”Vietnam ile ticaret yıl sonunda 700 milyon $ olacak”

Türkiye-Vietnam Karma Ekonomik ve Ticaret Komitesi 4. Dönem Toplantısı, Dış Ticaret Müsteşarlığı'nda başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Türkiye-Vietnam arasındaki ikili ticaretin yıl sonunda 700 milyon dolara yaklaşmasını beklediklerini belirterek, "İkili ticaretimizin önümüzdeki 3 yıl içinde 2 milyar dolara ulaşması imkan dahilindedir" dedi.

Hayati Yazıcı ile Vietnam Sanayi ve Ticaret Bakanı Vu Huy Hoang'ın başkanlık ettiği, Türkiye-Vietnam Karma Ekonomik ve Ticaret Komitesi (KEK) 4. Dönem Toplantısı, Dış Ticaret Müsteşarlığı'nda başladı.

Yazıcı, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, küresel finansal krizin olumsuz etkilerine değinerek, "Bu olumsuz sürece enerji, hammadde ve gıda fiyatlarında zaman zaman gözlenen artışların eklenmesi ve artan sayıdaki bölgesel krizlerin yaşanması, küresel ekonomik sistem üzerindeki tehdidi bir kat daha artırmıştır" dedi.

Bu sürecin ne kadar devam edeceği ve ulusal ekonomileri nasıl etkiyeceğinin henüz tam olarak tahmin edilemediğini dile getiren Yazıcı, Asya-Avrupa Birliği zirvesinde de vurgulandığı üzere giderek derinleşen krizin ulusal ekonomiler açısından en az zararla kapatılmasında hatta kazanımlara dönüştürülmesinde ikili ve bölgesel işbirliğinin önemini belirtti.

Türkiye'nin önümüzdeki dönem beklentilerini de tanımlayarak, son 7 yıllık dönem zarfında birbirini tamamlayan bölgesel açılım stratejilerini uygulamaya koyduğunu kaydeden Yazıcı, bu kapsamda Asya-Pasifik bölgesine özel ve öncelikli bir dönem atfetmeye başlandığını anlattı. Yazıcı, 2005 yılında başlatılan Asya-Pasifik ülkeleri açılım stratejisinin ülke ve sektör bazında sürekli yenilenerek, etkin ve sistematik şekilde uygulandığını ifade etti.

İkili ticaret

İki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin mevcut durumuna, yapılabilecek işbirliği çalışmalarına değinen Yazıcı, özetle şunları kaydetti:

"2004'te sadece 115 milyon dolar olan ikili ticaretimiz, 3 yıllık dönem zarfında üç kattan fazla artış göstererek, 400 milyon dolara yaklaşmıştır.

Bu eğilim, 2008 yılının Ocak-Ağustos döneminde de devam etmiş ve ticaret hacmimiz yaklaşık yüzde 80 oranında artarak, 450 milyon dolara yükselmiştir.

Bu gelişmeler çerçevesinde yıl sonunda ikili ticaretimizin 700 milyon dolara yaklaşmasını bekliyoruz. Bu seviyenin memnuniyet verici olmakla birlikte yeterli olmadığı da görülmektedir.

Esasen, ekonomilerimizdeki gelişmeler ve tamamlayıcılık özelliği ile küresel eğilimler dikkate alındığında ikili ticaretimizin önümüzdeki 3 yıl içinde 2 milyar dolara ulaşması imkan dahilindedir."

Vietnam Sanayi ve Ticaret Bakanı Vu Huy Hoang

Vietnam Sanayi ve Ticaret Bakanı Vu Huy Hoang da Vietnam'ın 180'den fazla bölgesel ve küresel ekonomi ile işbirliği yaptığını belirterek, Vietnam ve Türk halkının daha yakın işbirliği fırsatına sahip olduğunu ifade etti.

Vietnam'ın 2007 yılında 47,7 milyar dolar ihracat rakamına ulaştığını, 2008 yılı Eylül ayı itibarıyla 48 milyar dolar olan ihracatın yıl sonunda 64 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini anlatan Hoang, 2008 yılı ithalat rakamının ise 84 milyar dolar olmasını beklediklerini bildirdi.

Vietnam'ın, her zaman, küresel krize rağmen Türkiye ile ticari ve ekonomik ilişkilerini geliştirmek istediğini kaydeden Hoang, "Vietnam, Türkiye'nin Avrupa'ya açılan kapısı olduğunu bilmektedir" dedi.