”Uyar-kaldır yöntemi ile 7 bin olumsuz içerik kaldırıldı”

BTK Başkanı Tayfun Acarer, "Uyar-kaldır yöntemi olmasaydı sitelerin kapatılması söz konusu olabilirdi" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, internet sitelerinden uyar-kaldır yöntemiyle bugüne kadar yaklaşık 7 bin kere olumsuz içerik kaldırıldığını bildirerek, ''Eğer böyle olmasa bu sitelerin kapatılması söz konusu olabilirdi'' dedi.

Acarer, internet sitesi youtube'a erişimin kısa süre öncesine kadar engellenmesinin Türkiye'de hiç kimseyi mutlu etmediğini ancak mevzuata uygun hareket eden mahkemelerin kararlarının uygulanması gerektiğini söyledi.

İnternet sitelerindeki zararlı içeriklerin kaldırılmasında ''uyar-kaldır metodu''ndan yana olduklarını vurgulayan Acarer, bu yöntemde olumsuz içerik tespit edildiğinde site yöneticilerinin uyarıldığını ve ilgili içeriğin internet sitesinden çıkarıldığını söyledi. Acarer, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Erişimin engellenmesi kararı verilmeden önce suç unsuru içeren kısmi içeriklere konu internet siteleriyle irtibata geçilerek 'uyar-kaldır' yöntemi uygulanıyor. Böylece internet sitesinin tamamımın erişiminin engellenmesinin önüne geçiliyor ve yalnızca suç teşkil eden içeriğin erişimi engellenmiş oluyor. Uyar-kaldır yöntemiyle internet sitelerinden bugüne kadar yaklaşık 7 bin kere olumsuz içerik kaldırıldı. Eğer böyle olmasa bu sitelerin kapatılması söz konusu olabilirdi. Şu anda genel teamül böyle çalışıyor ve iyi işliyor.''

Türkiye'de iyi çalışmalar yerine olumsuz olayların gündeme taşındığını dile getiren Acarer, ''Youtube bir tane olay, bir mahkeme kararı. Bir tanesi herkesin sürekli gündeminde, niye 7 bin tane uyar-kaldır uygulamasından söz edilmiyor? Niye bunlar için kimse 'aferin' demiyor? Bu konu gerçekten istismar ediliyor'' değerlendirmesinde bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir