VakıfBank ilk dördü hedefliyor

Banka genel müdürlüğünün İstanbul'a taşınmasıyla birlikte vizyon değişikliğine gidileceğini belirten Kalkan, "Bankanın aktif kompozisyonunu değiştireceğiz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan, banka genel müdürlüğünün İstanbul'a taşınmasıyla birlikte vizyon değişikliğine gidileceğini belirterek "Bankacılık sistemine bakıldığında Vakıfbank'ı Türkiye'nin ilk dört bankası içinde olmasını sağlayacak bir büyüme politikası izleyeceğiz" dedi.

Vakıfbank'ın mevcut şube sayısının aktif büyüklüğüne oranla az olduğunu hatırlatan Kalkan "2015 yılına kadar 1000 şubeye ulaşmayı ve büyüyen bilançosu içinde bireysel ve KOBİ bankacılığın payının arttığı bir banka olmayı hedefliyoruz" açıklamasında bulundu.

Vakıfbank'ın İstanbul'a taşınma süreci hakkında bilgi vermek ve gelecek hedeflerini aktarmak üzere bir basın toplantısı düzenleyen Kalkan "Bankanın bir an önce İstanbul'a gelmesi gerekiyordu. Keşke 10 yıl önce taşınılsaydı. Şimdiye kadar çok daha büyük mesafe alınır ve Vakıfbank da çok farklı bir yerde olurdu" diye konuştu.

Taşınma sürecini sessiz bir şekilde yönettiklerini kaydeden Kalkan "Bu kamuda örnek bir taşınma olacak. Hem sessiz bir şekilde hem de minimum maliyetle gerçekleştirdik. 75 milyar TL'lik toplam bilanço büyüklüğü içinde taşınmanın maliyeti çok küçük bir orana denk geliyor" dedi.

"Taşınma tam bir başarı hikayesi oldu"

Taşınma operasyonunun bir başarı hikayesi olduğunu vurgulayan Kalkan şöyle devam etti:

"Bu karar tümüyle Banka yönetiminin ortaya koyduğu bir irade ile oldu. Kimse bize kalkın İstanbul'a gidin gibi bir telkinde bulunmadı. Biz taşınma konusunda bir ilke kararı aldık ve hiç kimsenin mağdur olmaması yönünde bir politika izledik. Çalışanlarımıza İstanbul ile bir dünya şehrine taşınmayı vaat ettik. Banka ile çalışanlarımız arasında güçlü bir aidiyet bağı var. Bu nedenle sadece maddi teşviklerle bu insanları İstanbul'a taşımak söz konusu değil. Ancak onları mağdur etmeyecek bir sistemi uyguladık ve diğer taşınma örneklerinde olduğu gibi kira yardımı yapacağız. Bu rakam, görevi ne olursa olsun ayda bin 200 TL ile sınırlı olacak. Kira yardımı iki yıl boyunca sürecek."

"Ana bankacılık geliyor, operatif bölümler Ankara'da kalacak"

Taşınma sürecinde öncelikle ana bankacılık faaliyetleri olarak gördükleri, hazine, krediler ve bireysel bankacılık birimlerini İstanbul'a getirme sürecinde olduklarını belirten Kalkan, "Haziran sonuna kadar bu taşınma devam edecek. Bu bölümlerden 350'ye yakın arkadaşımız İstanbul'a gelmiş olacak. Operatif birimlerin İstanbul'a gelmesi gerekmiyor, onlar Ankara'da kalacak. Çağrı Merkezi de Anadolu'nun herhangi bir bölgesinde olabilir" dedi.

Süreçte uygulanan ölçütler hakkında da bilgi veren Genel Müdür Kalkan "Öncelikle kendimize kimi götürelim sorusunu sorduk. Verimli olan olmayan ayrımına giderken hangi ölçüleri uygulayacağımıza karar verdik. Bu konuda bir dizi yöntem ve ölçüt kullandık. Birini götürüp diğerini bıraksak tartışma olacaktı. Giden niye ben, kalan da yine niye ben diye sorabilirdi. Hazırlanan listeye baktık ve kural olarak herkes gitsin ve bir ayrım yapmayalım yaklaşımını izledik. Süreç ancak bu şekilde başarılı olabilirdi" diye konuştu.

"Beş yıllık bir stratejik büyüme planımız var"

Vakıfbank'ın büyümesi gerektiğinden yola çıkarak beş yıllık bir stratejik plan üzerinde çalıştıklarını açıklayan Genel Müdür Kalkan "Biz Vakıfbank'ın daha fazla büyümesi gereğinden yola çıkarak ona göre bir vizyon belirledik. Aktif kompozisyonumuzu değiştireceğiz. İstanbul ile birlikte bu değişim daha da hızlanacak. Vakıfbank'ın özel bir banka olduğu gerçeğini daha fazla fark ettireceğiz. İş yapış şeklimiz ve vizyonumuz değişirken, müşteri tabanımızı da genişletmeyi hedefliyoruz. Bankanın toplam iş hacmi ve kredileri içinde bireysel bankacılığın ve KOBİ'lerin payı ve ağırlığı artacak. Bu kurumsal bankacılığın büyümeyeceği anlamına gelmiyor tabi ki. Banka bilançosu büyürken, kurumsal bankacılık da büyüyecek. Bu, büyüyen bilanço içinde bireysel bankacılık ve KOBİ'lerin ağırlığı artacağı anlamına geliyor" dedi.

725 şubeye ulaşmayı planlıyoruz

Taşınma gündeme geldikten sonra Ankara için yeni eleman almadıklarını belirten Kalkan "Bu sene şimdiye kadar bin 547 yeni çalışma arkadaşı işe aldık. 2010'da 100 yeni şube açtık. Nerdeyse geçen yıl bir orta çaplı banka kadar büyümüş olduk. Şartlar uygun olursa 2011 sonunda 725 şubeye ulaşmayı planlıyoruz. Halen 665 şubemiz bulunuyor, yeni açacağımız şubelerin ağırlıklı bir kısmı İstanbul'da olacak" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir