Urfa, turizmine 5 günlük tur dopingi istiyor

Peygamberler kenti Şanlıurfa, turizmden daha fazla pay almak için, bir günle sınırlandırılan GAP turlarından çıkmak istiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Mutlu GÜNEŞ

ŞANLIURFA - Dedeman'ın ardından Hilton ve Sheraton'un da tesisleşmeye hız verdiği Peygamberler kenti Şanlıurfa, son yıllarda büyük ilerleme gösteren turizmini bir güne sıkıştırılan GAP turlarından çıkarmak istiyor. Balıklı Göl, Göbekli Tepe, Harran gibi bir çok dini ve kültürel değeriyle öne çıkan kente yönelik turların 5 güne yayılmasının katma değerli bir turizm için gerekli olduğu belirtildi. Şanlıurfa Belediyesi'nin organizasyonu ile DÜNYA Gazetesi Başyazarı Osman Saffet Arolat'ın yönetiminde düzenlenen toplantıda Şanlıurfa turizmi masaya yatırıldı. Toplantıda, kent turizminin gelişimi için valilik ve yerel yönetimin yoğun işbirliği yaptığı belirtirilerek, müze ve büyük konaklama tesis yatırımları ile kentin çok farklı görünüme kavuşacağının altı çizildi. İnanç turizmi konusunda büyük potansiyeli olan kentte restorasyon çalışmalarına hız verilmesi, Göbeklitepe, Şuayp Şehri, Harran gibi tarihi yerlere mesire alanları yapılmasını gerektiğini belirten sektör temsilcileri, kent turizminin alternatif paketler oluşturularak 12 aya yayılması, internet ortamında tanıtımının yayınlaştırılmasını talep etti.

Fakıbaba: 5 günde gezilebilecek bir iliz

Şanlıurfa Belediye Başkanı A.Eşref Fakıbaba, kent turizminin 5- 6 yılda çok büyük mesafeler aldığını ancak bunun yeterli olmadığını belirterek, "Turizmin gelişmesinde halk ve esnafa büyük görevler düşüyor. Valilikle elele vermiş durumdayız. Sheraton, Hilton gibi oteller yapılıyor. Arkeoloji, mozaik müzeleriyle kent çok daha farklı bir görünüme sahip olacak. Esnafımızın hijyen ve görüntü eksikliklerini de gidermeye çalışıyoruz. Halk dürüstlüğü ve misafirperverliği ile şehrin reklamını yapıyor. Şanlıufra İstanbul'dan sonra ilk akla gelen illerden birisi. Esnaf, turistlere iyi bir izlenim bırakmalı. Kent artık GAP turunda yer almamalı. Şanlıurfa turu olmalı çünkü 5 günde gezilebilecek bir iliz. Şanlıurfa göz atılıp geçilebilecek bir şehir değil, 1 günlük GAP turuyla gezilmesi imkansız" diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yeterli destek görmediklerini, tarihi alanların restore edilmesi gerektiğini kaydeden Fakıbaba, "Şanlıurfa kültür ve inanç turizminde bir numara. Bunu değerlendiremiyorsak kendimizden şüphe etmeliyiz. Turizmde güleryüzlülüğü koruyarak, basit hatalardan uzak durmalıyız. Belli yoğunluk dönemleri iyi değerlendirilmeli. Hükümet de çalışmalara destek vermeli. Ciddi reklâm çalışmaları yapmalıyız. Belediyemiz turizm hedefleri doğrultusunda çalışıyor" ifadesini kullandı.

Okutan: Zihinsel değişimi eğitimle sağlamalıyız

Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, turizm alanında eksikliği görülen yerlerle ilgili projelerinin olduğunu, diğer alanlarda birlikte hareket ederek çok daha çabuk çözümler bulabileceklerini ifade ederek, "Çok yüksek kültür ve turizm potansiyeli var ancak yeteri kadar hayata katılamadık. Şanlıurfa'da 488 bin hektarlık sulanabilir arazi önümüzdeki 2 yılda 900 bin hektara çıkacak. Sulanabilir araziyle gelir de 3 kat artacak. Şanlıurfa 2023'te kişi başına düşen milli gelirde Türkiye ortalamasının üzerine çıkacak.. Bu durum turizm sektörünü de hızla geliştirecek. Bu alanda zihinsel değişimi ve aydınlanmayı eğitimle sağlamalıyız. Şanlıurfa'nın son dönemde çok ciddi yatırımlar aldı. Bu yatırımlar yavaş yavaş sosyal hayatta da verim sağlamaya başladı..Yatırımlar konusunda şehirde kenetlenmek çok önemli" şeklinde konuştu.

Baysal: Tarihi yerlere mesire alanları yapılmalı

Şanlıurfa TSO Başkan Vekili Osman Baysal, kentin 13 bin 500 yıllık tarihe ışık tuttuğunu vurgulayarak, "Şanlıurfa'ya her dönem turist gelebilir. Tarih, kültür, inanç turizm merkezi. Turizmin canlandırılması için bu alandaki tüm arkadaşlarımız, valimiz ve belediye başkanımız ve diğer STK'larla görüş alışverişinde bulunuyoruz Göbeklitepe'den Şuayp Şehri'ne Hanel Bağrur'a, Harrran'a mesire alanları yapılmalı. Gelecek turistleri buralarda tutmanın yollarını aramalıyız. Turizmdeki geleceğimizi öngören Dedeman, Hilton, Sheraton yatırım yaptı" dedi.

Pekin: Hava şartları ucuz turla aşılır

Fes Turizm sahibi Faruk Pekin, artık küçük ayrıntılarla zaman kaybetmek yerine büyük hedefler koyarak yol haritasının belirlemesi gerektiğini ifade ederek, "Şanlıurfalı turizmciler, turizmi yılın 12 ayına yaymalarına hava şartlarının engel olduğunu söylüyor. Hindistan buradan çok daha sıcak olmasına rağmen yılın her ayında çok sayıda turist buraları geziyor. Bunun nedeni ucuz turlar. İnternette de yeterince reklam yapılması gerekiyor" açıklamasını yaptı.

Yücel: Kent tarihi dokusunu iyi korudu

Turizm Eski Bakanı Bahattin Yücel, Şanlıurfa turizminde küçük ayrıntılara takılmamak gerektiğini, kente özgü has çiğköftenin bile turizme büyük katkısı olduğunu belirterek, "Dünyada ilk yerleşik tarımın yapıldığı, hayvanların evcilleştirildiği ve ilk tapınağın bulunduğu Göbekli Tepe bile büyük bir turizm potansiyeli. Kent son 10 yılda belediyecilikte büyük ilerlemeler katetti. Tarihsel dokusunu da çok iyi korudu. Turizm çalışmaları bir program dahilinde en az 3-4 yılı kapsayabilecek bir biçimde hazırlanmalı. Şanlıurfa'da ciddi bir istek ve potansiyel görüyorum. Turizmde önemli olan, yapılacak çalışmayı öncelikle şehirdeki insanlara kabul ettirmektir. Gerekli maddi kaynaklar sağlandığı takdirde bu şehir turizmden istenilen faydayı görecektir" diye konuştu.

Haberin ayrıntıları, bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde

Bu konularda ilginizi çekebilir