Uyarı söz konusu olamaz

Davutoğlu, "Hiçbir ülke Türkiye'ye uyarı mahiyetinde konuşmaz, hele hele Sayın Başbakanımıza böyle bir üslup içinde konuşulması söz konusu olamaz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAHRAMANMARAŞ - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye ile ABD'nin stratejik müttefik ülke olduğunu belirterek, "Hiçbir ülke Türkiye'ye uyarı mahiyetinde konuşmaz, hele hele Sayın Başbakanımıza böyle bir üslup içinde konuşulması söz konusu olamaz" dedi.

Bakan Davutoğlu, Azerbaycan ziyaretinin ardından uçakla Kahramanmaraş'a geldi. Davutoğlu'nu, Kahramanmaraş Havaalanında Vali Mehmet Niyazi Tanılır, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, AK Parti Kahramanmaraş milletvekilleri Prof. Dr. Mehmet Sağlam ve Cafer Tatlıbal karşıladı.

Bakan Davutoğlu daha sonra Kahramanmaraş Valiliğini ziyaret etti. Tören mangasını selamlayan Bakan Davutoğlu, Vali Mehmet Niyazi Tanılır'dan şehirle ilgili brifing aldı.

Burada gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da cevaplandıran Bakan Davutoğlu, ABD Başkanı Barack Obama'nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı uyardığı şeklindeki haberlerin sorulması üzerine, şunları söyledi:

"Söz konusu değil. Bir kere bunun çok iyi bilinmesi lazım. Türkiye ile ABD stratejik müttefiktir. Ama hiçbir ülke Türkiye'ye uyarı mahiyetinde konuşmaz, hele hele Sayın Başbakanımıza böyle bir üslup içinde konuşulması söz konusu olamaz. Toronto'daki görüşmede iki müttefik ülkenin ilişkilerine uygun düşen dostane görüşme olmuştur. Tamamıyla eşit egemen ülkenin liderleri arasında geçen konuşma olmuştur. Dolayısıyla uyarı söz konusu değil, bu haberler tamamıyla asılsızdır. Zaten Beyaz Saray'da gerekli açıklamayı yapmıştır."

Sümela Manastırındaki ayinle ilgili düşüncesinin sorulması üzerine Davutoğlu, bunun, herşeyden önce Türkiye'nin değişik din ve kültürlere yönelik yaklaşımını ortaya koyması bakımından çok önemli olduğunu ve Türkiye'nin bu anlamdaki geleneğinin devamı olarak görmek gerektiğini belirterek, şöyle devam etti: "Bu yapılan ayinin tam bir barış ortamı içerisinde ve karşılıklı saygı içerisinde gerçekleşmiş olması Türkiye'nin uluslararası itibarını çok yükseltmiştir."

Bakan Davutoğlu, bundan sonra Türkiye'nin kültür turizmi açısından bu tür değerleri daha iyi kullanmasına önem vereceklerini kaydetti. Bakan Davutoğlu, bu gelişmenin Türkiye'nin hem uluslararası tanıtımına hem de diğer ülkelerle ilişkilerine olumlu katkı sağlayacağını ifade etti.

Türkiye'nin dış politikada takip ettiği en önemli konulardan birisinin de Türk insanının uluslararası alana açılmasını temin etmek olduğuna dikkati çeken Bakan Davutoğlu, bunun için de bütün ülkelerle vizelerin kaldırılmasına yönelik çalışmanın bulunduğunu dile getirdi.

"Türkiye, zaten Türki cumhuriyetlerine vizeleri kaldırmıştı"

Vizelerin kaldırılmasına yönelik bugüne kadar ciddi mesafeler alındığına vurgu yapan Bakan Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Orta Asya'ya yönelik de bu çalışmalar sürdürülüyor. 2 sene önce zaten Türkiye, tek taraflı olarak Türki cumhuriyetlerine vizeleri kaldırmıştır. Daha sonra Kazakistan da Türkiye'ye vizeyi kaldırdı. Önümüzdeki günlerde Kırgızistan'la çalışmalarımızı tamamlayacağız. Azerbaycan'la da benzer bir çalışmamız halen sürüyor. Bunların gerçekleşmesi durumunda vatandaşlarımız Orta Asya'ya çok rahat seyahat edebilecekler, oradaki soydaşlarımızla çok daha kolay tanışabilecekler, bu politikamız sürecek. İnşallah kısa sürede Azerbaycan'la vizeleri kaldıracağız, zaten bir millet iki devlet olmanın gereği de bu."

Bakan Davutoğlu, daha sonra Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz'ı ziyaret etti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir