Vali Topaca ile Kocaeli üzerine...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KOCAELİ'DEN / Mehtap AKBAŞ ÇİFTCİ

[email protected]

Geçtiğimiz  günlerde Kocaeli Valisi Ercan Topaca'yı makamında ziyaret ettim. Birçok etkinlik ve toplantıda karşılaşmamıza rağmen kendisinin yoğun programı nedeniyle bir türlü ikili görüşme fırsatı bulamamıştım. Nihayet  müsait olduğu bir anı yakaladım ve soluğu valillikte aldım. Kentin geleceğini etkileyecek  kararların arkasındaki kesin ve kararlı duruşu, sert mizacı ne yalan söyleyeyim gitmeden önce yönelteceğim sorular hususunda beni  düşündürmüştü. Bir gazeteci olarak sormakla yükümlü olduğum soruların cevaplarını istediğim yeterlilikte alabilecek miydim, pek emin değildim. Ne var ki, sohbetten çok fazla değil 20 dakika sonra şüphelerimin yersiz olduğu kanısına vardım. Ercan Topaca, genç bir vali. Gerek temsil ettiği makamın sorumluluğu, gerekse yenilikçi ve girişimci kişiliğiyle Kocaeli'de güzel işlere imza atmak istiyor. Tabii tüm dinamiklerle birlikte.

Sayın Vali, ziyaret esnasında  Kocaeli'nin sanayinin başkenti olduğunu, üretimdeki payının önümüzdeki süreçte daha da artacağını, hatta Başbakan Erdoğan'ın 2023 ihracatıyla ilgili hedefin 5'te birinin ilin sanayicileri tarafından gerçekleştirileceğini anlata dursun, benim aklımda cevabını merak ettiğim önemli bir soru var.  Hem de pozitif süren söyleşinin seyrini değiştirebilecek cinsten. "Üretim artıyor, ihracat artıyor, istihdam artıyor ama şüphesiz ki sorunlar da onunla birlikte artıyor. Bazı kesimler 'artık sanayiye doyduk, yeşil çevre istiyoruz' diye görüş bildiriyor. Sayın Valim, siz bu çevre ile ilgili eleştiriler hakkında ne düşünüyorsunuz?" diye soruyorum. Anlık bir duraksama oluyor ve arkasından net ve kararlı bir yanıt geliyor: "Yarıştan kopamayız."

Yani sayın Vali'ye göre çözüm sanayiye 'dur' demekte değil, yenilikçi olmakta yatıyor. Bölgedeki bazı fabrikaların geçmişte gelişi güzel yaptığı yatırımların yenileme yatırımlarıyla revize edilmesi gerekiyor. Zaten bunların takipçisi olacaklarını her fırsatta dile getiriyor. Doğal ortamı bozmadan, çevreyi yaşanabilir kılarak. Bundan sonraki süreçte ise yapılması planlanan yatırımlar yoğun teknoloji içeren, sermaye ve Ar-Ge gerektiren yatırımlar olacak.  Anlıyorum ki, paslanmaz çelik üreticisi Posco'nun Alikahya'da yapacağı yatırım da sayın Vali'ye göre bu tanıma uyuyor. Yani İzmit kamuoyunun gündemini meşgul eden bu konuya  Vali, son noktayı da bu sözleriyle koyuyor.

Vali Bey'in çevre konusunu kesin bir dille noktaladıktan sonra önemli bir noktaya da temas ediyor. İlin sadece sanayiyle anılması belli ki kendisini üzüyor. Kanımca Antalyalı oluşu, olaya turizm açısından bakmasında etkili oluyor. Sağlık turizminin bölgede kabul görür hale gelmesi için gösterdiği gayreti  hepimiz biliyoruz. Ayrıca, ildeki eski yapıların restore edilip günümüze kazandırılması ya da Sapanca, Maşukiye gibi bölgelerin turizm açısından yeterli hale getirilmesi üzerinde hassasiyetle duruyor. Bölgenin coğrafyası Kocaeli'de yatırımı cazip hale getiren unsurlardan biri şüphesiz. Yerli yatırımcı da yabancı yatırımcı da bunun  farkında. Ondan değilmidir ki ünlü otel zincirleri peşisıra Kocaeli'de yatırım yapmak için birbirleriyle yarışıyor. Umarım sanayileşmede yakaladığımız hızı diğer alanlarda da yakalar, Sayın Ercan Topaca'nın dediği gibi farklı alanlarda da yarışın galibi oluruz.