”Vatandaşı, soyulabilirim endişesinden kurtarmalıyız”

İçişleri Bakanı Atalay, düzenlediği basın toplantısında, asayiş hizmetlerini değerlendirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - İçişleri Bakanı Beşir Atalay, "vatandaşı,  arabam, evim, iş yerim her zaman soyulabilir endişesinden kurtarmalıyız" şeklinde konuştu. 

Atalay, İçişleri Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, "Hırsızlık Suçları ile Etkin Mücadele Stratejisinin Geliştirilmesi Projesi"ni açıkladı ve asayiş hizmetlerini değerlendirdi. 

Projenin tanıtım toplantısına, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Osman Güneş, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Gülcü, Asayiş Daire Başkanı Hüseyin Özalp, Güvenlik Daire Başkanı İsmail Çalışkan ve diğer yetkililer katıldı. 

Atalay, asayişle mücadelede güvenlik güçlerinin yaptıkları çalışmalar sonucu çok önemli mesafe aldıklarını belirterek, kapkaç suçunun neredeyse yok olduğunu, hırsızlık suçlarını da azaltmak için yeni bir projeyi hayata geçireceklerini söyledi. 

Asayiş denildiğinde vatandaşın, günlük ve anlık hayatını ilgilendiren huzur ve güvenliğinin akla geldiğini ifade eden Atalay, asayiş hizmetlerini geniş bir kapsamda değerlendirdiklerini belirtti. 

"Bizim için temel görev, vatandaşı huzur ve güven içinde yaşatmak, temel hak ve özgürlüklerini korumaktır" diyen Atalay, güvenlikle, temel hak ve özgürlükleri korumada dengeyi sağlamak için çalıştıklarını kaydetti. 

Vatandaşı korkusuz ve endişesiz yaşatma çabasında olduklarını vurgulayan  Atalay, "Görevimiz, vatandaşın gece başını yastığa endişesiz koymasını sağlamaktır" dedi. 

İnsan haklarına büyük değer vererek, günlük suç türleriyle amansız mücadele eden politikalar yürüttüklerini ifade eden Atalay, özellikle geçen yıl suçla mücadele politikasında suçu önlemeye yönelik tedbirleri artırdıklarını kaydetti. 

"Suç işlendikten sonra hızlı müdahale, failleri bulmakta önemlidir ama esas olan, suçu önleyici tedbir almaktır" diye konuşan Atalay, genel asayiş içinde yer alan suç türleriyle ilgili istatistikleri değerlendirdi. 

İçişleri Bakanı Atalay, şunları kaydetti: 

"Kapkaçtan büyük rahatsızlık vardı. Basının temel gündem maddesiydi. Kapkaç gündemden düştü. Hırsızlık eskisi gibi gündemde değil. Suç oranlarında ciddi azalma var. Genel olarak geçen yıl kapkaç, evden ve iş yerinden hırsızlık, oto hırsızlığı, gasp, otodan hırsızlık ve yankesicilik suçları, bir önceki yıla oranla yüzde 24 oranında azaldı. Bu yılın ilk 5 ayında, geçen yılın aynı dönemine oranla söz konusu suçlarda yüzde 20'lik bir düşüş oldu. 

Suç çeteleriyle mücadele, suçların önlenmesinde en büyük faktördür. Türkiye'de suç türlerinin büyük kısmı organize suçlardır. Çetelere ulaştığınız takdirde bu suç türlerinde önleyici tedbiri almış oluyorsunuz. Geçen yıl 12 ilde gerçekleştirilen çetelere yönelik 35 planlı operasyonda 865 kişi yakalandı. Sadece İstanbul'da kapkaç ile mücadelede yapılan operasyonlarda 243 kişi yakalandı. Çocukları suça yönelten çetelerle ciddi mücadele ediyoruz. Artık çocukların karıştığı suçlar giderek azalmaya başladı. Güven timleri ve yıldırım ekipleri projesi uygulaması sonucu çok başarılı oldu." 

Beşir Atalay, bir yıl içerisinde 32 bin 265 şüphelinin yakalandığını da belirterek, güven timleri ve yıldırım ekiplerine teşekkür etti. 

"Okul yolunda endişe bitmiştir"

"Güvenli Okul Güvenli Eğitim Projesi" hakkında da bilgi veren Atalay, Milli Eğitim Bakanlığı ile geçen yıl Eylül ayında imzaladıkları proje sayesinde 2007-2008 eğitim öğretim yılında okullarda trajik bir olay yaşanmadığını söyledi. Öğrenci ve velilere de "güven geldiğini" ifade eden Atalay, ilk ve ortaöğretim okullarında okuyan 15 milyon öğrenci ile 600 bin öğretmenin güvenliğinin sağlandığını kaydetti. Atalay, konuşmasına şöyle devam etti: 

"Ülke genelinde bu projeyi yürütecek ekip yetiştirdik. Veliler, öğretmenler ve okul aile birlikleriyle toplantılar yapıldı. 5 bin 871 irtibat görevlisi emniyet mensubu, görevli okullarda yer aldı. Öğrencilerin okul çevrelerinde kötü alışkanlıklar edinmelerini önledik. Öğrenci servislerinden okul çevresindeki internet kafelere kadar denetim yapıldı. Okul yolunda endişe bitmiştir. Velilerimiz rahatlamışlardır. Hem öğrenci huzurlu ortamda eğitim almış hem de zararlı alışkanlıklardan korunmuştur. Bu, önümüzdeki yıl da devam edecektir." 

 

Toplum destekli polislik uygulaması

Bakan Atalay, Toplum Destekli Polislik uygulaması hakkında bilgi verirken, projenin, vatandaş ile güvenlik birimlerini yakınlaştırmayı amaçladığını anımsattı. 

Vatandaşını seven ve vatandaşınca sevilen polis memurunun başarılı olacağını ifade eden Atalay, vatandaşın polise güvenini artıran çalışmalara devam edeceklerini söyledi. 

Atalay, projenin, vatandaşın polise çekinmeden gelmesini sağladığını  belirterek, uygulamanın bütün illere yaygınlaştırılacağını ifade etti. 

MOBESE

İçişleri Bakanı Atalay, MOBESE uygulamalarının yıl sonuna kadar bütün illerde tamamlanacağını kaydetti. 

MOBESE'yi kullanan illerdeki güvenlik birimlerinin çok ciddi sonuçlar aldığını belirten Atalay, halkın ve trafiğin yoğun olduğu yerlerde muhakkak MOBESE kameralarının bulunması gerektiğini bildirdi. 

 

Hırsızlıkla mücadele

Emniyet birimlerinin hırsızlıkla mücadelesi sonucunda bu yılın ilk 5 ayında geçen yıla oranla azalma olduğunun görüldüğünü anlatan Atalay, yine de vatandaşların evi, iş yeri ve arabasıyla ilgili endişeleri bulunduğunu söyledi. 

Emniyette ilgili birimlerin hırsızlıkla mücadele stratejilerinin belirlenmesi için çalışma yaptıklarını kaydeden Atalay, "Vatandaşı, arabam, evim, iş yerim her zaman soyulabilir endişesinden kurtarmalıyız" dedi. 

Yıl sonuna kadar alacakları sonuçlarla vatandaşın daha da rahatlayacağını vurgulayan Atalay, "önleyici ve caydırıcı tedbir alacaklarını" belirtti. 

Suçu aydınlatma ve faillerine ulaşma açısından Türkiye'nin başarılı bir ülke olduğunu ifade eden Atalay, "Türkiye artık faili meçhulleri olan bir ülke değil, faili bulunamamış suç türü neredeyse yok" diye konuştu. 

Trafikte tutanak dönemi

"Maddi hasarlı trafik kazalarında, tarafların tutanak düzenleyerek uzlaşması" uygulamasının başlangıçta çok tartışıldığını anımsatan Atalay, uygulama sırasında vatandaşların sorunla karışlaşmadıklarını gördüğünü ve uygulamanın benimsendiğini söyledi. 

İçişleri Bakanı Atalay, ülke genelinde 3 ayda meydana gelen 193 bin 42 maddi hasarlı trafik kazasının 134 bin 392'sinin tarafların anlaşmasıyla sonuçlandığını, 58 bin 650'sinde ise tarafların trafik polisi çağırdığını bildirdi. Atalay, anlaşma oranının yüzde 69,6 olduğunu, uygulamanın özellikle büyükşehirlerde trafiği rahatlattığını kaydetti.