Wikileaks belgelerinde Bursa firmaları
BURSA'dan / Ömer Faruk Çiftçi
Dünyayı sarsan Wikileaks belgelerinde Bursa'dan makine sektöründe faaliyet gösteren 3 firmanın adının geçtiği öne sürülüyor. Makine Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart'ın iddiasına göre, Clinton imzalı Wikileaks çıkışlı belgelerde Bursa'daki makine imalat sektörünün önde gelen firmaları Ermaksan, Durmazlar ve Baykal firmaları teknoloji üretim merkezi olarak dikkat çekiyor. İddianın doğru olduğunu kabul edersek, ABD'nin bu üretim merkezlerini küçümsememesine şaşmamak lazım. Zira Bursalı her üç firmamız da başta savunma sanayi olmak üzere hemen her sektörün ihtiyacını karşılayacak güç, bilgi birikimi ve teknolojiye sahip.
Bu firmalar, ihtiyaç duyulması halinde savunma sanayinin birçok ihtiyacını karşılayacak düzeyde. Bunu Durmazlar Makine Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz yıllardır dillendiriyor. Durmaz, makine sektörünün stratejik ve kötü gün dostu bir sektör olduğunu belirtiyor. Olası bir savaş halinde ilk başvurulan sektör olduğunu vurguluyor ve devletin de bu bakış açısıyla sektöre sahip çıkması gerektiğini dile getiriyor.
MMO Başkanı İbrahim Mart da Durmaz gibi düşünenlerden. Mart, her platformda Bursa'nın makine imalat potansiyeli açısından Türkiye'nin teknoloji üretim merkezi olduğunu belirttiğini, Wikileaks belgelerinde Bursa'daki makine imalat sektörünün yer almasının da bu tezini doğruladığını kaydediyor. Başkan Mart, "Clinton imzalı Wikileaks çıkışlı 'Yurtdışında bulunan kritik altyapı ve kilit kaynaklar' adlı 18 Şubat 2009 tarihli belgelerde dünyadaki yüzlerce boru hattı, sualtı kablo ağları ve fabrikalar yer alıyor. Üstelik bu belge ABD İçişleri Bakanlığı tarafından Ulusal Altyapı Koruma Planı kapsamına alınıyor. Türkiye'de onca fabrika ve tesis varken, belgede Bursa'daki makine imalat sektörünün önde gelen firmaları Ermaksan, Durmazlar ve Baykal'ın olmasını Bursa da teknoloji üretim potansiyelinin dünyaca kabul edildiğinin bir göstergesi olarak değerlendiriyoruz" diyor. Buradan hareketle Türkiye'nin ihracat hedefleri ve makine sektörünün yerini de sorgulayan Mart, Türkiye'nin 2023 yılı toplam ihracat hedefi olan 500 milyar dolar içinde makine için 100 milyar dolar hedeflendiğini ancak TİM Kasım 2010 verilerine göre makine ve aksamları ihracatının yıllık 6,2 milyar dolar olduğunu hatırlatıyor.
Tabloya bakıldığında bu sektörün yeterince destek alamadığı ve hak ettiği konumda olmadığı rahatlıkla görülüyor. MMO Başkanı İbrahim Mart'ın da belirttiği üzere Bursa'nın makine imalat potansiyeli ve teknoloji merkezine doğru gidişi ABD İç İşleri Bakanlığı tarafından bile fark edilmişken temennimiz, Türkiye'deki yetkililer ve ilgililer tarafından da fark edilip daha fazla desteklenmesidir.