VIG, satın almaya sıcak bakıyor

Ray Sigorta Genel Müdürü Levent Şişmanoğlu, ana sermayedarları olan Vienna Insurance Group'un (VIG), Türkiye'de şirket satın alınmasına sıcak yaklaştığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türk sigorta pazarı yabancı şirketlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor. Ray Sigorta'nın ana sermayedarı olan Vienna Insurance Group (VIG), Türkiye pazarında belirleyici olmak istiyor. Ray Sigorta Genel Müdürü Levent Şişmanoğlu, ana sermayedarları VIG'in Türkiye'de organik büyüme yanında inorganik büyümeye de sıcak yaklaştığını söyledi.

Ray Sigorta Genel Müdürü Levent Şişmanoğlu, 2011 yılını ve Ray Sigorta'nın hedeflerini DÜNYA ile paylaştı.  Sigorta sektörü ve Ray Sigorta için 2011 yılının son derece olumlu bir yıl olduğunu söyleyen Şişmanoğlu, sigorta sektörünün hayat dışı branşlar ilk altı ayda yüzde 24 büyüdüğünü Ray Sigorta'nın da bu büyüme oranını yakaladığını belirtti. 

Ray Sigorta'nın portföy değişim süreci ve mali sonuçlarıyla ilgili değerlendirme yapan Ray Sigorta Genel Müdürü Levent Şişmanoğlu; "Geçtiğimiz yıl itibariyle uygulamaya başladığımız toplam portföy içerindeki motor dışı branşların payını artırma ve verimlilik esaslı çalışma stratejimizin sonuçlarını 9. ay sonu itibariyle net bir şekilde almaya başladık. Bilançomuzda 3. Çeyrek itibariyle 1. 8 milyon TL'lik karlılığı yakaladık. 9. Ay sonu itibariyle üretimimizin 72.5 milyonu motor branşından, 106.5 milyonu ise motor dışı branşlardan gelmektedir. 

Yani,  üretimimizin yüzde 59'unu motor dışı, yüzde 41'ini motor branşından elde edilen primlerden oluşmaktadır. Bu rakamlar bize hedeflediğimiz portföy dönüşümü gerçekleştirdiğimizi ve sürdürülebilir karlılık yönünde önemli adımları attığımızı gösteriyor. Dengeli-karlı portföy yapısı, doğru risk seçimi,  etkili hasar kontrolü ve verimlilik esaslı çalışma prensiplerimiz sonucunda, bu yılın 3. çeyreğinde portföy dağılımı açısından istediğimiz sonuçlara ulaştık. Bundan sonra bu dağılımı koruyarak sağlıklı, sürdürülebilir ve sonuçları öngörülebilir büyümeyi gerçekleştirmek; pazar payımızı daha yukarılara taşımak istiyoruz" dedi.

Ray Sigorta'nın 3. çeyrek itibariyle 179 milyon TL pirim üretimi yaptığını ifade eden Şişmanoğlu, son yıllarda sektörün en önemli sıkıntılarından biri olan teknik karlılıkla ilgili ise şunları söyledi;  "Motor dışı üretimin artması teknik karlılığımıza da olumlu yansıdı. 3. Çeyrek itibariyle, 18.1 milyon TL'lik teknik karlılığa ulaştık. Tabii bu rakam, teknik olmayan bölümlerden aktarılan faaliyet gelir ve giderlerinin teknik branşlara dağılımın öncesini gösteriyor. Kaldı ki, dağılım yapıldığında da 2010 yılının ilk 9 ayına oranla teknik kar/zararımızda önemli ölçüde iyileşme söz konusudur. Geçen yılın aynı döneminde 20.2 milyon TL olan zarar, bu yıl 9. ay itibariyle 103 bin TL'lik kara dönüşmüştür"

Sektörde büyümeyi sağlayan branşların tarım, mühendislik ve nakliyat poliçeleri olduğunu söyleyen Şişmanoğlu, "Bizim büyümemizde de bu branşlarla birlikte yangın ve sağlık poliçeleri etkili oldu. Bunun yanında tabii ki araç satışları ilk altı ayda çok yüksek seyretti. Bu gelişme sektörümüze kasko branşında yüzde 24'lük bir artış sağladı. Trafik sigortalarında da yüzde 14'lük bir artış yaşandı" diye konuştu.

Fiyat rekabeti ile bir yere ulaşılamayacağı anlaşıldı

Sigorta sektörünün sürekli olarak gelişim içerisinde olan bir pazar olduğunun altını çizen Şişmanoğlu sektörde yaşanan rekabete yönelik ise şöyle konuştu: "Son yıllarda artan şirket sayısı ile pasta daha çok dilime bölündü ve bu da pazarın daha rekabetçi bir yapıya ulaşmasına neden oldu. Oyuncu sayısının artışıyla birlikte özellikle satışı daha kolay olan motor branşında son yıllarda yaşanan fiyat rekabeti sektöre olumsuz olarak yansıdı, teknik karlılık azaldı. Ayrıca genel giderlerdeki artışlar ve mali gelirlerin azalması sigorta sektörünü zorladı ve zorlamaya devam ediyor.  

Sektör, son yıllarda yaşanan fiyat bazlı rekabetten karlılığı yakalayabilmek için mutlaka uzaklaşmalıdır.  Yavaş yavaş vazgeçmeye de başladı, artık sigorta şirketleri fiyatla rekabet ederek istedikleri sonuca ulaşamayacaklarını anlamaya başladılar. Tüm bu gelişmelere rağmen yine de motor branşında sektörde fiyat rekabeti devam ediyor, bu nedenle motor branşında önümüzdeki 3 yılda karlılığın yakalanması çok zor.  Bu rekabet ortamında sigorta sektörünün fiyat dışında müşteri memnuniyeti, servis ve hizmet kalitesi, hasar kontrolü, iş planlarının ve projeksiyonlarının sağlıklılığı gibi konulara daha fazla önem vermesi gerekiyor. Tüketici ise, fiyatın yanı sıra hizmet kalitesine de dikkat etmelidir."

Teknik sonuçlarda sektörde iyileşme var

Bu yıl orta ve büyük ölçekli sigortalılara doğru yöneldiklerini ifade eden Şişmanoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:  "Bir yandan da KOBİ müşterimizin sayısını arttırdık.  Motor branşında kar beklentimiz bu yıl ve önümüzdeki 3 yıl olmadığı için acentelerimize daha önce satışını yapmadıkları hatta hiç ilgilenmedikleri daha iyi yeni ürünleri önerdik, özellikle konut, yangın veya işyeri paket poliçelerinden daha çok satmalarını istedik. Bunun içinde acentelerimize daha yüksek komisyonlar ödedik. 2011 yılının ilk 6 ayında genel giderlerdeki artış ve mali gelirlerin azalmasının sigorta sektörünü zorlamaya devam etti, ancak teknik sonuçlarda sektörde bir iyileşme söz konusu. Karlılık bu düzeyde devam edemez, sektörün mutlaka karlılık yönünde adımlar atması gerekiyor."

Türkiye'de VIG'in beklentileri geçekleşiyor

Türkiye'nin sigorta pazarındaki potansiyeli ile pek çok global sigorta şirketi için olduğu gibi ana sermayedarları VIG için de oldukça ilgi çekici ve cazip bir pazar olduğuna işaret eden Levent Şişmanoğlu, pazarın bu yapısı dolayısıyla sektördeki satın almaların ve birleşmelerin daha da devam edeceğini öngördü.  "Ray Sigorta'nın ana sermayedarı Vienna Insurance Group (VIG) Türkiye pazarında belirleyici olmak istiyor" diyen Şişmanoğlu, "Organik büyüme yanında inorganik büyümeye yani şirket satın alınmasına da sıcak yaklaşıyor. Fakat, VIG'nin bu konuda bir takım kriterleri var. Türkiye'de satın alacağı şirketin rezervleri ve müşteri portföyü ile oturmuş bir şirket olmasını tercih ediyor.  Türk sigorta sektörü,  VIG için çekiciliğini devam ettiriyor, bu sürecin uzun süre böyle devam edeceğini düşünüyoruz. 

Türkiye,  sigorta hizmetleri ve ürünleri bakımından hızla büyüyen pazarlardan biri, Türkiye'den beklenen olumlu ekonomik kalkınma, ülkedeki sigorta pazarının gelecekte kuvvetli bir şekilde büyüyeceğini işaret ediyor.  Gelişmekte olan pazarlarda özellikle uzman olan VIG, yer aldığı ülkelerde istikrarlı büyüme stratejisiyle hareket ediyor. Gelişen ekonomisinin de sağladığı ivme ile Türkiye, sigorta hizmetleri ve ürünleri bakımından hızla büyüyen pazarlardan biri ve pazarın çekiciliği daha uzun süre bu şekilde devam edecektir. Türk sigorta sektöründe VIG'nin pazardan beklentileri dışında bir gelişim söz konusu değil, sektör global şirketler için çekiciliğini devam ettiriyor" şeklinde konuştu.

Acentelerimiz portföyü yüzde 50-50 olacak

Ray Sigorta'nın en önemli iş ortağı olan acentelerinin portföy değişim sürecinde beraber hareket ettiğini söyleyen Levent Şişmanoğlu,  "Acentelerimizin portföyünün motor ve motor dışında yüzde 50-50 olması yönünde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Acentelerimizi motor dışı branşlardaki portföylerini geliştirmeleri için artı komisyonlar ve eğitimler ile destekliyoruz. Bireysel acenteler motor dışı poliçe satışlarını artırdığında Türk sigortacılığının daha da gelişeceğini biliyoruz. 

Ray Sigorta olarak çalışmalarımızı ve teşkilat yapılanmamızı, acentelerimizin motor dışı payını artırma yönünde geliştiriyoruz. 2010 ve 2011 yılında bu stratejimiz için gerekli olan altyapı çalışmalarımızı tamamladık ve 2012 için acentelerimizden daha verimli, karlılığı yüksek branşlarda daha fazla poliçe satışı bekliyoruz. Bunun için acentelerimizi daha müşteri odaklı ve pazarın ihtiyaçlarına cevap veren ürünler ile destekliyoruz. Acentelerimizin aynı eforla daha fazla iş yapması doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çalışmalarımızı doğrultusunda arzu ettiğimiz portföy dağılımı yakaladık, bundan sonra acentelerimizle birlikte daha iyi, daha kaliteli müşteri ve poliçe hedefliyoruz" dedi. 

Yeni ürün dönüşlerimiz çok olumlu

Ray Sigorta olarak ürünlerini öncelikle piyasadaki talep ve ihtiyaca göre oluşturduklarını ya da revize ettiklerini ifade eden Levent Şişmanoğlu, "Temel hedeflerimiz arasında olan müşteri memnuniyetini en üst seviyede gerçekleştirmek için, yapılan çalışmalarda öncelikle potansiyeli ve ihtiyaçları analiz ediyor ve bu potansiyeli dağıtım kanallarımız aracılığı ile değerlendiriyoruz. Ürün geliştirme çalışmalarımızı müşteri odaklı gerçekleştirmemiz sonucunda, müşteri ve acente dönüşlerimiz oldukça olumlu. Özellikle KOBİ'lere yönelik olarak geliştirdiğimiz paket poliçemiz ve aileler için geliştirdiğimiz ferdi kaza ürünümüze yönelik bu yıl çok olumlu dönüşler aldık. Bu paralelde eczane paket ürünümüzün teminat kapsamını genişlettik. Almış olduğumuz olumlu dönüşler sonucunda yeni ürünlerimizi ve revize edilmiş ürünlerimizi dağıtım kanallarımız ve müşterilerimizle paylaşmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir