VDF hedef yükseltti

95 kişilik kadrosuyla bankalarla rekabet eden VDF, 2010'da 800 milyon TL'lik kredi hacmine ulaşmayı hedefliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Volkswagen Doğuş Tüketici Finansmanı A.Ş (VDF) Genel Müdürü Kemal Ören, bu yıl 30 bin toplam satışa ulaşmayı hedeflediklerini ve hesaplarını da buna göre yaptıklarını söyledi. Ören, 2010 yılı için 30 bin yeni kredi, 800 milyon lira kredi hacmi ve 50 bin yeni sigorta poliçesi hedeflendiğini sözlerine ekledi.

VDF'nin 10. yılı dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşan Ören,VDF'nin kuruluş hikayesini anlatarak, 37 ülkede faaliyet gösteren Volkswagen Financial Services AG'nin yüzde 5'lik pazar payının yüzde 12'ye ulaştığını kaydetti. Ören, VDF'nin tüketici finansman şirketleri arasında lider konuma geldiğini ifade ederek, "Türk toplumunda çok teveccüh gördük" dedi.

VDF'nin geçen 10 yılda 4,2 milyon euro kredi kullandırdığını, Türkiye'de son 10 yılda satılan her aracın birinin VDF tarafından finanse edildiğini ve bu çalışmaların sonunda da pazar lideri olarak yerini aldığını belirten Ören, şöyle konuştu:

"Gelecek 10 yıla Türkiye'de ilkleri, yeni ürünleri hedefleyerek yola çıkıyor. Öncelikle bu sene en önemli ürünümüz bir faktoring şirketi kurarak, Türkiye'de ilk defa bir otomotiv kurumunun distribütör ve bayii alacaklarını finanse edebilecek bir finans kuruluşu yaratarak hizmete sokuyoruz. Mayıs ayında yaptığımız pilot çalışmanın akabinde bayilerimiz belli periyotlarla bu sistemin içine girmiş olacak ve bütün alacklarının finanse edecek hale gelecekler. Buradaki amaç herhangi bir ekonomik daralmada hem bayilerin hem sistemin sıkışmadan herhangi bir finansal ihtiyacı aramadan yola devamını sağlamaktır. Bu hem disptitörler hem de bayiler için ciddi bir güç halini alacaktır."

İkinci ele kredi sistemi

Kemal Ören, 'servis kontratı' ve 'Volkswagen kasko' hizmetlerini de müşteriye sunacaklarını anlattı. Bir otomotiv kurumunun sattığı bütün araçlara 7 yaşına kadar nerede satılırsa satılsın ikinci elde de kredi verme garantisi sağlayan 'ikinci ele kredi sistemi' getirdiklerini bildiren Ören "Volkswagen markalı bütün araçların önümüzdeki 10 yılda 7 yaşına kadar sürekli sadece sıfır aracın satışında değil, sıfır araçta kredi kullanmış, aracını satmak isteyen ikinci el müşterisinin her ortamda kredilendirilmesini sağlayan yeni bir ürün. Volkswagen araçların ikinci eline kredi verecek bir sistem yapılandırıyoruz" diye konuştu.

Ören, 2010 yılında 30 bin toplam satışa ulaşmayı hedeflediklerini ve hesaplarını da buna göre yaptıklarını bildirdi.

Servis kontratı hizmete girecek

Ören, 'servis kontratı' ürününün hizmete sokulacağını duyurdu. Bunun operasyonel kiralamaya benzeyen bir ürün olduğunu belirten Ören, "Bu, bir aracın mülkiyeti ile birlikte müşterinin istediği vadede servis giderleri, uzatılmış garantileri kapsayacak aylık ödemeli yeni bir üründür. Şu anda ticari araç pazarında operasyonel kiralamada bazı zorluklar yaşanmakta... O zorluğu aşmak için hizmete koyacağız. Hafif ticari araçta mülkiyete sahip olan kurumlar aynı zamanda operasyonel kiralama gibi tüm hizmetleri de aylık düşük ödemelerle alacak. Bunun aşağı yukarı operasyonel kiralama ile farkı aylık 30-40 euro olacak. Aynı kiralama gibi bir sistemi piyasaya sunmaktır" diye konuştu.

Yeni ürün "Volkswagen kasko' hakkında da bilgi veren Ören, hem kasko primlerinin daha düşük hem da alınan hizmetlerin daha kaliteli olmasını sağlayacak bir ürün olduğunu söyledi.

Otomotiv grubunda payı yüde 70

VDF'nin 2009 yılında 7,9 milyon lira kar ettiğini, bu yıl da 9 milyon lira kar hedefi bulunduğunu bildiren Ören, "Toplam 61 bin 200 kredi ile başlayan yıl, tahminen 62 bin seviyesinde bitecektir. VDF'nin toplam aktifleri de 1 milyon 200 milyon liraya doğru gitmektedir" dedi.

Ören, 2010 yılı hedeflerine bakıldığında ve penetrasyon değerlendirildiğinde yaklaşık yüzde 39 ile VDF'nin geçen yıllar içinde en yüksek penetrasyon oranına ulaşma hedefiyle yola çıktığını belirterek, toplam Doğuş Otomotiv'in sattığı araçlar içinde VDF'nin pazar payının yüzde 70 seviyesinde olduğunu kaydetti.

Kemal Ören, 2010 yılı için 30 bin yeni kredi, 800 milyon lira kredi hacmi, 50 bin yeni sigorta poliçesi, karlılık oranında yüzde 5, pazar payında da yüzde 6 oranında artış hedeflendiğini bildirerek, "Önümüzdeki 10 yılda VDF, çok yeni ürünlerle otomotiv sektöründe yerini alacak ve öncü konumunu sürdürecektir" diye konuştu.

Araçlar, 7 yıl süreyle kredilendirilebilecek

Bir gazetecinin "800 milyon lira kredi vereceğinizi söylediniz, nasıl finanse edeceksiniz?" sorusu üzerine Ören, fonlamayı sağlamanın önemine işaret ederek, "Haziran ayı itibariyle 400 milyon lirayı finanse etmiş olacağız. Kalan ikinci yarıda ise 200 milyon lira için bono üzerinde çalışıyoruz, kalanı da lokal bankalardan, yurt dışından çıkaracağımız bonolarla sağlayacağız" dedi.

"İkinci ele kredide de aynı kredi oranları mı olacak?" sorusuna Ören, "Farklı rakamlar olmayacak. Şu anda VDF'nin ikinci el kredi faiz oranı 1,21'dir. 1,21 faiz oranıyla Türkiye'nin her yerinden, açık oto pazarlarından gerek galerilerden alabilirsiniz. Tüketiciler için şöyle bir kolaylık da sağlayacağız. Sistemin işleyişinde Doğuş otomotivin bayi networkünü kullanacağız. Dolayısıyla açık oto pazarından bile alsanız, çok kurumsal ve güvenli şekilde aracı almış olacaksınız. Doğuş Otomotiv'in sattığı araçların 7 yıl süreyle Türkiye'nin neresinde olursa olsun kredilendirilebilen bir emtia olasını sağlayacağız" yanıtını verdi.

Dünyada ilk uygulama

Ören, "Böylece marka değerini korumayı mı hedefliyorsunuz" sorusunu "Bu sadece Türkiye'de değil, dünyada ilk. Şu anda Almanya'da da Volkswagen kendi dağıtımından dönen ikinci el araçları kredilendiriyor. Müşteriden müşteriye satışları kredilendirmiyor. Bu aslında volkswagen ağı içinde de ilk oluyor. Müşteriden müşteriye satılan ikinci el, Türkiye'nin her yerinde kredilendirilecek" diye yanıtladı.

"VDF'nin kredilendirme yaparken ticari aracın sisteminizde aldığı pay nedir? Ne kadarlık pay ticari araç kredilendirilmesine gitti?" sorusu üzerine Ören, şunları söyledi:

"Ticari araç en güçlü olduğumuz alanlardan biri. Oradaki penetrasyonlarımız nakit ve filo satışları çıktıktan sonra yüzde 40-45'ler seviyesindedir. Servis kontratı ürünü de hafif ticari araca yönelik ve Türkiye'de bulunmayan bir sistem. Ticari araç alacak küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik çalışacak, büyük ölçekli işletmeler de talep edebilir. Aracın 3-4 yıllık, tüketcinin talebi neyse maruz kalacağı tüm servis maliyetlerini de içeren, aracın da yüzde 100 kredilendirilmesini sağlayan uzatılmış garanti ve sigortaları içeren bir ürün olacak. Bu aynı zamanda VDF'nin toplam ticari araç içindeki payını da artıracak bir ürün olduğunu düşünüyoruz. Bu üründe 3 yıl vadeli alındığında, aracı alırken aktifinize kaydettiğiniz için 3 yıl sonra araç sizin olacak. Operasyonel kiralamada aracı iade ediyorsunuz."

Kemal Ören, ikinci elde kredilendirme oranının yüzde 80 olduğunu belirterek, kredilendirme aynı şekilde korunacağını söyledi.

95 kişilik kadroyla bankalarla rekabet ediyor

Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı ve VDF Genel Müdür Vekili Aclan Acar, VDF'nin yarattığı ürünlerde hem Türkiye'de hem de dünyada öncülük yaptığını ifade ederek, bunun VDF'yi farklı kıldığını ve kendilerini gururlandırdığını söyledi.

Bunun Doğuş Otomotiv'in değer zinciri açısından önemine işaret eden Acar, "Kredilendirme sistemi bir çok insanın hayal dahi edemeyeceği bir sistem. Kullandığı Volkswagen aracını bir başkasına satmak istediğinde sistem içinde kredilendirme yaratan bir sistem. Bu ne bankacılık ne de diğer tüketici finansman şirketlerinde var. Bu olan bir sistem değil. Dünyada da çok yeni. Ticari araç kredilendirme sistemi aynı şekilde. Misyonumuzda var olan yaratıcılık VDF'yi çok daha küçük boyutta olmasına rağmen finans sistemi içinde lider konuma getirdi. VOF tek başına Türkiye'deki bankacılık sistemi ile rekabet ediyor. Hiç bir mevduat bazı yok, kadrosu 90-95 kişi. 15-20 bin kişilerin çalıştığı, binlerce şubesi olan bankalarla otomobil kredilerinde rekabet ediyoruz. Bu dışarıdan bakıldığında çok olası gözükmüyor. Olmasının bir tek nedeni var. VDF, müşteri ihtiyaç ve beklentilerini çok iyi anlayan ve anında yanıt veren bir finans kurumu."

Bu konularda ilginizi çekebilir