Yabancı tereddütlü, halka arzlar ertelenebilir

TSKB Başkanı Eroğlu, Türkiye'de olumlu iç talep olmasına karşın, olumsuz dış talebin bunu yeterince desteklemediğine işaret etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL  - Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Genel Müdürü Halil Eroğlu, yurt dışı konjonktürün olumsuz yönde değişmesi nedeniyle halka arzların rafa kalkabileceğini söyledi.

Eroğlu, TSKB'nin yapmayı düşündüğü halka arzlarda bir erteleme olup olmayacağı sorusu üzerine şu değerlendirmeyi yaptı:

"Halka arzlarda bir erteleme söz konusu olabilir. Özellikle yurt dışı konjonktür, şu anda bir ay öncesine göre daha kötü. Aksa ve Akfen'in halka arz günü, en son gün Borsanın yüzde 4-5'lere yakın düştüğünü gördük. Düşmenin ardından tekrar toparlanma süreci zaman alıyor.

Hala Batıdaki bütün yatırımcılar tereddütlü. En çok da Amerika'da yatırım bankaları hakkında yapılacak soruşturma endişesinden sonra özellikle yabancı yatırım fonlarının yeni yatırımlar konusunda isteksiz davrandığını görüyorum. Şu anda Batıdaki konjonktürün sadece Türkiye için değil, genel anlamda halka arzlar için çok olumlu olmadığını düşünüyorum. İç dinamik açısından Türkiye'de olumlu iç talep var, ancak olumsuz dış talep bunu yeterince desteklemiyor."

Bu yıl TSKB GYO ve Aksa'yı halka arz ettiklerini hatırlatan Eroğlu, 2010 yılında gerçekleştirilen ve gerçekleştirilecek elektrik dağıtım özelleştirmeleri ile önümüzdeki dönemde başlanacak otoyol projelerinde yer almak için çalışmalarını sürdüren TSKB'nin, 2010'da ilk defa Türk yatırımcıların yurt dışında gerçekleştirecekleri bir hidroelektrik santrali (HES) finansmanına kaynak ayırmak üzere çalışmalara başladığını söyledi.

140 projeye 426 milyon dolar kredi kullandırdık

2 Haziran 1950'de kurulan bankanın 60 yılı geride bırakması dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında söz alan Eroğlu, 60 yılda 4 bin civarında firmaya doğrudan kredi desteği veren TSKB'nin, son 5 yılda 3,8 milyar dolar tutarında kredi kullandırdığını, ülke genelinde 8 milyar dolar civarındaki sabit sermaye yatırımını desteklediğini söyledi.

Bankanın 60 yılda sağladığı kredilerle 100 bine yakın kişiye, son 5 yılda da 30 bin dolayında kişiye yeni istihdam yaratılmasına katkıda bulunduğunu vurgulayan Eroğlu, son 10 yılda uluslar üstü finans kuruluşlarından KOBİ finansmanı kapsamında toplam 520 milyon dolar kaynak sağlayan TSKB'nin, bu kaynaklardan şu ana kadar 140 projeye toplam 426 milyon dolar kredi kullandırdığını ve kullandırmaya devam ettiğini bildirdi.

Sera gazı salınımı 5,3 milyon ton azalacak

2010 yılı Nisan ayı itibarıyla bankanın 200'ün üzerinde yenilenebilir enerji projesini inceleyerek toplam 83 yenilenebilir enerji projesini finanse ettiğini, finansman sağlanan projelerin toplam kurulu gücünün 2.260 megavata (MW) ulaştığını, bu projelere bankanın aktaracağı toplam tutarın 1,3 milyar dolar olduğunu ifade eden Eroğlu, finans sağlanan projelerden 640 MW kurulu güce sahip 23 adetinin tamamlanarak elektrik üretmeye başladığını belirtti.

TSKB'nin enerji verimliliği kapsamında da 6 projeye 23 milyon dolar finansman sağladığını anlatan Eroğlu, bankanın finanse ettiği yenilenebilir enerji projelerinin faaliyete geçmesiyle Türkiye'nin sera gazı salınımının 5,3 milyon ton azalacağına dikkati çekti.

Varant ihracı için başvurduk

Halil Eroğlu, bankalar ve finansal kiralama şirketleri üzerinden KOBİ'leri finanse ettiği APEX kredileri kapsamında 12 leasing firması ve 10 banka olmak üzere 22 finansal kuruluşa uluslar üstü finans kuruluşlarından toplam 1,2 milyar dolar kaynak sağladıklarını, finansal kuruluşları kanalıyla 962 firmaya toplam 1,1 milyar dolar kredi kullandırdıklarını ve kullandırmaya devam ettiklerini, 2009 yılında 1,1 milyar dolarlık ek kaynak anlaşması yaptıklarını anlattı.

Türkiye'de sermaye piyasalarının gelişimini desteklemeye devam ettiklerini dile getiren Eroğlu, bu kapsamda Sermaye Piyasası Kuruluna (SPK) varant (menkul kıymet niteliğinde sermaye piyasası aracı) ihraç etmek üzere başvurduklarını bildirdi.

Boğaz Tüneli ve İstanbul-İzmir otoyol projesiyle ilgileniyoruz

TSKB Genel Müdür Yardımcısı Ufuk Bala Yücel de, şehir otelleri alanında Akfen Grubunun inşa ettiği Accor otel zinciri için İş Bankası ile birlikte 100 milyon euroluk kredi kullandırmayı öngördüklerini, şu ana kadar kredilendirmenin yarıya yakınını gerçekleştirdiklerini, bir yılda tamamını kullandırmayı beklediklerini söyledi.

Özelleştirmelerde ise elektrik dağıtımının ağırlıkta olduğuna işaret eden Yücel, ayrıca 1,1 milyar euroluk Boğaz tüneli projesiyle ilgilendiklerini, projenin kredilendirme sürecinin tamamlanmak üzere olduğunu, İstanbul-İzmir otoyol projesinin de ilgi alanları içinde yer aldığını belirtti.

Yücel, yurt dışında Türk yatırımcıların Kafkaslar ve Balkanlar'da 4 HES projesi bulunduğuna dikkati çekerek, banka olarak bunlardan birinde yer almayı düşündüklerini, bu projenin 100 megavatın altında olduğunu bildirdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir