Vakıfbank, KMTSO ile kredi protokolü imzaladı

Vakıfbank Genel Müdürü Kalkan, imzaladıkları protokol ile hem sanayiye hem ticarete destek olacaklarını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAHRAMANMARAŞ - Vakıfbank, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) ile özel kredi protokolü imzaladı.

Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan, Türkiye'de bankacılık kesiminin 2001'den sonra iyi bir sınav verdiğini ve krize rağmen ayakta duruyor olmasının alınan çalışmaların neticesi olarak ortaya çıktığını kaydetti.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) ile kredi protokolü imzalamak üzere kente gelen Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan ilk olarak Vali Mehmet Niyazi Tanılır'ı ziyaret etti.

Vali Tanılır ziyaret anısına Kahramanmaraş'ı simgeleyen gravür hediye etti.

Kalkan daha sonra Belediye Başkanı Mustafa Poyraz'ı makamında ziyaret etti. Başkan Poyraz da Kalkan'a istiklal madalyalı plaket hediye etti. Kalkan daha sonra KMTSO'ya geçerek kredi protokolü imza törenine katıldı.

Kalkan, burada yaptığı açıklamada, banka olarak hiçbir zaman şemsiyelerini kapatmadıklarını belirterek, "Krizin en yoğun olduğu dönemlerde dahi şemsiyemiz açıktı ve müşterilerimizi finansma etmeye devam ettik. Kahramanmaraş'ın sanayide bu seviyeye gelmesinde bankamızın büyük katkısı var ve biz destek olmaya devam edeceğiz" dedi. İmzaladıkları protokol ile hem sanayiye hem ticarete destek olacaklarını anımsatan Kalkan, "İnşallah bununla da hem istihdama hem ekonomiye olumlu katkılar sağlayacağımızı düşünüyoruz. Biz buradaki insanımızın girişimci ruhuna yürekten inanıyor ve destekliyoruz" şeklinde konuştu.

2 gün önce Dünya Bankası'ndan 200 milyon dolarlık kredi sağladıklarını ve bununla küçük ve orta ölçekli firmaları finanse edeceklerini hatırlatan Kalkan, şöyle konuştu:

"Daha iyi koşullarda sağladığımız bir kredi bu. Avrupa Yatırım Bankası'ndan sağladığımız 60 milyon dolarlık bir kredi var. Her ikisini de müşterilerimizin emrine amede olarak tutuyoruz. Kredilendirmeye hazırız. Çok daha iyi işler yapacağımızı düşünüyoruz."

Hiçbir zaman sektörlere toptancı bir yaklaşım içinde olmadıklarının altını çizen Kalkan, "Önemli olan bilançoların doğru olması. Firmaların stratejilerinin doğru olması bu bakımından hiç bir sektöre ayrım yapmıyoruz. Tekstili de bu açıdan destekliyoruz. Son dönemde enerjiye yönelim olduğunu görüyoruz ona da katkılarımız oldu" dedi.

"Türkiye'nin yeniden sabit kura döneceğini düşünmüyorum"

Bir soru üzerine Kalkan, Türkiye'nin yeniden sabit kura döneceğini düşünmediğini ve piyasa koşulları içeresinde fiyatların oluşmasının en doğru tercih olacağını savundu.

Bankacılıkta kaynakların doğru alanlara kanalize edilmesinin doğru olacağını belirten Kalkan, "Bankacı muhafazakar insan, aldığımız sorumluluk çok büyük. Stokladığımız kaynakları en doğru alanlara kanalize etmek durumundayız. Yeni kurulan firmalar geçmiş tecrübesi olan insanlar yeni yeni işlere giriyorlar. Ama bugün kurulan firmaya kredi derseniz o bankacılıkta çok gerçekçi olmuyor. Biz işe ve nakit akışlarına bakıyoruz. Teminat ondan sonra geliyor. Doğru proje varsa bunları değerlendiriyoruz" diye konuştu.

Bankacılık kesiminin Türkiye'de önemli bir sınav verdiğini dile getiren Kalkan, "2001'den sonra biz durumu çok iyi değerlendirdik. Otorite gereken her türlü çalışmayı tespit etti ve yaptı. Bankacılık kesiminin krize rağmen ayakta duruyor olması yara almamış olması tüm bu çalışmaların neticesi olarak ortaya çıkıyor. Türkiye gerçekten iyi bir performans gösterdi. İlerisi için de çok ümitliyim"dedi.

Kalkan, banka olarak bireysel alanda çok güçlü olduklarını ancak ticaret ve sanayinin finansmanında da büyük inisiyatifler aldıklarını anlatarak, şunları kaydetti:

"Bunu daha da geliştirmek istiyoruz özellikle KOBİ tarafında son dönemde ticari atılım merkezi adı altında proje başlattık tüm şubelerimizi ticari atılım merkezi haline getirdik. Şu anda KOBİ'lerin finansmanına özel ağırlık veriyoruz çalışmalarımızın büyük bölümü bu yönde. Müşteri tabanımızı genişletmeye çalışıyoruz. Daha fazla küçük ve orta ölçekli müşteriye ulaşmak istiyoruz. Zaten bankacılığın yönünün de burada olacağını düşünüyorum."

KMTSO Başkanı Mehmet Balduk

KMTSO Başkanı Mehmet Balduk ise yaptığı konuşmada, Vakıfbank'ın Kahramanmaraş'ın sanayileşmesinde çok ciddi katkıları bulunduğunu ifade ederek, "Bunu inkar etmememiz lazım. Teşekkür etmemiz lazım. Doğru projeye her zaman destek vermiştir. Biz de kendilerini mahcup etmedik. Verdikleri paraları doğru yerlere harcadık. Son dönemde Kahramanmaraş'ta hızlanma eğilimi gösteren yatırımlara Vakıfbank yine destek veriyor. Küresel rekabette okyanusta dalgalarla boğuşuyoruz o yüzden bizlerin güvenilir limanlara ihtiyacımız var. İşte o güvenli limanların başında Vakıfbank geliyor" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir