Yağmur yağdı boğulduk (!)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA'DAN / Ömer Faruk ÇİFTÇİ

[email protected]

Geçtiğimiz hafta sele teslim olan Bursa karizmayı fena çizdirdi. Mevsim normallerinin üzerinde yağan yağmurlar sonucu oluşan sel, adeta kenti teslim aldı. Dere yatağındaki evler başta olmak üzere NOSAB Sanayi Bölgesi'nin bir bölümü, kent merkezi ve şehirlerarası otobüs terminali de sel sularından nasibini aldı. Oluşan manzara altyapı eksiklerimizi de tüm gerçekliğiyle yüzümüze vurdu.

Yıldızı her geçen gün parlayan Bursa'nın nüfusu ve gelişimi olanca hızıyla artarken kentin altyapısı da iyiden iyiye zorlanmaya başladı. Yıllar yılı şu veya bu nedenlerle (ayrıntısına girmek istemiyorum, ayrı bir yazı konusu olur) göz yumulan kaçak yapılaşma sonucu çarpık kentleşmenin getirdiği noktadır burası. Yaşananlar yerel yönetimlerin altyapı çalışmalarına daha fazla ağırlık vermesi gerekliliğini de ortaya koyuyor.

Büyükşehir Belediyesi'nin kaçak ve plansız yapılaşmayla mücadele konusunda bu dönemde daha fazla mesai harcadığını görüyoruz. Valilik koordinatörlüğünde oluşturulan ekipler bir yandan bizzat yıkım yaparken, diğer yandan ilgili tüm kurum ve kuruluşları da harekete geçiriyor. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi, Bursa Ovası'nın daha fazla talan olmasını engellemek için geçtiğimiz günlerde tarımsal alan-imar alanı arasındaki bölgeyi tel örgüyle ayırdı. Bunlara ilave olarak kaçak inşaatla mücadelede uzun soluklu yeni bir uygulamayı daha başlatma kararı aldı. Uygulama kapsamında kaçak ve ruhsatlı yapı bilgi sistemi oluşturularak, kaçak inşaatlarla ilgili sağlıklı veriler toplanması amaçlanıyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin yanı sıra ilçe belediyelerinin bugüne kadar tespit ettiği kaçak inşaatlar sayısal ortama taşınarak 'Kaçak ve Ruhsatlı Yapı Bilgi Sistemi' oluşturulacak. Çalışma kapsamında hem Bursa'nın 'resmi kaçak yapı haritası' çıkarılmış olacak hem de Kaçak Yapı Bilgi Sistemi'ndeki veriler kurum, kuruluş ve kamuoyu ile paylaşılarak, topyekûn mücadele sağlanmış olacak. Yaklaşık 2 yılda tamamlanması öngörülen sistem sayesinde, takip ve denetim daha kolay olacak. Kaçak inşaatlar anbean takip edilebilecek. Sistem, sadece kaçak inşaat bilgilerini değil, bölgeyle veya yapıyla ilgili sigorta, imar, zemin, yeşil alan gibi başka bilgileri de bünyesinde barındıracak. Tüm veriler toplanıp sisteme aktarıldığında, Osmangazi, Yıldırım, Kestel, Gürsu, Nilüfer, Gemlik ve Mudanya'daki toplam 308 bin 259 binaya ait tüm bilgilere tek tuşla ulaşılabilecek. Kaçak inşaatların uydudan takibine de imkan veren sistem sayesinde hem verilerin saklanması/gizlenmesi mümkün olmayacak hem de arazide olup da resmi kayıtlara girmemiş bina kalmayacak. Kaçak ve Ruhsatlı Yapı Bilgi Sistemi, sadece yer üstüne ilişkin bilgileri barındırmayacak. Bina veya parsel bazında yapılan tüm etütler de sisteme yüklenerek yer altı bilgileri kamuoyuna açılmış olacak.

Kaçak yapılaşmanın önüne geçmek amacıyla yapılan çalışmaları takdir etmemek mümkün değil ama geçmişte yapılanlara da bir çare bulmak zorundayız. Aksi halde her yağışta aynı manzaralarla karşılaşır aynı üzüntüleri yaşamaya devam ederiz.