Washington Büyükelçiliği: ABD'ye güvence verilmedi

ABD'nin Türkiye'den vize başvurularını almaya başlamasının ardından, Türkiye'de ABD'den vize başvurularını kabul etmeye başladı. Washington Büyükelçiliği, Türkiye'nin devam eden yargı süreci ile ilgili ABD'ye herhangi bir güvence vermediğini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği, Türkiye ile ABD arasındaki vize işlemlerinin kısıtlı şekilde yeniden başlaması sürecine ilişkin açıklamada bulundu.

"Türkiye bir hukuk devletidir ve yargı süreci devam eden dosyalarla ilgili olarak Hükümetimizin herhangi bir güvence vermesi söz konusu değildir" vurgusunun yapıldığı açıklamada, "Türkiye'de hiçbir temsilcilik görevlisi kendi resmi görevinin icrası sebebiyle adli soruşturmaya tabi tutulmamıştır. ABD tarafından istihdam edilen söz konusu personel de keza resmi görevi çerçevesinde değil, hakkında çok ciddi suçlamalar olduğu için adli sürece tabi tutulmuştur" değerlendirmesine yer verildi.

Türkiye'de konsolosluk görevleri dışına çıkarak suç işleyen kişilerle ilgili bundan sonra da bağımsız yargı süreçlerinin mümkün olabileceği ifade edilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Öte yandan, 18 Ekim 2017 tarihinde Ankara'da Türk ve ABD yetkilerinin katıldığı toplantıda adli konularda ve konsolosluk işbirliği ile ilgili olarak karşılıklı daha iyi bilgilendirme yapılması konusunda mutabık kalınmıştır"

Açıklamada ayrıca, ABD'de Türk vatandaşlarıyla ilgili süren davalara ilişkin de Türkiye'nin çok ciddi endişelerinin bulunduğu ve "Türk yetkililerin bu davaların tatmin edici bir şekilde çözüme ulaştırılması" için Amerikalı muhataplarıyla görüşmeyi sürdürecekleri dile getirildi.

Vize işlemlerinin sınırlı olarak başlamasının ardından ABD Ankara Büyükelçiliği, "Türkiye'deki misyonumuzda yerel çalışanlara yönelik başka bir soruşturma bulunmadığına ilişkin Türk hükümetinden üst düzeyde güvence almış bulunuyoruz" şeklinde açıklama yapmıştı.

Vize işlemleri karşılıklı olarak başladıVize işlemleri karşılıklı olarak başladı

Vize işlemleri 8 Ekim'de durdurulmuştu

ABD vize bilgi servisi, 6 Kasım'da, Türkiye'deki ABD misyonunun, Türk vatandaşları için sınırlı ölçüde vize başvurularını kabul etmeye başladığını belirtmişti. Bu açıklamanın ardından Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği de, ABD vatandaşlarının vize başvurularının sınırlı ölçüde alınmaya başladığını duyurmuştu.

ABD İstanbul temsilciliği çalışanı Metin Topuz'un FETÖ gerekçesiyle gözaltına alınmasının ardından ABD, Türkiye'den vize başvurularını 8 Ekim'de durdurmuştu. Bu gelişme üzerine Türkiye de ABD'den vize başvurularını askıya almıştı.