Valilik, dünkü olayla ilgili soruşturma başlattı

Ankara Valiliği, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk'un annesinin cenazesinin defnedilmesi sırasında çevrede meydana gelen olaylarla ilgili soruşturma başlattı. Bu arada cenaze Tunceli'ye doğru yola çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk'un annesi Hatun Tuğluk, önceki akşam hayatını kaybetti. Hatun Tuğluk'un cenazesi dün Batıkent'te bir cemevine getirildi. Buradaki törene, HDP Eş Genel Başkanı seçilen Serpil Kemalbay, HDP Parti Sözcüsü Osman Baydemir, HDP'li Milletvekilleri, Mardin Büyükşehir Belediyesi eski Eş Başkanı Ahmet Türk ile yakınları katıldı. Ayrıca Kocaeli Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Aysel Tuğluk da özel izinle jandarma eşliğinde cenazeye geldi. Aysel Tuğluk getirildiği araçtan indiği sırada gözyaşlarına boğuldu. Cenaze boyunca Aysel Tuğluk'u yakınları sakinleştirmeye çalıştı. Alevi dedesi tarafından yapılan duanın ardından Hatun Tuğluk, toprağa verildi. Bu sırada cenaze boyunca, jandarma görevlilerinin Aysel Tuğluk'un yanında bekledikleri görüldü.

Hatun Tuğluk'un cenazesi, cemevindeki törenin ardından toprağa verilmek üzere İncek Mezarlığı'na götürüldü. Defin işlemi sırasında toplanan 20-25 kişilik grup, cenazenin burada toprağa verilmesine tepki gösterdi. Bunun üzerine yakınları, ileriki zamanda mezara zarar verilebileceği düşüncesiyle cenazeyi Tunceli'ye götürmeye karar verdi. Hatun Tuğluk'un cenazesi, defnedildiği mezardan çıkarılıp tekrar törenin düzenlendiği cemevine götürüldü.

Gece saatlerinde cenaze, cemevinden alındı. Cenaze ve yanındakiler, karayoluyla Tunceli'ye doğru yola çıktı.

Valilik soruşturma başlattı

Ankara Valiliğince, eski milletvekili Aysel Tuğluk'un vefat eden annesi Hatun Tuğluk'un cenazesinin defninde yaşanan olaylara yönelik adli ve idari işlemlerin başlatıldığı belirtildi.

Olayın duyulmasının ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun mezarlığa gittiği belirtilen açıklamada ayrıca, "İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu ile birlikte derhal mezarlık alanına intikal edilmiş ve alınan tedbirler gözden geçirilmiştir. Mezarlık alanında bulunan Milletvekilleri ve merhumenin ailesi ve yakınları ile görüşülüp, cenazenin defni konusunda ailenin alacağı kararın, uygulanması için her türlü tedbirinin alınacağı hususu kendilerine ifade edilmiştir" denildi.

Ailenin alacağı karar doğrultusunda defin işlemlerinin de yapılacağı belirtilen açıklamada, "Ailesi ve yakınları bu konuyu değerlendirmek üzere, bir araya geldiler. Ailenin ve diğer yakınlarının vereceği karara göre defin işlemi yapılacaktır. Valiliğimiz defin işlemleri dahil her türlü yardımı yapacak ve gerekli tedbirleri alacaktır. Merhumeye Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileriz. Ayrıca, mezarlık alanında definde gelişen sataşma olayı ile ilgili olarak adli ve idari işlem başlatılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" ifadeleri kullanıldı.

HDP'den açıklama

HDP, yaşananlarla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Eş Genel Başkan Yardımcımız Sayın Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk’un cenazesinin defin işleminden sonra Ankara İncek Mezarlığı’nda ırkçı bir saldırı düzenlendi. İnsani ve dini değerlerden zerrece nasibini almamış bir barbarlar güruhu, ‘Cenazeyi buraya gömdürmeyiz’ diyerek saldırdı. Cenaze defnedildiği mezardan çıkarılarak tekrar morga götürüldü.

Toplumun her hücresine düşmanlık tohumları serpen, ağzını her açtığında toplumda kutuplaşmayı derinleştiren, halkları birbirine düşürmek için elinden geleni yapan iktidar bu yaşananların tek siyasi sorumlusudur. Düşmanlık ektiğinizde barbarlık biçersiniz. İşte bu gerçek bir kez daha ortaya çıkmıştır.

İçişleri Bakanı, Adalet Bakanı, Başbakan ve nihayetinde AKP Genel Başkanı, kendilerine biat eden bütün kurumlar ve mensupları ile birlikte bu utanç durumunun müsebbibidir, yaratıcısıdır, sahibidir.

Acımız büyük. Karşımızda duran ve insani hiçbir değere sahip olmayan bu barbarlar güruhunu ve onların başındaki siyasi iradeyi gördükçe kararlılığımızı da büyütüyoruz. Bu yaşananları ve buna sebep olanları en sert biçimde kınıyor ve protesto ediyoruz.

Hatun Tuğluk’a bir kez daha Allah’tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve halkımıza da başsağlığı ve sabır diliyoruz.

İnsani değerlere sahip çıkanlar er ya da geç bu kötülüğü bertaraf edecektir. Zulüm, baskı ve kötülükle abad olunamayacağını görecek ve yaşayacaksınız."