”Vahşetin durdurulmasını istedik”

Erdoğan, "Dışişleri Bakanlığımız, Çin'in Ankara Büyükelçisi'ni bakanlığa çağırarak gerekli görüşmeleri yaptı" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki olaylara ilişkin, "Dışişleri Bakanlığımız, Çin'in Ankara Büyükelçisi'ni bakanlığa çağırarak gerekli görüşmeleri yaptı. Bunun bir vahşet olduğunu söyledik ve bu vahşetin süratle durdurulmasının gereğinden bahsettik" dedi.

Erdoğan, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin davetine icabeten ''G-8 Zirvesi'' çalışmalarına katılmak üzere İtalya'ya hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde basın toplantısı düzenledi ve soruları yanıtladı.

Bir gazetecinin, ''Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün askere sivil mahkemelerde yargılanma yolunu açan düzenlemeyi onayladığını''  anımsatarak, ''Bu konudaki tartışmalar hala devam ediyor, yeni bir düzenleme yapılacak mı?'' sorusu üzerine Erdoğan, ''Konuyu değerlendireceğiz. Henüz konuyu arkadaşlarımla değerlendirmiş değilim. Değerlendirdikten sonra gerekli adımları biz de atacağız'' diye konuştu.

Erdoğan, bir başka soru yanıtlarken, ''Ruhban Okulu konusu ile ilgili bize gelmiş herhangi bir teklif, talep söz konusu değil. Gelirse onu da ayrıca değerlendiririz'' dedi.

Başbakan Erdoğan, korsanlarca ''Horizon-1'' adlı Türk bayraklı geminin Aden Körfezi'nde kaçırılması olayındaki son durumun sorulması üzerine, şunları kaydetti:

''Şu anda arkadaşlar işin pazarlık filan gibi bir boyutu söz konusu değil. Gemi demirlemiş vaziyette ve fırkateynlerimiz hemen çevresinde. Bir sessizliktir, diyebiliriz. Dün Ulaştırma Bakanımız konu ile ilgili gerekli açıklamayı yapmıştı. Burada bildiğiniz gibi, 23 personel söz konusu. Onların hayati durumu bizim için önem arz etmekte. Henüz irtibat kurulmuş değil. İrtibat kurulduğu andan itibaren ne yapılacağı noktasında, o zaman kararı şüphesiz ki vereceğiz. Şu anda bizler hükümet olarak, bakanlığımız vasıtasıyla takip ettiğimiz gibi silahlı kuvvetlerimiz de hassasiyetle süreci takip etmektedir. İrtibat halindeyiz. Temennim odur ki, anlayışla aklı selim egemen olsun ve bu süreci tamamlamış olalım.''

Şincan'daki olaylar

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki olaylara ilişkin bir soruyu yanıtlarken de konuyla ilgili girişimleri başlattıklarını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığının konuyla ilgili Çin Halk Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi'ni bakanlığa çağırarak gerekli görüşmeleri yaptığını kaydeden Erdoğan, ''Bunun bir vahşet olduğunu söyledik ve bu vahşetin süratle durdurulmasının gereğinden bahsettik'' dedi.

Başbakan Erdoğan, ''Bildiğiniz gibi Çin Devlet Başkanı G-8'de olacaktı, katılmadı. Fakat G-8'deki ülkelerle, başta ABD olmak üzere, bu da bizim için önemli fırsat, orada kendileriyle bu konuyu ayrıca görüşeceğim. Böyle bir vahşete seyirci kalmamız hele hele Türkiye olarak söz konusu olamaz. Bunun için bütün girişimlerimizi Cumhurbaşkanlığından Başbakana kadar hep birlikte sürdürüyoruz, sürdüreceğiz'' diye konuştu.

Erdoğan, bir gazetecinin, ''Dünya Uygur Kongresi lideri Rabia Kader'in Türkiye'ye gelmek istediği, ancak vize alamadığı'' yönündeki haberleri hatırlatması üzerine, ''Bu tür şeylerde davet olmaz, müracaat olur. Müracaat olması halinde de şahsıma böyle bir bilgi gelmiş değil. Fakat daha önce Dışişlerine böyle bir müracaatın olduğunu bugün bu gazete haberi üzerine öğrendim. Ama böyle müracaatın olması halinde biz kendisine vize veririz'' dedi.

G-8 zirvesi

Basın toplantısında İtalya gezisine ilişkin bilgi veren Erdoğan, İtalya Başbakanı Berlusconi'nin davetine icabet etmek amacıyla L'Aguila kentinde gerçekleştirilecek olan G-8 Zirvesi çalışmalarına katılacağını söyledi.

Zirve çalışmalarının başladığını belirten Erdoğan, İtalya'nın ev sahipliğinde toplanan zirvede, ''küresel ekonomik kriz, gıda güvenliği, iklim değişikliği ile mücadele ve uluslararası ticarette kısıtlayıcı önlemlerin kaldırılması gibi'' konuların ele alınacağını bildirdi.

Başbakan Erdoğan, zirvede ayrıca başta Orta Doğu, Afganistan, Irak ve İran'daki durum olmak üzere, son dönemde dünya gündemini işgal eden önemli uluslararası meselelerin görüşülmesinin öngörüldüğünü ifade etti.

Zirvenin ilk gününde G-8 üyesi olan İngiltere, İtalya, Fransa, Almanya ve AB dönem başkanı İsveç ile Danimarka, İspanya ve Hollanda'nın yanı sıra, AB Komisyonu'nun yer alacağı bir toplantıya katılacağını belirten Erdoğan, zirve kapsamında düzenlenen ''Küresel Gıda Güvenliği'' konulu toplantıda konuşma yapacağını bildirdi.

Başbakan Erdoğan, bazı ikili görüşmeler de gerçekleştireceğini belirterek, ardından Türkiye'ye döneceğini sözlerine ekledi.

Başbakan Erdoğan,  daha sonra özel uçak ''ANA'' ile Türkiye'den ayrıldı.

Erdoğan'ı, Atatürk Havalimanı'nda, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve diğer ilgililer uğurladı.

Başbakan Erdoğan ile Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de İtalya'ya gitti.