VOB'dan Asyalı yatırımcılara davet
VOB Yönetim Kurulu Başkanı Kestelli, Futures Industry Association 6. Asya Kongresinde Asyalı yatırımcıları Türkiye'de yatırıma davet etti.
İZMİR - Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli'nin, dünya türev borsaları çatı örgütü FIA'nın genel kurulunda, Asyalı yatırımcıları Türkiye'ye yatırıma davet ettiği belirtildi.
Borsadan yapılan yazılı açıklamaya göre, Futures Industry Association (FIA) 6. Asya Kongresi, bu yıl dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi olan Singapur'da yapılıyor.
Çin, Hindistan, Kore ve Malezya gibi büyüyen ekonomilerin üst düzey borsa yöneticilerinin katıldığı kongrenin ilk gününde konuşan Kestelli, Türkiye'nin 2001-2009 yılları arasındaki büyüme grafiğine dikkati çekti. Kestelli, 2010'un ilk yarısında çift haneli büyümeye ulaşan Türkiye'nin, G-20 ülkeleri arasında Çin'den sonra en hızlı büyümeyi yakaladığını vurguladı.
Bu artış oranının Türkiye'nin krizden güvenli ve istikrarlı bir şekilde çıktığına işaret ettiğini anlatan Kestelli, Türk bankalarının 2008 yılında yüzde 18 olan sermaye yeterlilik rasyosunun krize rağmen 2009'da yüzde 20.6'ya çıktığını da kaydetti.
Kestelli, konuşmasında şunları ifade etti:
"Bütün dinamizmine karşın Türkiye, ancak 2005 yılında VOB'un kurulmasıyla bir türev borsasına kavuştu. Ülkenin önemli kurumlarının ve güçlü bankalarının ortaklığıyla kurulan VOB, 5 yılda işlem hacmini 100 katın üzerinde artırdı. Kriz yılı 2009'da yüzde 35 büyüyen VOB'un işlem hacmi, 2010'un ilk yarısında ise yüzde 51 arttı.
VOB'da nakit, faiz, endeks ve çeşitli emtialar gibi 10 farklı kontrat hizmeti sunabilmekteyiz. İMKB-30 Endeks kontratımız Türkiye finansal sisteminde likiditesi en yüksek olan finansal enstrümandır. Bu durum, yatırımcılara büyük hacimli işlemlerini kolaylıkla gerçekleştirebilme imkanı tanımaktadır.
Ayrıca yine bu kontratımız, Amerikan türev piyasalar otoritesi CFTC tarafından onaylanmış, böylelikle ABD'li bireysel yatırımcıların ve yatırım fonlarının ürünümüzü portföylerinde tutabilmeleri mümkün hale gelmiştir. Bu onayın, işlem hacmimizi artıracağını düşünüyoruz."
Kestelli, VOB'un yüksek likiditesi, pozisyon almadaki kolaylık ve ekonomik işlem maliyetiyle risk yönetiminde kullanılabilecek gerçek bir platform haline geldiğini anlatarak, şöyle devam etti:
"Öte yandan yeni vergi düzenlemeleri ile de VOB'da işlem yapmak çok daha avantajlı hale geldi. Global finansal kriz, ticari risklerin ortadan kaldırılması bağlamında borsaların da önemini ortaya çıkartmıştır. Tezgah üstü piyasalardaki ticaret hacminin düşmesi beklenirken, bu piyasalarından önemli boyutta bir işlem hacminin de borsalara kayması hiçbirimiz için sürpriz olmayacaktır."
Kestelli'nin konuşmasında, borsada kurmaya çalıştıkları yeni işlem platformu, opsiyon sözleşmelerinin devreye sokulması hedefi ve lisanslı depoculuk yatırımı hakkında da bilgi vererek Asyalı yatırımcıları Türkiye'de yatırıma davet ettiği kaydedildi.