Ünlü tarihçi İnalcık, 100. yaşını kutladı

Prof. Dr. İnalcık: "Hedefim, Türklerin tarihini bir yabancı değil, bir Türk gözüyle yazmak, ömrümü bu amaca hasrettim"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tarihçi-yazar Prof. Dr. Halil İnalcık, 100. yaş gününü dostlarıyla kutladı.  

İnalcık'ın doğum günü dolayısıyla Bilkent Oteli'nde gerçekleştirilen etkinlik, şehitler için saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı. 

İnalcık, burada yaptığı konuşmada, 100 yaşına, kendine bir hedef belirlemesi, sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olması ve klasik müzik dinlemesi sayesinde geldiğini belirtti. 

Hayatında belirlediği en önemli hedefi gerçekleştirdiğini dile getiren İnalcık, "Hedefim, Türklerin tarihini bir yabancı değil, bir Türk gözüyle yazmak, ömrümü bu amaca hasrettim. Ana kaynağım arşiv belgeleri oldu. Bu sayede objektif bir tarih yazdığıma inanıyorum" dedi.  

Osmanlı tarihinin özeti olan "The Ottoman Empire-The Classical Age" adlı kitabının sadece Türkiye'de değil, Balkanlar'da, Arap ülkelerinde ve Çin dahil birçok ülkede okutulduğunu ifade eden İnalcık, eserleri hakkında bilgi verdi.  

ABD'de ikiz kulelerin yıkımından itibaren dünya tarihinin yeni bir döneme girdiğini anlatan İnalcık, "Dünyanın büyük askeri-ekonomik gücü ABD, bu darbe üzerine İslam'a savaş ilan etmiştir. Mücadele gittikçe derinleşerek bugün yıkıcı ve uzlaşmaz bir dereceye varmıştır. Türkiye, özellikle Türkiye Büyük Millet Meclisi, bu mücadeleye bir çözüm getirecek merkez olarak görünmektedir" diye konuştu.  

Yakın tarihi öğrenciler yazıyor 

Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar da Halil İnalcık'ın Türkiye tarihi açısından çok önemli bir isim olduğunu belirtti.  

İnalcık'ın, bugüne kadar çok sayıda değerli öğrenci, hoca yetiştirdiğini anlatan Atalay, Bilkent Üniversitesi'nde tarih dersinin değişik bir formatta verildiğini, öğrencilerin yakın tarihin bilinmeyen yönleri ile araştırma yapıp, tarihi kendilerinin yazdığını kaydetti.  

İnalcık'ın hala genç olduğunu ifade eden Atalay, 100. yaş gününü kutladı.  

Bazı katılımcıların da Halil İnalcık ile ilgili anılarını anlattığı etkinlikte pasta kesildi.