Vergi Affı Tasarısı'nda mükellefe sağlanan avantajlar

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Cihat ERTÜRK / SM Mali Müşavir

Uzun zamandır ülkemizin gündeminde olan ve ocak ayı içerisinde yasalaşması beklenen "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" tasarısı yazımızın konusunu oluşturmaktadır.  Halk arasında af paketi  olarak bilinen kanun tasarısı  Vergi, SSK  ve Bağ-Kur alacakları dahil olmak üzere bir çok kamu alacağına ödeme kolaylığı sağlamaktadır, bu nedenle torba kanun olarakta adlandırılmaktadır. Söz konusu tasarı TBMM plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi, önümüzdeki günlerde yasalaşması beklenmektedir. Tasarının yasalaşması halinde  vergi mükelleflerini bekleyen avantajları değerlendirelim:

Vergi borç ve cezalarının ödenmesinde sağlanan avantaj

Af paketinde  özellikle yüksek gecikme faizlerinin yerini  TEFE/ÜFE'ye göre güncellenmiş yeni oranlar alacak ve  güncellenmiş gecikme faizleriyle birlikte alacakların taksitler şeklinde ödenmesi olanağı sağlanacaktır. Şimdiki hali ile TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçen  tasarı vadesi 31.12.2010 tarihine kadar olan vergi alacaklarını  kapsamaktadır. İlk taksit ödemesi ise yasanın yürürlüğe girdiği tarihten sonraki 3'üncü ayda başlamaktadır.

Örnek:  Vergi mükellefi Abuzer beyin 31.12.2000 tarihinde ödemesi gereken 10 bin TL tutarındaki  vergi borcunu bugün ödemesi gerekirse yaklaşık %570 faiz oranı ile 57 bin TL faiz, toplamda ise 67 bin TL öder. Fakat Abuzer bey vergi affı tasarısı şimdiki haliyle yasalaştıktan sonra borcunu ödemek isterse  yaklaşık %165 faiz oranı ile 17 bin TL faiz ve toplamda 27 bin TL ödemesi gerekmektedir.  Bu durum Abuzer beyin af paketi sonrasında yaklaşık yarı yarıya avantajı olduğunu göstermektedir. Ancak taksitlendirmeden faydalanılması durumunda cari dönem borçlarının da zamanında ödenmesi gerekmektedir.

Vergi incelemelerinden kurtulma imkanı

Mükellefler tasarıda belirlenen oranlarda ve asgari tutarlarda 2006, 2007, 2008 ve 2009 yıllarına ilişkin  Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Katma Değer Vergisi ve stopaja yönelik matrahlarını artırırlarsa, matrah arttırımı yaptıkları vergi türüne ilişkin inceleme ve ek vergi tarhiyatı yapılmayacağının garantisi verilmektedir.  Ancak vergi türlerinden birisi için matrah arttırımı yapıldığında bağlantılı diğer vergi türleri için inceleme hakkı saklı tutulmaktadır.

Diğer avantajlar

- Stoklarda bulunan ancak kayıtlarda bulunmayan sabit kıymet ve ticari malların kayıtlara aktarılması imkanı

- Kayıtlarda bulunan ancak gerçekte olmayan stokların kayıtlardan çıkartılması imkanı

- Hiç beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen vergiler için pişmanlıkla beyanda pişmanlık zammı yerine ÜFE aylık değişim oranlarının uygulanması

- Vergi borçlarının aslına ve TEFE/ÜFE'ye göre hesaplanan faizle birlikte taksitle ödeme imkanı

- Dava aşamasındaki vergi ve cezalarına sağlanan indirim avantajı

- İnceleme sürecindeki dosyalara sağlanan avantajlar

Borcunu zamanında ödeyene ve dürüst mükellefe avantaj yok

Vergi ödevlerini tam ve zamanında gerçeklere dayalı olarak yapan ve vergisini düzenli olarak ödeyen mükellefler için öngörülen bir avantaj söz konusu değil. Hatta matrah arttırımı uygulamasından yararlanmadıkları için potansiyel inceleme riski taşıdıklarını belirtirsek yanılmış olmayız. Dürüst mükellefin incelenme riskinden kurtulması için ise ilave vergi maliyetlerine katlanarak matrah arttırımından faydalanması gerekir.

Sonuç olarak af paketi olarak değerlendirilen torba kanun  vergi borcu olan ve çeşitli nedenlerle ödeyememiş olanlara hem ciddi faiz indirimi hem de taksit kolaylığı sağlamaktadır. Vergi beyanlarının eksik, kayıtlarının hatalı ve belge düzeninin yetersiz olduğunu düşünen mükelleflerin ise matrah arttırımı yaparak incelemeden kurtulma imkanı bulunmaktadır. Bu avantajları değerlendirmek ve faydalanmak ise mükelleflerin kendi tercihleri olacaktır.