Uzmanlardan kış hastalıkları uyarısı

Uzmanlar, birçok hastalığa neden olan mikropların kış mevsiminde daha kolay bulaştığını ve korunma tedbirlerinin başında hijyen geldiğini söylüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Kış mevsiminin gelmesiyle kapalı alanlarda çok daha fazla vakit geçirileceğini belirten uzmanlar bu mevsimde birçok hastalığa yol açan mikropların bulaşmasının da kolaylaştığını, hastalıklara karşı çeşitli önlemler alınması gerektiğini kaydediyor. 

Kış mevsimi ile ilgili vücut savunmasının güçlendirilmesi ve yakalanma riskinin fazla olduğu hastalıklar hakkında bilgi veren İlgi Göz Hastalıkları Merkezi KBB Uzmanı Prof. Dr. Erkan Tarhan, 4 dereceden düşük sıcaklıklarda burundaki tüylü hücrelerin aktivitesinin yavaşladığını ve bunun da burnun mikroplara karşı savunma fonksiyonunu azalttığını aktardı.   

Hastalıkların bulaşma yolunun soğuklarda arttığını belirten Tarhan  "Tipik olarak virüs alındıktan 1-2 gün sonra hastalık başlamaktadır. Üst solunum yolu hastası öksürerek, aksırarak virüsü 5-7 gün yaymaktadır. Şaşırtıcı olarak çocuklar erişkinlerden çok daha fazla bulaştırıcılardır ve bulaştırıcılıkları 15 gün kadar sürebilir. Bir toplumda salgın varsa bu toplumdakilerin yüzde 70'i hasta olmaktadır" ifadelerini kullandı.   

Hijyen büyük önem taşıyor  

Korunma tedbirlerinin başında hasta kişilerin girdikleri ortamı sık sık havalandırmasının geldiğini belirten Tarhan, "Bu sayede havada  asılı kalan mikropların solunması engelleniyor ve hastalığı yakalanmamak için önlem alınmış olunuyor.  Hijyene uymak, hapşırıp, öksürürken damlacıkların saçılmasını önlemek,(kola doğru hapşırmak) ve hasta insanlardan uzak durmanın  genel önlemlerinden. Bu ufak tedbirlerin özellikle bu mevsimde mutlaka uygulanması gerekli" diye devam etti. 

Vücudun C vitamini ihtiyacının günde 2 adet mandalina veya 1 adet portakalla karşılandığını belirten Tarhan "Günlük ihtiyaçtan daha fazla alınan C vitamini  idrarla atılacak, depolanmayacak ve içerdiği asit nedeniyle mide ve taş problemlerine yol açacaktır" ifadesini kullandı. Prof.Dr Erkan Tarhan, hastalığa yakalanan kişilerin ilk önce doktora görünmelerini, sonrasında da bol bol istirahat etmelerini belirtti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir