Vakıfbank 3 milyar liralık tahvil ihraç edecek

3 yıl içinde 3 milyar lira tutarında tahvil ihracı için Yönetim Kurulu'na yetki verildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Vakıfbank'ın bugün yapılan olağanüstü genel kurulunda, 3 yıl içinde 3 milyar lira tutarında tahvil ihracı için Yönetim Kurulu'na yetki verildi.

Vakıfbank'tan yapılan açıklamaya göre, Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı'nda konuşan Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan, bankacılık sektöründe özellikle uzun vadeli kredi talebinin de artmasıyla, bilançoda ortaya çıkan vade uyumsuzluğunu gidermeye katkı sağlaması amacıyla, mevduat dışında diğer fon kaynaklarının da kullanılmasının son dönemde büyük önem kazandığına işaret etti.

Ulusal ve uluslararası likidite koşullarının ve tahvil piyasasının gelişimi de göz önünde bulundurularak yurtiçi veya yurtdışında tahvil veya diğer borçlanma araçlarının ihracı yoluyla kaynak temin edilmesinin, banka kaynaklarının vade yapısının iyileştirilmesi açısından son derece olumlu olacağını vurgulayan Kalkan, açıklamaya göre, konuşmasına şöyle devam etti:

"Düşük enflasyon, düşük faiz ortamı, ekonomik ve siyasi istikrarın önümüzdeki dönemde de devam etmesini bekliyoruz. Piyasalardaki istikrar, beklentilerdeki iyileşme, uluslararası likidite koşulları ve piyasalardaki derinliğin artmasıyla birlikte banka tahvillerinin bankalar için uzun vadeli önemli bir finansal kaynak, yatırımcılar için de güvenli bir yatırım alternatifi olacağını düşünüyoruz."

Vakıfbank'ın, "ticari, kurumsal, yatırım, küçük işletme bankacılığı ile bireysel bankacılık alanlarında çağdaş ve müşteri odaklı ürünleri ile sektörün önemli aktörlerinden olduğu" belirtilen açıklamada, aktif büyüklüğünün yanı sıra birçok gösterge itibarıyla güçlü ve istikrarlı büyümesini sürdürdüğü kaydedildi.

Açıklamaya göre, Vakıfbank'ın aktif büyüklüğü, 2010 yılının ilk yarısında yüzde 10 büyüyerek 71,3 milyar liraya yükseldi. Menkul kıymet portföyü de 19,4 milyar liraya ulaştı. Toplam mevduatı ise yüzde 10,7 büyüyerek 49,4 milyar liraya çıktı. Toplam aktifler içinde faiz getirili aktiflerin payı yüzde 95,6'ya çıkan Vakıfbank'ın aktif kaleminde en yüksek artış kredilerde gerçekleşti. 2010 yılının ilk yarısı itibariyle yüzde 14,5 artarak 39 milyar 430 milyon liraya ulaşan canlı kredilerin aktifteki payı yüzde 55,3'e yükseldi. Yılın ilk yarısında mevduatın krediye dönüşüm oranı yüzde 80'e yaklaştı. Bu yılın ilk 6 ayında bireysel nitelikli kredilerini 11,7 milyar liraya çıkaran Vakıfbank'ın nakdi ticari ve kurumsal kredileri ise 27,7 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), bu ay başında yaptığı düzenleme ile bankaların TL cinsi tahvil/bono ihraçlarına ilişkin usul ve esasları belirlemişti. Buna göre, ihraç limiti, özkaynak, tasarruf mevduatı tutarı, banka aktif toplamı, sektör aktif toplamı ve sermaye yeterliliği rasyosu dikkate alınarak belirlenecek. İhraççı bankanın, başvuru tarihi itibarıyla sermaye yeterliliği rasyosunun yüzde 12'nin altında olmaması gerekiyor.

BDDK, yapılan hesaplamalar neticesinde, mevcut durumda bankacılık sektörünce (kalkınma ve yatırım bankaları hariç) ihraç edilebilecek toplam tahvil/bono tutarının 51 milyar liranın biraz üzerinde olduğunu bildirmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir