki kat arttı.
Fakat, sektörde yaşanan bu önemli gelişmelere rağmen, AR-GE yatırımlarına yönelen olmadı.
İşte Karabük Üniversitesi, demir ve çelik üreten tesislerin kalite ve ürün çeşitliliğini artırmada etkili olabilecek bir altyapı hizmeti olan AR-GE projesini hayata geçirmeye çalışıyor. 25 milyon dolar tutarında bir maliyet gerektiren bu AR-GE projesine Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) onay verdi. Ancak, yüksek maliyet gerektiren demir-çelik sektörümüz için böylesine önemli bir projeyi, henüz rektörlük binasını dahi inşa edememiş Karabük Üniversite'nin bugün ki maddi imkanlarıyla hayata geçirmesi de mümkün görülmemekte.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'e, Karabük ziyareti sırasında, "Bu projeye maddi yönden destek destek verir misiniz.? diye sordum. AR-GE projelerinin önünü açmak için her türlü desteği verdiklerini vermeye de devam edeceklerini kaydeden Bakan Ergün, Karabük Üniversitesi'nin bu projesinin
sanayi işletmeleriyle üniversite işbirliği açısından örnek gösterilebilecek bir çalışma olduğunu ,üzerlerine düşeni yapacaklarını söyledi. Evet; yeni teşvik yasası AB mevzuatları da dikkate alarak hazırlandığı için demir-çelik sektörüne teşvik imkanı vermeyecek. Ama hiç değilse sanayici için çok önemli olan altyapı hizmetlerine duyarlılık gösterilmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz.