Venezuela ile 5 alanda anlaşma

Venezuela ile 5 alanda anlaşma imzalandı. İki ülke arasındaki yeni dönemde tarım ve turizm sektörlerinde daha fazla iş birliği yapılması öngörülüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyaret için Türkiye'de bulunan Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile ikili ve heyetler arası gerçekleştirilen görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

"Venezuela ile siyasi ve ekonomik ilişkilerimizi zenginleştirmek istiyoruz" diyen Erdoğan, "Beş anlaşmayı bugün imzalanmak suretiyle bunu hayata geçiriyoruz. Görüşmelerimizde özellikle enerji ve ticaret alanındaki işbirliğimizi geliştirmek amacıyla atılabilecek adımları değerlendirdik. Bunun yanı sıra tarım, madencilik, turizm, ulaştırma, kalkınma iş birliği ve savunma sanayine yönelik neler yapabiliriz bunları ele aldık" ifadelerini kullandı.

"THY Venezuela halkını yalnız bırakmadı"

THY'nin Venezuela'ya uçuşlarının daha etkin hale gelmesi için bazı taleplerinin olduğunu söyleyen Erdoğan, "Türk Hava Yolları 2016 Aralık ayından bu yana İstanbul-Havana-Karakas hattında seferler düzenliyor. Birçok havayolu şirketi seferlerini durdurmasına rağmen THY Venezuela halkını yalnız bırakmadı" dedi.

Kısa zamanda açılacak yeni elçilikler ile Latin Amerika'da ilişkileri güçlendirmek istediklerini belirten Erdoğan, şunları söyledi: "Karakas'ta Yunus Emre Kültür Merkezi açılacak. Maduro bu konuda destek vereceğini ifade etti. Ayrıca bu sene Venezuela'ya ilk büyükelçimizi atamamızın 65. yıl dönümü. Karakas Büyükelçimiz de yakında göreve başlayacak"

Ankara'da iş forumu düzenleniyor

Ziyaret vesilesiyle Ankara'da iki ülke iş adamlarının katılımıyla bir iş forumu ve ihraç ürünleri sergisi düzenlendiğini belirten Erdoğan, geçtiğimiz nisan ayında da Türkiye ihracatçılar Meclisi ve Ekonomi Bakanlığı organizasyonunda bir ticaret heyetinin Venezuela'yı ziyaret ettiği ve bir iş forumu düzenlediğini hatırlattı.

Konuşmasında Venezuela'da yaşanan siyasi sorunlara da değinen Erdoğan, "Venezuela'nın içinde bulunduğu sıkıntılı sürecin bir an önce atlatılmasını umuyorum. Bu konuda dışarıdan yapılacak her müdahalenin krizi derinleştirileceğini düşünüyorum" dedi.

"İlişkilerde yeni bir dönem başlıyor"

Konuşmasına ilk kez bir Venezuela Devlet Başkanı Türkiye'ye geldiğine değinerek başlayan Maduro ise, bu ziyaretle ikili ilişkilerde yeni bir dönem başladığını dile getirdi.

Maduro, "Bugün 5 anlaşma imzaladık ve bunlar yeni vizyonumuzun ilk adımları olacak. Turizm alanında 2 yıllık çok önemli bir program benimsedik. Ayrıca tarım ve hayvancılıkta önemli iş birlikleri olacak" dedi.