Vakıfbank'ın net karı 1 milyar 251 milyon TL

Vakıfbank'ın karının yüzde 66 artışla, 1 milyar 251 milyon liraya ulaştığı açıklandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Vakıfbank Genel Müdürü Bilal Karaman, bankanın net karının yüzde 66 artışla 1 milyar 251 milyon lira olarak gerçekleştiğini açıkladı.

Karaman, 2009 yılında kazandıkları 1,1 milyon yeni müşteri ile bankanın toplam mevduat müşterisi sayısının 10 milyonu aştığını, yıl sonu itibarıyla tüketici kredisi portföyünün 1 milyon kişiye yaklaştığını da kaydetti.

Karaman, 2009 yıl sonu konsolide olmayan sonuçlara ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Vakıfbank'ın aktif büyüklüğünün 2009 yılında yüzde 24,2 büyüyerek 64,8 milyar liraya,  toplam nakdi kredilerin yüzde 13,2 artışla 34,4 milyar liraya, toplam mevduatın da yüzde 20,3 artışla 44,7 milyar liraya yükseldiğini söyledi.

Türkiye'de ve tüm dünyada zorlu bir yıl olan 2009'u çok iyi geçirdiklerini vurgulayan Karaman, pazar paylarını artırdıklarını belirterek, "Ülke ekonomisine 43,5 milyar lira nakdi ve gayri nakdi kaynak sağladık. Net karımız yüzde 66 artışla 1 milyar 251 milyon liraya ulaşırken, nakdi kredilerimizi sektörün neredeyse iki kat üzerinde yüzde 13,2 oranında büyüttük. Net faiz gelirlerimizde de yüzde 56'lık  bir büyüme sağladık. Temel bankacılık faaliyetlerine odaklanarak izlediğimiz strateji ile bilançomuzun yüzde 53'ünü oluşturan kredilerdeki güçlü büyümeyi, sektörün ortalama mevduat büyümesi olan yüzde 13'ün çok üzerindeki yüzde 20,3'lük yüksek mevduat büyümesi ile fonladık" dedi.

Ekonomik ortamın gereği olarak kredilerde çok dengeli ve sağlıklı bir büyüme politikası izlediklerinin altını çizen Karaman, ticari kredilerde yüzde 14,2 ile büyürken, yüzde 17,5 gibi yüksek bir büyüme ile bireysel kredilerde yoğunlaşarak riskin tabana yayılmasını sağladıklarını söyledi.

Konut kredilerindeki 'kuvvetli büyümeyi' devam ettirdiklerine işaret eden Karaman, 2009 yılının tamamında sektörde konut kredileri büyüme oranı yüzde 15,4 olurken, Ziraat Bankası'nın yüzde 27,4 büyüme sağladığını ve 2009 yılının ikinci yarısında 'Türkiye'nin en çok konut kredisi veren' bankası olduklarını bildirdi.

Taksitli ihtiyaç kredilerinde (TİK) de halka açık bankalar arasındaki ikinciliği koruduklarını belirten Karaman, kredi talebinin canlanmadığı, risk algılamasının değişmediği ortamda menkul kıymetler portföyünün ağırlığını bir miktar arttırarak toplam aktifler içindeki payını yüzde 29'a çıkardıklarını kaydetti.

Bilal Karaman, açıklamada şunları kaydetti:

"Müşteri odaklı sağlam iş modelimiz 2009 yılında başarısını kanıtladı. Müşteri odaklı bankacılık anlayışımızın meyvelerini toplamaya başladık ve mevcut portföyün çapraz satış oranlarını arttırmanın yanı sıra, yeni müşterilere erişerek portföyümüzü büyütmeye devam ettik. 2009 yılında kazandığımız 1,1 milyon yeni müşteri ile toplam mevduat müşterisi sayımız 10 milyonu aşarken, yıl sonu itibarıyla tüketici kredisi portföyümüz 1 milyon kişiye yaklaştı. Memnuniyet verici diğer bir husus ise güçlü büyümeye etkin risk yönetimi uygulamalarının eşlik etmesiyle herhangi bir aktiften silme veya varlık satışı yapılmaksızın, takipteki kredilerin yüzde 45 artışla sektör ortalaması olan yüzde 55'in gerisinde kalmasıdır. 2010 yılı, 2009'daki güçlü performansın devam edeceği bir yıl olacak. Vakıfbank olarak istikrarlı büyümemizi sürdürerek ülke ekonomisine değer yaratmaya devam edeceğiz"

Bu konularda ilginizi çekebilir