Visa: Son beş çeyreğin en büyük artışını sağladık

Ülman, 2010’un ilk çeyreğinde yüzde 17 büyüme sağladıklarını vurguladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL -  Visa Europe Bölge Genel Müdürü Berna Ülman, Visa’nın kartlı ödeme sistemlerinde Türkiye’de tüm kategorilerde pazar lideri olduğunu belirterek "2010’un ilk çeyreği itibariyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 gibi önemli bir büyüme sağladık. Kartlı işlemlerdeki bu büyüme, ekonomideki canlanmanın belirginlik kazandığının bir başka işareti olurken, biz de Visa Türkiye olarak son beş çeyreğin en yüksek artışını 2010’un ilk çeyreğinde yakalamış olduk" dedi.

Visa Europe tarafından hazırlanan "Avrupa’da Ödemelerin Geleceği" isimli raporun sonuçlarının değerlendirildiği toplantıda son verileri açıklayan Berna Ülman, "Toplam kartlı işlem ciromuz yıllık bazda yüzde 13, çeyrek bazında da yüzde 17’lik artış göstererek 104 milyar TL’ye ulaştı. Toplam işlem adedi ise yüzde 15’lik büyüme ile 1.5 milyar adet oldu. Bu rakamın 1 milyar adedi alışverişlerde gerçekleşti" diye konuştu. Berna Ülman, son verilere göre Türkiye’de kredi kartı ve banka kartı olarak toplam 66 milyon Visa markalı kart bulunduğunu, Visa’nın banka kartı pazarındaki payının ise yüzde 61 olduğunu söyledi.

Visa Europe tarafından hazırlanan "Avrupa’da Ödemelerin Geleceği" raporu hakkında da görüşlerini aktaran Berna Ülman, devletin ve düzenleyici kurumların nakit kullanımını teşvik etmeyecek adımlar atmasının önemine vurgu yaparak "Avrupa’da nakit ödemelerin kişi başına yıllık maliyeti 200 Euro düzeyine çıkıyor. Türkiye’de de nakit kullanımının maliyeti çok yüksek. Bu maliyetlerin düşürülmesi nakit kullanımını azaltmak ve kartlı ödemeleri arttırmakla mümkün olabilir" dedi.

"Türkiye, kartlı ödemelerde ilk uygulamalara imza atıyor"

Visa Europe Kurumsal İletişimden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Fiona Wilkinson, tüketicilerin ödeme ve borçlanma pazarına genel bakışını anlamak amacıyla yapılan araştırmanın Türkiye de dahil 10 Avrupa ülkesinde yürütüldüğünü ve çalışmada 22 binden fazla banka müşterisiyle görüşülerek, 293 milyon verinin değerlendirildiğini söyledi. Wilkonson, Türkiye’nin birçok konuda başarılı çalışmalar geliştirdiğini belirterek şöyle devam etti:

"Visa olarak gittiğimiz ülkelerde hep Türkiye’deki başarıları konuşuyoruz. Türkiye’de yenilikler sürekli olarak diğer ülkelere örnek gösteriliyor. Temassız kart uygulaması ilk kez Visa ile 2005 yılında Türkiye’de başlatıldı. Bugün 1 milyon adet Visa payWave temassız kart Türkiye’de 30 binden fazla kabul noktasında geçerli. 9 banka ile de 19 temassız kart programı bulunuyor."

Ön Ödemeli Temassız Kart uygulamasının pilot olarak ilk kez Türkiye’de başlatıldığını söyleyen Berna Ülman ise, gençlerin özellikle temassız kart kullanımı konusunda teşvik edilmesinin önemli olduğunu ifade ederek, Visa olarak ön ödemeleri temassız kartı Erciyes ve Yaşar Üniversitelerinde pilot olarak uyguladıklarını söyledi.

"Gelecek temassız kartlarda"

Avrupa’da ödeme kartlarının kullanım oranının hala çok düşük olduğunu ve ödemelerin yüzde 80’inin nakit yapıldığını hatırlatan Wilkonson, nakit paranın Avrupalıların en çok başvurduğu ödeme yöntemi olmaya devam ettiğinin altını çizerek, "Büyümenin önünü açan ve büyümeyi engelleyen pek çok faktör var. Bu durumda ihtiyacımız olan daha fazla tüketici tarafından, daha fazla yerde ve daha sık kullanılan daha fazla kart. Bunu gerçekleştirebilmek için ciddi bir yenilikçi yaklaşım gerekiyor" dedi.

Raporun temel sonuçlarını değerlendiren Wilkonson, Avrupa’daki elektronik ödemelerin kullanımını yaygınlaştırmak ve hızlandırmak için, daha fazla inovasyon gerekeceğini belirterek "Bu inovasyon farklı şekillerde olabilir ve değişik kaynaklardan sağlanabilir. Teknolojik inovasyon elektronik ödemelerin daha hızlı, daha güvenli ve daha kolay uygulanmasını sağlayan mevcut ve gelişen teknolojilerin kullanımını mümkün kılabilir. Ürün inovasyonu ile de tüketici ihtiyaç ve beklentilerini karşılayan yeni ürünlerin geliştirilmesi sağlanabilirse nakit kullanımına karşı mücadelede önemli mesafe kat edilebilir" diye konuştu.

Düzenleme alanında yapılacak inovasyonların elektronik ödemelerin kullanımını teşvik eden kamu politikalarının geliştirilmesiyle ilgili olduğunu söyleyen Wilkonson "Devletler, perakendeciler ve bankalar ödemelerin geleceğinin belirlenmesinde merkezi bir role sahiptir. Bu paydaşların her birinin elektronik ödemelerin gelişiminden kazanacakları çok fazla şey vardır. İnovasyon ve bu üç paydaşın aktif desteği olmaksızın, elektronik ödemelerdeki büyüme kaçınılmaz olarak azalacak ve hatta nakit kullanımına geri dönüş de görülebilecektir" dedi.

"Tüketici nihai karar vericidir" diyen Wilkonson "Hangi ödeme yöntemini kullanılacağına tüketicinin kendisi karar verir. Sonuç olarak her paydaşın, tüketicilerin davranışlarını ve beklentilerini analiz etmesi ve göz önünde bulundurması gerekiyor. Hedefimiz nakitsiz bir topluma ulaşmaktır. Bu hedefe ulaşmak için de temassız kartların daha da yaygınlaşması büyük önem taşıyor " diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir