VDT'den "Kürtçe" replikli oyun

Van Devlet Tiyatrosu'nca sahneye uyarlanan "Evham" adlı oyun, 14 Mart'ta izleyiciyle buluşacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

VAN - Van Devlet Tiyatrosu (VDT) tarafından sahneye uyarlanan "Evham" adlı oyun, 14 Mart'ta izleyiciyle buluşacak. Bu sezon Kürt edebiyatçı Ahmed-i Hani'nin "Mem u Zin" adlı eseri ile perdelerini açan VDT, şimdi de Umut Uğur'un yazdığı ve Emin Gürsoy'un yönettiği "Evham" adlı oyunu sahneye taşıyor.
Van Valiliği Sanat Çadırında 14 Mart'ta sahnelenecek oyunun bir bölümünde yer alan Kürtçe replikler dikkati çekiyor.
 
Oyunla ilgili gazetecilere bilgi veren yönetmen Emin Gürsoy, insanların içinde bulunduğu "evham" halini trajikomik şekilde tiyatroseverlerle buluşturacaklarını söyledi.
Oyunda zaman zaman Kürtçe replikler de kullanıldığına değinen Gürsoy, "Oyunun metni Devlet Tiyatroları Repertuvar Kurulumuzdan geçti. Oyunda işçi rolündeki arkadaşımızın repliklerinde Kürtçe atasözleri yer alıyor. Bunun sahnede olması güzel ve belki de biraz geç kalınmış bir şey. Devlet tiyatrosu olarak Kürtçe replik bizim ortak kararımızdı" dedi.
Oyunun bir bölümünde Kürtçe atasözlerini seslendiren VDT oyuncularından Edip Kamacı da Kürtçe repliklere yer verilen oyunu izleyiciyle buluşturmanın mutluluğunu yaşadıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Biz yıllar sonra sahneye taşınan bir oyunda Kürtçe repliklere yer verdik. İnsanlar, yıllarca böyle şeyler yasaklandığı için bunun özlemini çekmiş. Özellikle unutulmuş Kürtçe atasözlerini dile getirmek ve oyunun içinde bunu yaşatıp izleyiciye yansıtmak için yazar bu dili çok iyi kullanmış. Bu oyunu Van'da izleyiciyle buluşturmak güzel bir gelişme. İzleyicilerin de beğenerek izleyeceğine inanıyorum."