Windows 8 görücüye çıktı

Microsoft'un özellikle tablet pazarında elini güçlendirecek olan yen işletim sistemindeki detaylar ortaya çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Murat YILDIZ

İSTANBUL - Microsoft, dün yaptığı bir toplantı ile merakla beklenen Windows 8 kod isimli yeni işletim sistemi üzerindeki perdeyi kaldırdı. Özellikle tablet pazarında Windows 7 işletim sistemi ile yer alamaması ve Windows XP'nin halen en beğenilen işletim sistemi olması firmanın en büyük sorunlarıydı. Her ne kadar 450 milyon adedin üzerindeki satışı ile Windows 7 büyük bir başarı getirmiş olsa da, yenilikçi ve farklı bir işletim sistemi beklentileri gittikçe artıyordu. Windows 8'in ilk görüntüleri ve açıklanan özellikleri, 25 yıldan bu yana gördüğümüz en yenilikçi işletim sistemi ile karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor.  Windows 95 ile radikal bir dönüşüm yapan Microsoft, nihayet uzun bir aradan sonra dokunmatik ekran teknolojisini tam olarak dahil etmiş yenilikçi ve radikal bir değişimi karşımıza sunuyor.

Her sisteme uyumlu

Microsoft artık yeni işletim sisteminde yalnızca PC'leri değil, tablet ve diğer dokunmatik ekrana sahip cihazları da hedefliyor. Yeni işletim sisteminin ana ekranı aynen Windows Phone 7'de olduğu gibi karo şeklinde devasa ikonlar ile kaplı. Bu ikonlar aynen widget mantığında çalışıyor ve sahip olduğu uygulama hakkında size bilgiler veriyor (örneğin kaç e-mailiniz var, takvimdeki randevunuz, hava durumu gibi). Microsoft'un bu devasa ikonları veya kendi deyimleri ile karoları dokunmatik ekranlı cihazlarda uygulamalara erişmek ve temel bilgileri sürekli güncel olarak takip etmek için başarılı bir metot. Çünkü artık bir uygulamayı çalıştırmadan güncellemeleri veya sunabileceği bilgiler hakkında fikir sahibi olabiliyorsunuz. Örneğin hava durumu uygulamasını çalıştırmadan bölgenizin hava durumu hakkında özet bilgiyi bu devasa ikonun üzerinde görebiliyorsunuz. Veya Outlook ikonuna tıklamadan zaten kaç adet yeni e-mailinizi olduğunu görebiliyorsunuz.

Windows 8'de çoklu görev yönetiminde de farklı bir yeniliğe gidilmiş. Klasik arabirimde durum çubuğu üzerinden veya Alt+TAB klavye kısayolu ile diğer uygulamalar arasında geçiş yapabiliyordunuz. Şimdi ise çalıştırdığınız herhangi bir uygulamanın penceresini sağa doğru sürüklemeniz yeterli. Bu sayede iki pencere yanyana geliyor ve iki farklı uygulamanın çalışmasını birlikte izleyebiliyorsunuz. Bu Windows 8 arabiriminde ve özellikle tabletlerde görülecek en yenilikçi gelişmelerden biri olacak. Şu anda piyasada bulunan hiçbir tablet işletim sistemi bu şekilde bir çalışmaya izin vermiyor. 

Ancak eğer halen standart bir PC arabirimine erişmek istiyorsanız, Metro ismindeki bu özel arabirimin altındaki klasik Windows ara yüzüne kolayca ulaşabiliyorsunuz. Bu ara yüzde de başlat menüsünden, klasik ikonlara ve pencerelere kadar her şey yerli yerine duruyor.

Uygulama dükkânı geliyor

Microsoft yeni işletim sistemi Windows 8 ile beraber uygulama mantığında da ciddi bir değişime gidiyor. Windows 8 uygulamalarının temelinde artık HTML 5 ve JavaScript bulunacak. Microsoft yeni işletim sisteminin tüm uygulamalarını ise kendi dükkânı olan "Store" üzerinden satacak. Metro arabiriminde çalışacak olan tüm uygulamalar, arabirimin temel özelliklerine uyumlu olarak gelecek.

              

İşlemci desteği

Windows bu güne kadar hep Intel ile yakın bir ilişki içerisinde olmuştur. Geçtiğimiz günlerde Intel'den bir yetkilinin yapmış olduğu açıklamada, hangi Windows 8 versiyonlarının ARM tabanlı cihazlarda çalışacağı belirtilmişti. Intel'den Renee James, dört farklı Windows 8 versiyonunun ARM tabanlı cihazlarda çalışacağını ve bu cihazların hiçbirinde Windows XP, Vista veya Windows 7 uygulamalarının çalıştırılamayacağı belirtilmişti. Microsoft tarafından yapılan açıklama ise bunların gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Dolayısıyla Windows 8'in versiyonları, hangi işlemcileri destekleyeceği ve versiyonların hangi uygulamaları çalıştırabileceği halen büyük bir soru olarak kendini koruyor.

Ne zaman çıkıyor?

Microsoft CEO'su Steve Ballmer, Windows 8'in 2012 yılında piyasaya sürüleceğini açıkladı. Şu ana kadar firmadan yapılan en net açıklama bu yönde. Eğer siz de şimdiden Microsoft'un bu yeni işletim sistemini test etmek istiyorsanız, yazılım geliştiriciler için sunulan "preview" versiyonlarını indirip yeni bir sistemde deneyebilirsiniz. s

Bu konularda ilginizi çekebilir