Vergi cezalarında kapsam daraldı

Torba tasarıdan vergi cezalarının affı hükmü çıkarıldı; cezalar taksitle tahsil edilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmeleri devam eden ve bir çok vergi türünde gecikme cezası ile gecikme faizinin silinmesini öngören torba kanun tasarısından vergi cezaları çıkarıldı.

Tasarıda tahsil edilmemiş kesinleşmiş vergilerde, anaparanın yapılandırılmasını, gecikme cezası ve gecikme faizinin ise silinmesini düzenleyen madde, hükümetin önergesiyle dün akşam değiştirildi.

Buna göre gecikme cezaları da anaparaya eklenerek yapılandırılacak; gecikme faizinin tahsilatından vazgeçilecek. Komisyonun dünkü görüşmelerinde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, anapara, gecikme cezası ve gecikme faizi gibi vergi ile ilgili bütün bakaya durumdaki alacaklar toplamının 67 milyar lira olduğunu belirtmiş ve, "Bu düzenlemede anaparadan vazgeçilmesi söz konusu değil ve anaparanın değeri korunuyor; bu olumlu. Ama cezaların silinmesi bizim caydırıcılığımızı azaltıyor... Cezalara ilişkin hüküm düzeltilebilir, cezalar da kapsam dışı bırakıp bir taksitlendirme yoluna başvurulabilir" dedi.

Tasarının maddeleri üzerindeki görüşmelere bugün de devam edilecek.

Toplam 106 maddelik torba tasarının madde görüşmelerinin ardından, önergelerle yaklaşık 20 yeni maddenin daha tasarıya eklenmesi; bu maddelerin çoğunluğunun kamu kadrolarıyla ilgili teknik detay düzenlemeler olması bekleniyor.

Verilen bir önergeyle tasarıya, Başbakanlık'a ikisi genel müdür yardımcısı ve 20'si daire başkanı olmak üzere toplam 402 danışmanlık kadrosu veren madde eklendi.

Sektörel İzleme ve Değerlendirme Raportörü adı altında görev yapacak danışmanlar, ekonomi, tarım, enerji, sosyal politika, adalet, güvenlik, eğitim, kültür, bilim, teknoloji, iletişim, ulaştırma, çevre, şehircilik ve uluslararası ilişkiler alanlarında Başbakanlık'a danışmanlık hizmeti verecek.