UTAYSİB: Alınan önlemler ihracatın gerilemesinin önüne geçemedi

UTAYSİB Başkanı Sünneli, Türkiye'nin özellikle dış kaynaklı ekonomik krizden ciddi anlamda etkilendiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı ve Uludağ Taşıt Araçları ve Yan Sanayi İhracatçıları Birliği (UTAYSİB) Başkanı Ferit Sünneli, küresel kriz sonrasında alınan önlemlerin, ihracatın 2009'da bir önceki yıla oranla yüzde 23 gerilemesinin önüne geçemediğini kaydetti.

Basın toplantısında UİB bünyesinde yer alan UTAYSİB Başkanı ve aynı zamanda UİB Koordinatör Başkanı Ferit Sünneli, Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay, Uludağ Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) Başkanı Şenol Şankaya, Uludağ Sebze Meyve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkan Vekili (USMMİB) Özkan Kamiloğlu ve Uludağ Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Salih Çalı , 2009 yılını değerlendirdi.

Sünneli, Türkiye'nin yıllık ihracatının yüzde 23 oranında gerileyerek 101 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini anımsatarak, Türkiye'nin özellikle dış kaynaklı ekonomik krizden ciddi anlamda etkilendiğini kaydetti.

Türk ihracatçılarının, dış pazarlarda kıyasıya rekabet halinde olduklarını ve dış ekonomik gelişmelerden doğrudan etkilendiklerini belirten Sünneli, bunlara karşılık alınan, varlık barışı, ÖTV-KDV-harç indirimi, kısa çalışma ödeneği, teşvik uygulamaları, cansuyu kredisi ve kaynak artırımı gibi önlemlerin, Türkiye'nin ihracatının 2009 yılında, 2008'e göre yüzde 23 oranında gerilemesinin önüne geçemediğini vurguladı.

Ferit Sünneli, Dünya Ekonomik Forumu 2009-2010 Dünya Rekabet Gücü Endeksi'nde, diğer bir deyişle, dünya rekabet liginde Türkiye'nin, 133 ülke arasında 61. sırada kendine ancak yer bulduğunu anlatarak, Türkiye'nin, Dünya Bankasının, şirketlerin rahat iş yapabildiği ülkeleri belirlediği "İş Yapma Kolaylığı Endeksi–2010" raporunda 183 ülke arasında 73. sırada kendisine "ancak" yer bulduğunu söyledi.

İhracat yapılabilmesi için önce üretimin olması, üretim için de çarkların dönmesi gerektiğini vurgulayan Sünneli, Türk ihracatçısının uluslararası pazarda rakipleriyle aynı koşullarda mücadele edemediğini ifade etti.

Sünneli, 2009 yılının aralık ayında UTAYSİB ihracat kayıt değerinin yüzde 52 artışla 1,5 milyar dolar olduğunu bildirerek, bu değerin 1 Ocak-31 Aralık döneminde ise yüzde 33 azalış ile 15,4 milyar dolar civarında gerçekleştiğini ifade etti.

UİB'nin 2009 yılı aralık ayı ihracat kayıt değerinin ise yüzde 49 artışla 1,7 milyar dolar olduğunu anlatan Sünneli, yine bu değerin 1 Ocak-31 Aralık döneminde ise yüzde 31 azalış ile 17,2 milyar dolar civarında gerçekleştiğini kaydetti.

İhracat dağılımı

Ferit Sünneli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye geneli taşıt araçları ve yan sanayi ihracatı ise Aralık ayında yüzde 62 artış ile 1,8 milyar dolar olmuş ancak 1 Ocak-31 Aralık döneminde ise yüzde 32 azalış ile 16,8 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Taşıt araçları ve yan sanayinin 2009 yılında Türkiye ihracatında payı ise yüzde 17,4'tür. UTAYSİB'in 2009 yılında Türkiye taşıt araçları ve yan sanayi ihracatındaki payı ise yüzde 91 olarak gerçekleşmiştir.

2009 yılında UTAYSİB ihracatında mal grupları bazında yüzde 40 oranında en fazla sahip olan binek otomobillerde yüzde 19 azalış ile 6,1 milyar dolar ihracat gerçekleşmiştir. Hemen ardından yüzde 32 pay ve yüzde 30'luk azalış ve 4,9 milyar dolar ihracat değeri ile otomotiv yan sanayi hemen ikinci sanayi gelmektedir. Mal grupları arasında yüzde 15 paya sahip olan eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda ihracat değeri 2,3 milyar dolar olarak gerçekleşmiş ve 2008 yılına göre yüzde 56'lık bir düşüş yaşanmıştır. 2009 yılında en çok ihracat artışı gerçekleştirilen kalem ise demiryolu taşıtlarıdır."

2009 yılında UTAYSİB'in ihracatında azalış gerçekleşen başlıca ülkelerin Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Eski Doğu Bloku ülkeleri, Afrika ülkeleri ve Asya ülkeleri olduğunu dile getiren Sünneli, AB ülkelerine ihracatta yüzde 30, Eski Doğu Bloku ülkelerine ihracatta yüzde 72, Afrika ülkelerine yönelik ihracatta yüzde 3, Orta Doğu ülkelerine yönelik ihracatta yüzde 29 ve Asya ülkelerine yönelik ihracatta yüzde 39 azalış gerçekleştiğini, Amerika ülkelerine ise ihracatın yüzde 56 oranında arttığını anlattı.

Ferit Sünneli, 2009 yılında UTAYSİB'in Fransa'ya yüzde 3, ABD'ye yüzde 180, Cezayir'e yüzde 20 ve Irak'a yüzde 50 ihracat artışı gerçekleştirdiğini belirtti.