Yağlı, tohumlu bitkilere fark ödemesi desteği
Fark ödemesi desteği miktarları kilogram başına, kütlü pamuk için 35 kuruş, yağlık ayçiçeği için 23 kuruş, soya fasulyesi için 29,5 kuruş oldu.
Fark ödemesi desteği miktarları kilogram başına, kütlü pamuk için 35 kuruş, yağlık ayçiçeği için 23 kuruş, soya fasulyesi için 29,5 kuruş oldu.
ANKARA- Kütlü pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola, dane mısır, aspir ve zeytinyağı üreticilerine yapılacak fark ödemesi desteğine ilişkin usul ve esaslar belirlendi.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığının, Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeline Göre 2010 Yılı Ürünü Yağlı Tohumlu Bitkiler Fark Ödemesi Desteğine İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı Uygulama Tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Tebliğe göre, belirlenen 30 havzada kütlü pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola, dane mısır, aspir ve zeytinyağı ürünlerini üreten üreticiler fark ödemesi desteğinden yararlanacak.
Bu çerçevede 2010 yılı ürünü fark ödemesi desteği miktarları kilogram başına, kütlü pamuk için 35 kuruş (sertifikalı tohumluk kullanımında 42 kuruş), yağlık ayçiçeği için 23 kuruş, soya fasulyesi için 29,5 kuruş (sertifikalı tohumluk kullanımında 35 kuruş), kanola için 27,5 kuruş, dane mısır için 4 kuruş, aspir için 30 kuruş ve zeytinyağı için 30 kuruş olacak.
Üreticiler kendilerinden istenen belgeleri ve farklı il/ilçelerde gerçekleştirdiği üretim ve satışlar ile ilgili tüm belgeleri sadece Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) başvurduğu il/ilçe komisyonuna ibraz edecek.
Sertifikalı tohumluk kullanmak suretiyle kütlü pamuk/soya fasulyesi üretimi yapan ve bu durumu belgelendiren üreticilere, ürüne verilecek fark ödemesi desteği miktarının yüzde 20'si oranında fazla ödeme yapılacak.
Destek için başvuru tarihleri
Fark ödemesi desteğinden yararlanmak isteyen üreticilerin son başvuru tarihi, kütlü pamuk, yağlık ayiçeceği, soya fasulyesi, kanola ve aspir için 1 Nisan 2011, dane mısır için 2 Mayıs 2011 olarak belirlendi.
Fark ödemesi desteğinden yararlanmak isteyen zeytinyağı üreticilerinin tasiriye faturaları ile yapılacak son başvuru tarihi 3 Haziran 2011, ancak bu tarihten sonra satılan zeytinyağlarına ait alım satım belgelerinin son teslim tarihi ise 30 Eylül 2011 olarak belirlendi. Tüm destekleme ürünlerinde belirlenen tarihlerden sonraki başvurular kesinlikle kabul edilmeyecek.
Söz konusu destekten, 2010 yılı ÇKS'de özlük, ürün, arazi bilgileri kayıtlı olmayanlar, ÇKS'de kayıtlı olduğu yer dışında başka yerde fark ödemesi desteğine müracaat edenler, 2010 yılı ÇKS'de kayıtlı olmayan arazilerde fark ödemesi desteğine esas ürünleri üretenler, ara ziraatı olarak üretim yapan üreticiler, rafine edilmiş zeytinyağı üretenler yararlanamayacak.
Haksız yere yapılan fark ödemesi destekleri, ödeme tarihinden itibaren 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun ilgili maddesine göre hesaplanacak gecikme zammı ile birlikte geri alınacak. Fark ödemesi desteklerinden, idari hata sonucu düzenlenen belgeler ile yapılan ödemeler hariç haksız yere yararlandığı tespit edilen üreticiler, 5 yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlandırılmayacaklar.