Vatandaştan çok sarraflar tedirgin

Sarraflar altın fiyatlarındaki iniş-çıkışlar nedeniyle tedirginlik yaşıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KONYA - Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Mustafa Dolmacı, altın fiyatlarındaki iniş-çıkışlar nedeniyle tedirginlik yaşadıklarını ve bu durumdan işlerinin olumsuz etkilendiğini bildirdi.

Dolmacı,  bayram sonrasında altın fiyatlarının yeniden aşağıya doğru bir grafik çizdiğini ve Cuma günü altının onsunun 1.724 dolara kadar gerilediğini ifade ederek, şöyle konuştu: "Eskiden 5 doalrlık iniş çıkışlara yüksek gözüyle bakardık. Şimdi 7-8 günde 80 dolarlık düşüşler yaşanıyor. Hatta saat başı önemli değişiklikler oluyor. Biz de yeni duruma kendimizi alıştırmaya çalışıyoruz. İniş ve çıkışların ne zaman sona ereceği ile ilgili bir öngörüde de bulunamıyoruz.  40 yıldır bu mesleği yapıyorum, bu yılki kadar tedirginlik yaşamadım. Akşama kadar bütün dükkanları geziyorum, iş yok. Konya'da 180 tane dükkan var. Bunların 20'ye yakını kredi kartı ile satış yaptığı için işleri diğerlerine göre biraz daha iyi ancak genel anlamda bir durgunluk var. Fiyat düşüyor satacak kişi, fiyat yükseliyor alacak kişi beklemeye geçiyor. Bu durum işlerimizi olumsuz etkiliyor. Düğün mevsiminin de sona ermesiyle işler daha da azaldı."

"Günübirlik değişimler oluyor"

Özboyacılar Altın Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Özboyacı da altının fiyatının eskiden çok cüzi miktarlarda arttığını belirterek, şöyle devam etti:

"Şimdi günübirlik hatta günde birkaç defa hem de yüksek fiyat aralıklarıyla iniş çıkışlara şahit oluyoruz. Böyle olunca bu durum vatandaşta bir tedirginlik meydana getiriyor ve beklemeye koyuluyorlar. Esnaf olarak biz de tedirginlik yaşıyoruz. Yarın ne olacağını bilemiyorsunuz. 'Hele bir bekleyelim' diyorsunuz. Altın fiyatları 10 gün istikrara kavuştuğunda piyasada ve esnafta güven ortamı oluşuyor. Tüketici de tasarruf yapacak kişi de tedirginlik duymuyor."

Altın fiyatlarının 2008'den önceki rakamlara dönmesinin mümkün olmadığını iddia eden Özboyacı, altına yapılan yatırımın hiçbir zaman boşa gitmeyeceğini sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir