Vekaletle kurban kesmek isteyenler ne kadar ödeyecek?

Türkiye'deki bazı kurumlar ile insani yardım amaçlı faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri, Kurban Bayramı'nda yurt içi ve yurt dışında vekaletle kurban kesecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye'deki bazı kurumlar ile insani yardım amaçlı faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri, yurt içi ve yurt dışındaki vekaletle kurban bedellerini belirledi.

Yurt içinde, Türk Hava Kurumu 600, Türkiye Diyanet Vakfı 550, Kimse Yok Mu ve Cansuyu dernekleri 500, Mehmetçik Vakfı ile Yardımeli Derneği 460 TL, İHH ise 350 liraya kurban kesecek.

Hayırseverler, kurbanlarını çeşitli bedellerle Afrika'dan Ortadoğu'ya, Balkanlar'dan Latin Amerika'ya kadar dünyanın birçok ülkesinde de yoksulların sofrasına ulaştırabilecek.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, Türkiye Diyanet Vakfı aracılığıyla yürüttüğü "Vekalet Yoluyla Kurban Organizasyonu" başlatıldı.

Organizasyonla, kurbanlar, yurt içi ve başta Afrika ülkeleri olmak üzere Ortadoğu, Orta Asya, Balkanlar ve Kafkaslar'da 40'ı aşkın ülkede, kesim merkezlerinde oluşturulan komiteler nezaretinde dini esaslara uygun kesilecek. Bu şekilde kesilen kurbanlardan elde edilen etler, yurt içinde ve yurt dışında ihtiyaç sahibi yoksul vatandaşlar ile soydaş ve dindaşlara dağıtılacak.

Vakıf, kurban bedelini, organizasyona yurt içinden katılarak, kurbanını yurt içinde kestirmek isteyenler için 550, yurt dışında kestirmek isteyenler için ise 380 lira olarak belirledi.

Vatandaşlar, kurban bedellerini en geç 3 Kasım mesai bitimine kadar Vakıfbank, Halkbank, Ziraat Bankası, PTT iş yerleri, Kuveyt Türk ve Bank Asya'nın bütün şubelerinde açtırılan "Türkiye Diyanet Vakfı Kurban Hesabı"na yatırabilir. Bu banka şubelerinin bulunmadığı yerlerde ise hayırseverler, en yakın il veya ilçe müftülüklerine başvurabilir.

Kızılay 150 liraya kurban kesecek

Türk Kızılayı, bu yıl bir ilke imza atarak 11 bin hisseyi kapsayan kurbanı Somali'de kesecek. Somali'den temin edilecek kurbanlıklar, orada kesilerek ihtiyaç sahiplerine dağıtılacak.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, kurban kampanyasını 11 bin hisseyle sınırlı tutacaklarını belirterek, "Bölgede de hayvan fiyatları çok ucuz. Bu nedenle bir hisse kurban yaklaşık 100-150 liraya mal olacak" diye konuştu.

Somali'de kurban kesimi kampanyası kapsamında 500 baş dana, 500 baş deve, 4 bin baş da koyun kesileceğini ifade eden Akar, kurbanların hijyenik koşullara, günün modern şartlarına göre kesileceğini söyledi.

 İthal kurbanlıklar satışa sunuldu

Öte yandan Et ve Balık Kurumu (EBK), Trakya Bölgesi'ndeki kurbanlık açığını kapatmak üzere ithal ettiği büyükbaş kurbanlıkları satışa çıkardı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, Bayramda Trakya Bölgesi'nde kurbanlık açığı oluşmaması için EBK'ya kurbanlık ithal etmesi görevi vermişti. Kurum, bu kapsamda ithal ettiği büyükbaş kurbanlıkları, Trakya Bölgesi ile sınırlı olarak satışa çıkardı. Tekirdağ Limanı'na gelen büyükbaş hayvanlar, Tekirdağ Limanı'nda ve Lüleburgaz Türkgeldi Tarım İşletmesi'nde satışa sunuldu.

EBK, daha önce açıkladığı satış fiyatlarını bir miktar aşağı çekti. Perakende satışın yapılmayacağı Tekirdağ Limanı'nda kurbanlık satışı asgari 16 adet üzerinden canlı kilogramı KDV hariç 9,60 liradan satılıyor. EBK, Tekirdağ Limanı'ndaki canlı kilogram satış fiyatını daha önce 10 lira olarak belirlemişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir