”Yangın, Bakanlar Kurulu'nun gündeminde olacak”

Bakan Şahin, yangın sebebiyle zarara uğramış vatandaşlara günlük ihtiyaçlarını karşılamaları için 2 bin YTL verileceğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MANAVGAT - Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Afet İşleri Genel Müdürlüğü yetkililerinin afet bölgesindeki maddi kayıplara ilişkin incelemelerde bulunduğunu, bu incelemelerin sonuçlarının yarın Bakanlar Kurulu'nun gündemine geleceğini bildirdi.

Bakan Şahin, Antalya'nın Serik ve Manavgat ilçelerine bağlı köyleri etkileyen yangın bölgesinde, helikopterle incelemelerde bulundu. Daha sonra Taşağıl Orman İşletme Müdürlüğüne gelen Bakan Şahin, burada Orman Genel Müdürlüğü yetkililerinden yangınla ilgili brifing aldı.

Bakan Şahin, düzenlediği basın toplantısında, bölgedeki yangının, Antalya'nın şu ana kadarki en geniş çaplı orman yangınını olduğunu belirterek, tüm Antalyalılara ve bu yörede yaşayanlara geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Havadan yaptığı incelemelere ilişkin gözlemlerini de anlatan Bakan Şahin, bölgede ciddi hasar olduğunu belirterek, Karabucak ve Sağırin köylerinin kuzeybatısındaki bir kaç noktada alevlerin hala devam ettiği bilgisini verdi.

Orman Genel Müdürlüğününü bütün teknolojik imkanları kullanarak adım adım yangını takip ettiğini kaydeden Bakan Şahin, sözlerine şöyle devam etti:

"Helikopterler, uçaklar ve tabi ki karadan da arazözlerle az önce söylediğim bölgedeki yangını da söndürerek, tamamen kontrol altına alma noktasına gelmiş olduklarını ifade edebiliriz. Bir ucu ile diğer ucu arasında 20 kilometre gibi bir mesafe olan bu yangın bölgesinde, normal şartlarda 20 kilometrenin bir ucundan diğer ucuna 10 günde gelen bu yangın, burada bir günde gelmiş. Çünkü hava koşulları maalesef öyle bir noktaya getirmiş. Ama Orman Genel Müdürlüğümüzün tüm personeli, hatta vatandaşlarımız burada geceli gündüzlü çalışarak bu yangını söndürmek için üstün bir gayret gösteriyorlar. Her birine teşekkürler ediyorum. Takdirlerimi sunuyorum. Kendilerine kolaylıklar diliyorum."

Hasar tespiti

Bakan Mehmet Ali Şahin, Afet İşleri Genel Müdürlüğü yetkililerinin afetin bölgesindeki maddi kayıplara ilişkin incelemelerde bulunduğunu, bu incelemelerin sonuçlarının yarın Bakanlar Kurulu'nun gündemine de geleceğini anlattı. Tarım İl Müdürlüğünün de tarım ve ziraat alanına giren hasarlarla ilgili tespitlerini yaptığını belirten Şahin, şöyle devam etti:

"Tabi bütün bu tespitler sonucunda vatandaşlarımızın zararları devletçe karşılanacaktır. Ayrıca yarın, yangın sebebiyle zarara uğramış vatandaşlarımıza günlük ihtiyaçlarını karşılamaları için 2 bin YTL gibi bir nakit para verilecek. Bu sadece vatandaşlarımızın günlük ihtiyaçlarını karşılamaları için düşünülen bir meblağdır. Ama bunun dışında bulunan zararların tespiti parasal olarak yapıldıktan sonra tabi ki bu zararlar da temin edilecek. Örneğin evleri yanan vatandaşlarımızın yeniden konuta kavuşmaları için de devletimiz üstüne düşen görevi yerine getirecektir."

"9 yerde yangın var"

Adalet Bakanı Şahin, Türkiye genelinde şu anda 9 yerde yangın olduğunu, Orman teşkilatının bu yangınları söndürmek için seferber olduğunu dile getirdi. Bu yangınlardan 3'ünün Antalya'da olduğuna dikkati çeken Şahin, Manavgat yakınlarındaki yangının az önce söndürüldüğünü, diğer iki noktadaki yangınların ise devam ettiğini bildirdi. Bölgede 4 gündür devam eden yangının çok dar bir alana indirgendiğini vurgulayan Şahin, şöyle konuştu:

"Ben biraz önce gördüm. Hem Karabucak, hem de Sağırin köylerinde yaşayan vatandaşlarımızın orman personeli kadar, yangın personeli kadar, hatta onlardan çok daha fazla gayret gösterdiklerini, bu yangınları söndürmek için seferber olduklarını gördüm. O nedenle bu köylerde yaşayan vatandaşlarımıza da geçmiş olsun dilerken, bu duyarlılıkları için de kendilerine gerçekten hükümetim adına teşekkür ediyorum."

"Yeni tedbirlere ihtiyaç var"

Şahin, orman yangınları gibi doğal afetlerin ne zaman meydana geleceğinin bilinmediğini, özellikle orman bölgelerinde yaşayan vatandaşların bu konuda son derece dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı. En ufak bir tedbirsizliğin çok büyük bir alanı yakabildiğini belirten Şahin, Akdeniz Bölgesi'nin de bu tür yangınlarla coğrafi koşullar gereği sık sık karşılaştığını bildirdi. Şahin, şöyle konuştu:

"Bu gerçeği bilerek yeni bir takım tedbirler geliştirmeye ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Orman Genel Müdürlüğümüz de, Çevre ve Orman Bakanlığımız da en az zayiatla orman yangınlarını, tabi afetleri nasıl önleyebiliriz bunun üzerinde kafa yoruyorlar. Sadece bizim değil bu sorun. Akdeniz bölgesindeki diğer ülkelerde de buna benzer yangınlar, sizler de takip edersiniz, çok sık olur. Geçtiğimiz yıl Yunanistan bu bakımdan bir felaket yaşadı. O nedenle uluslararası da bu konuda bir araya gelip ne gibi yeni tedbirler alınabilir, bu konuda konferanslar düzenlenerek yeni tedbirlerin geliştirilmesinin yarar olduğunu düşünüyorum."