Veterinerlik fakültesi, Amik'te hayvancılığı geliştirebilir
İrfan O. HATİPOĞLU / Mustafa Kemal Üniversitesi Uzman
Et fiyatlarının hızla yükselmesi nedeniyle hayvancılık sektörü tartışmaya açıldı. Et fiyatlarının artışının ana nedeninin uzun süredir uygulanmakta olan hayvancılık politikalarının sonucu olduğu belirtildi. Uygulanan hayvancılık politikaları yetiştiricileri üretimden uzaklaştırmıştır. Hayvancılık kazançlı olmaktan çıktığı için büyük emeklerle yetiştirilen damızlık hayvanların elden çıkarıldı. Et fiyatları yüzde 50'den fazla yükseldi. Çözüm olarak da et dışalımına sınırsız izin verilmesine karşın et fiyatlarında büyük oranlarda düşüş sağlanamadı.
Tarım sektöründe uygulanan politikalar hayvancılığa dönemsel olarak sıkıntıda bırakıyor. Bu sıkıntılar hayvancılığın kamuoyunda tartışılmayan, fakat verim artışı ve sağlık hizmetlerinde büyük emekler harcanarak kazanılan düzeyini sürekli geriletiyor. Veteriner fakülteleri ve veteriner hekimler hayvan ıslahı ve sağlık hizmetlerinde 80 yıldır büyük emek ve zaman harcıyor. Örneğin hayvanlarda genetik kapasitenin yükselmesi için suni tohumlama çalışmalarına dünyada Rusya'dan sonra ikinci uygulayan ülke olmamıza karşın hayvan ıslahında başarılı olamadık. Kısacası büyük emeklerin harcanarak belirli noktalara getirilen hayvancılık, uygulanan yanlış politikalar nedeniyle sürekli başa dönüyor.
Et fiyatları ile ilgili başlatılan tartışmaların hayvancılığın geleceği ile ilgili yeni bir başlangıç olmasına sağlamalıyız. Hayvancılığı mevcut yapısı ile sürdürmek mümkün değil. Verilen teşviklerle dönemsel olarak üretim artışı sağlanabilir. Uzun soluklu hayvancılık politikaları geliştirmediğimiz sürece et/süt ve ürünleri fiyatlarını üreticiler/tüketiciler açısından tartışmak zorunda kalacağız. Üretimi arttırıcı çalışmalar için bilimsel verilere dayalı kısa, orta, uzun süreli planlar hazırlanmalıdır. Planların hazırlanmasında 186 yıllık deneyime sahip veteriner fakülteleri vehekimleri görev almalıdır. Çünkü bu meslek kolu sektörün ana paydaşları olmalarına karşın hayvancılığın geliştirilmesi konusunda verim arttırıcı, sağlık hizmetlerinin geliştiren çalışmalarda dışlanmışlar, büyük emek harcayarak geliştirdikleri genetik kapasitenin dönemsel olarak yok olmasına tanık olmanın acısına yaşamışlardır.
Veteriner fakülteleri ve veteriner hekimler deneyimleri, bilimsel birikimleri ile hayvancılığın hizmetindeler.Hayvancılığın geliştirilmesi ile ilgili çalışmaları ulusal bir görev olarak algılıyorlar. Bu fakültelerden birisi de Hatay'da bulunan Mustafa Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi'dir. MKÜ Veteriner Fakültesi genç bir fakülde olmasına karşın Dekan Prof. Dr. Suat Erdoğan başkanlığında önemli çalışmalara imza atıyor.Fakültede görev alan genç bilim insanlarının büyük çoğunluğu değişik ülkelerin veteriner fakültelerinde eğitilmiş, uluslararası deneyime sahip kişiler.
Dekan Prof. Dr. Erdoğan başkanlığında fakülte laboratuarlarında, araştırma ve uygulama hastanesinde, saha çalışmalarında nitelikli hizmetler veriliyor. Amik Ovası hayvancılığının geliştirilmesi, yapısal sorunlarının aşılması için saha çalışmaları yürütülüyor. Hatay'da tarımsal üretim önemlidir. Nedense tarımsal üretim denince bitkisel üretim anlaşılıyor. Hayvancılık önemsenmeyecek kadar azdır. Oysa gelişmiş tarım ekonomilerinde tam tersidir. Tarımsal üretim içinde hayvansal üretimin oranı yüzde 65-70 aralığındadır. Amik Ovası'ndaki tarımsal üretimin yapısını yeniden oluşturmalıyız. Ovadaki tarımsal üretim içinde hayvancılığın payını arttırmadığımız sürece çiftçilerimiz yoksullaşmaktan kurtulamayacak.
Mustafa Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nin genç bilim insanları bilgi birikimleri, uluslararası deneyimleri ile Amik Ovası'nda tarımsal üretim dönüşümünü gerçekleştirecek altyapıya sahiptir. Hazırlanacak ulusal ölçekli hayvancılığın geliştirilmesi projesinde görev alabilecekleri gibi Amik Ovası için hazırlanacak dönüşüm projelerinde de görev verilmelidir. Veteriner Fakültesi genç bilim insanları kısa zaman dilimi içinde Hatay hayvancılığını önemli noktalara taşıyacaktır. Veteriner Fakültesi ve çiftçiler birlikte çalışırsa, Amik Ovası gönencin, zenginliğin merkezi olur. Ovanın ekolojik yapısı, çalışkan çiftçileri ile bilimin buluşması için hiçbir engel yoktur.